8 домашни средства за овладяване на буйни къдрици

Оставете маската от банан, масло и мед да подейства в продължение на 30 минути
8 домашни средства за овладяване на буйни къдрици
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Има много причини за изсушаване на косата – като се започне от химически обработки и се стигне до уреди като маши за изправяне или сешоари. Резултатът е обикновено един и същ – сухата коса често се накъсва и къдри, а това се влошава при повишена влажност на въздуха. Продължете да четете, за да научите 8 домашни средства за овладяване на буйните къдрици!

Защо косата ми се къдри?

Когато на вашата коса липсват овлажняване и естествена мазнина, тя започва да се къдри. Това се дължи на сухотата. Външният слой на косъма става твърд, което прави косата по-пореста, а това, на свой ред, позволява на молекулите на водните пари да “залепнат” за косата и тя да изглежда “подута”. Ето защо хората, които живеят във влажен климат (или почти навсякъде, ако е летен сезон), по-често страдат от този проблем.

Въпреки факта, че този проблем е често срещан, добре е да знаете, че има решение, тъй като не може просто да обвиняваме времето за всичко. Влажно или не, важно е да поддържате косата си здрава през цялото време. Домашните мехлеми са чудесна алтернатива на козметичните продукти, защото косата ви не става зависима от тях, не съдържат химикали, по-достъпни са и гарантират по-дългосрочни резултати (въпреки че понякога може да отнеме известно време, за да започнат да влияят върху косата, а при козметичните продукти ефектът е почти незабавен).

Как да се справите с буйните къдрици?

Домашни мехлеми за овладяване на буйните къдрици

 • Ябълков оцет: Той помага за изглаждане на косъма и вашите къдрици. Просто го нанесете върху косата си след измиване и срешете с широк гребен. След това сложете балсам – нека той е един и същ всеки път. Когато изплакнете косата си, използвайте най-студената вода, която можете да понесете, за да направи косата ви гладка и блестяща.
 • Зехтин и яйца: В купа смесете ¼ чаша зехтин с едно яйце. Нанесете сместа на косата, оставете да подейства 30 минути и след това се измийте с овлажняващ шампоан и предпочитаната от вас марка балсам. Зехтинът е прекрасно средство за „успокояване” на косъма и помага да запазите косата си влажна. Яйцето, от друга страна, съдържа естествена аминокиселина (наречена L-цистеин), която помага за растежа на нови клетки и възстановява увредения косъм.
 • Мед: Този продукт трябва да се използва след шампоана. Просто смесете една супена лъжица чист пчелен мед с литър вода. След измиване нанесете тази смес, докато косата е все още мокра. Сложете балсам (отново – винаги използвайте един и същ). Медът е много добър естествен овлажнител, който привлича и задържа водните молекули.
Домашни мехлеми за овладяване на буйните къдрици
 • Лайка: Смесете две чаши вряла вода с една супена лъжица цвят от лайка и го оставете да преседи един час. Добавете ¼ супена лъжица ябълков оцет. Измийте косата си с шампоан и след това приложете този разтвор, студен или хладък. След това сложете балсама, който използвате обикновено.

И още средства за овладяване на вашите къдрици

 • Майонеза: Маската за коса с майонеза трябва да се прилага веднъж седмично. Тя помага при суха коса, подхранва косъма и скалпа и осигурява протеини, с помощта на които косата ви изглежда по-здрава. За да подготвите маската, просто смесете ¼ чаша майонеза с едно яйце. Нанесете сместа на косата, покрийте главата си с кърпа и оставете да подейства в продължение на половин час. След това се измийте с шампоан и топла вода. Използвайте балсам и изплакнете косата, този път със студена вода.
 • Авокадо и банан: Направете един банан и едно авокадо на пюре и нанесете сместа на косата. Бананите съдържат голямо количество антиоксиданти и минерали, които ще направят косата ви по-здрава, а авокадото е богато на мастни киселини, осигуряващи допълнително подхранване.
 • Алое вера и кокосово масло: Почистете две листа алое вера и ги отворете, за да отстраните пулпата. Поставете я в купа. Смесете пулпата с три супени лъжици кокосово масло (можете също да използвате зехтин). Нанесете сместа на косата и я оставете да действа в продължение на тридесет минути, като си сложите шапка за баня. След това се измийте с вода и използвайте обичайните продукти за коса. И двете съставки на тази смес я хидратират и я правят по-гладка и блестяща.
  Средства за овладяване на буйните къдрици
 • Банан, масло и мед: Намокрете косата си с хладка вода и я увийте с кърпа. Намачкайте два узрели банана и добавете една супена лъжица мед и пет капки бадемово масло или зехтин. След като сместа стане хомогенна, нанесете я на косата, покрийте косата с шапка за баня и оставете да подейства в продължение на 30 минути. Изплакнете косата обилно с вода и я измийте с шампоана, който обикновено използвате.

Съвети за избягване на буйните къдрици

 • Вържете косата си на “конска опашка”: Измийте косата си както обикновено и след това обилно я намажете с балсам с кокосово или рициново масло. Изплакнете със студена вода и се срешете с широк гребен. Винаги използвайте ленти от плат вместо ластици, защото скубят косата. Когато косата ви изсъхне, свалете лентата.
 • Когато сресвате косата си, винаги използвайте четки с естествен косъм или широки гребени. Пластмасовите четки или гребени могат да направят косата ви още по-къдрава.
Избягване на буйните къдрици
 • Използвайте маска против къдрене след измиване на косата, но преди да я изсушите. Въпреки че това може да изглежда очевидно, не пресушавайте косата си, защото това ще я направи по-къдрава.
 • След измиване на косата, срешете я наляво, изчакайте няколко минути и след това повторете в другата посока. Накрая я срешете, както обикновено сте свикнали.
 • Използвайте шампоан и балсам за суха коса.
 • Избягвайте използването на маши и сешоари, защото високите температури пресушават косата и, също както боите за коса, правят влакната на косъма по-твърди.
 • Ако имате навика постоянно да докосвате косата си, спрете.
 • Не оказвайте прекален натиск, когато подсушавате косата си с кърпа, защото това може да увреди косъма. Важно е също косата да се реши, само когато е мокра.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.