8 храни, които да консумирате за здрав мозък
Мозъкът е един от най-важните и сложни органи на тялото. Важно е да имате здрав мозък, тъй като той, заедно с нервната ви система, е отговорен за осигуряването на голямото разнообразие от физически и умствени способности, които притежавате.
Той също така функционира като ос, по която се извършва контрол над цялото тяло, не само защото регулира когнитивните функции, но и понеже се включва в жизнените процеси на всички органи и системи на тялото.
Изненадващо е, че досега не е било възможно да се определи точно най-високият възможен капацитет на мозъка в човешкото развитие.
Това, което със сигурност се знае е, че ежедневните навици могат да повлияят положително или отрицателно на способността му да изпълнява множество задачи. Например диетата ви може да подсигурява есенциални хранителни вещества, които да спомогнат за запазването на този орган здрав, след като тялото ви ги абсорбира след известно време.
В тази статия искаме да споделим с вас 8 здравословни храни, които всеки би трябвало да консумира, за да се погрижи за този важен орган – вашия мозък.
1. Черен шоколад
Умерената консумация на черен шоколад с минимум 60% какао в състава си осигурява интересни ползи на вашия мозък и на нервната ви система.
Тази храна съдържа високи нива на антиоксидантни субстанции. След като се усвоят от тялото, те свеждат до минимум негативните ефекти от свободните радикали в клетките ви.
Освен това тази храна доставя значителни количества витамини от групата В и минерали, които са необходими за предотвратяване на хормонални и нервни дисбаланси.
Тъмният шоколад се препоръчва и за стимулиране на производството на серотонин и ендорфини, два невротрансмитера, контролиращи стреса и безпокойството.
2. Кисело мляко
Причината, поради която ви съветваме да консумирате кисело мляко за подобряване на мозъчните функции е, че този продукт съдържа полезни бактерии, които спомагат за защитата на този орган.
Макар че живите култури в него директно въздействат на чревното здраве, усвояването им влияе положително за постигането на оптимално здраве на мозъка.
3. Овес
Познат като “царицата на зърнените култури”, овесът е храна, богата на хранителни вещества, които осигуряват множество ползи за цялото тяло.
Преди всичко тази храна съдържа значителни количества витамин В1. Той е необходим за предпазването на мозъка от отрицателните ефекти на стареенето и на свободните радикали.
Освен това антиоксидантните съединения в овеса забавят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Също така той допринася за подобряването на концентрацията и паметта.
Нещо повече, овесът се препоръчва за задачите, в които е необходимо да използвате интелекта си, тъй като той ви осигурява здравословен тласък на енергия.
4. Лук
Лукът е храна, богата на антиоксидантни съединения, които допринасят за предпазването на мозъчните клетки от развитие на невродегенеративни заболявания.
Този продукт съдържа големи количества кверцетин и антоцианини, които спомагат за подобряването на способността за концентрация. Това на свой ред балансира също и функциите на централната нервна система.
5. Мазна риба
Мазната риба е сред най-добрите натурални източници на омега 3 мастни киселини. Те са вид полезни полиненаситени мазнини, които носят ползи както на сърцето, така и на мозъка.
Това вещество допринася за прочистването на артериите, тъй като премахва холестерола и предотвратява образуването на плака.
Противовъзпалителните свойства на този вид риба подобряват процесите на клетъчна оксигенация и възпрепятстват развитието на хронични смущения като например инсулт.
6. Авокадо
Този вкусен плод съдържа полезни мазнини и антиоксидантни съединения, които помагат да предпазите мозъчните клетки от преждевременно стареене.
Освен това омега 3 мастните киселини в състава му, както и съдържанието на витамин Е, противодействат на вредните ефекти от свободните радикали и предотвратяват когнитивния спад.
7. Ленено семе
Прочетете и това: 5 невероятни начини как пиенето на вода засяга мозъка ви
Лененото семе съдържа омега 3 мастни киселини, витамин Е и други съединения с антиоксидантни свойства, които спомагат за протекцията на здравия мозък.
Консумирането му носи допълнителна енергия на цялото тяло, като същевременно подобрява концентрацията и умствените способности.
Освен това прибавянето на ленено семе към менюто ви намалява негативното въздействие на оксидативния стрес. Също така тази храна противодейства на стареенето на клетките в мозъчните тъкани.
8. Зехтин за здрав мозък
Полезните мазнини в зехтина екстра върджин са ефикасни в премахването на лошия холестерол (LDL) от артериите. Този тип холестерол се свързва с развитието на сърдечно-съдови смущения като например сърдечни удари.
Освен това тези вещества, заедно с антиоксидантите, контролират възпалителните процеси в тялото. Те също така редуцират дисбалансите в нервната система.
Консумирането на зехтин стимулира правилното функциониране на мозъчните клетки и кръвообращението, което е от съществено значение за запазване на мозъчното здраве.
Редовната консумация на тези храни е страхотен начин да подпомогнете когнитивното си здраве. Включете ги в диетата си и се насладете на всичките им невероятни ползи.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
- Caballero, B., Finglas, P. M., & Toldrá, F. (2016). Encyclopedia of Food and Health. Volume 1: A-Che. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00329-9
- Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. British Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x
- Sokolov, A. N., Pavlova, M. A., Klosterhalfen, S., & Enck, P. (2013). Chocolate and the brain: Neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2013.06.013
- Innis, S. M. (2008). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Research. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2008.08.078
- Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion. https://doi.org/10.1021/jf301903t
- Rizvi, S., Raza, S. T., Ahmed, F., Ahmad, A., Abbas, S., & Mahdi, F. (2014). The role of Vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal.
- Morley, J. E. (2010). Nutrition and the Brain. Clinics in Geriatric Medicine. https://doi.org/10.1016/j.cger.2009.11.005