7 неща, които се случват, когато спрем захарта
През последните няколко години експертите постоянно изтъкват, че когато спрем захарта намаляваме риска от диабед тип 2, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.
Докато самата захар не е чак толкова вредна, не трябва да се консумира в излишък, особено в рафинирана форма, която е най-често срещаната на пазара.
Ще я откриете в естественото й състояние в плодовете и там тя не представлява заплаха за здравето, освен ако не се прекалява с консумацията й.
Това, което тревожи здравните експерти, е, че рафинираната захар се открива в по-голяматa част от ежедневното меню на хората; тази рафинирана захар е третирана с химически вещества и може да е толкова пристрастяваща, колкото кокаина.
Може да изглежда невъзможно да се откажете от захарта напълно. В допълнение към това, че се продава, за да я добавяте към храни, тя също се съдържа в сладкиши, хляб, преработени храни, сосове и много други търговски продукти.
Въпреки това лекарите и диетолозите непрекъснато говорят, че хората трябва да са наясно с вредите, които захарта може да нанесе на тялото, и най-важното, как да ги избегнат.
Премахване на захарта от ежедневното меню може да доведе до невероятни промени в здравето, които ще подобрят качеството на живот. По-долу ще откриете 7 причини, за да се откажете от захарта още днес.
1. Когато спрем захарта ще се почустваме по-сити
Захарта потиска хормона в организма, наречен лептин, който е отговорен за усещането на ситост след ядене. Резултатът е неутолимо желание да продължите да се храните.
След отказването от захарта тялото започва да регулира апетита и храните носят подобрено усещане за ситост, което означава да ядете по-малко калории и сладкиши.
2. Когато спрем захарта ще предпазим сърцето си
Храните с много захар и висок гликемичен индекс се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания.
Избягването на захар е един от начините да се грижите за сърцето и да контролирате триглицеридите. Те са вид мазнини, използвани за съхранение на допълнителни калории от захарта. Триглицеридите намаляват ефектите на добрия холестерол.
3. Ще намалим коремните мазнини
Захарта е висококалорична храна, лишена от витамини, минерали и фибри. Поради високото си съдържание на калории и липса на хранителни вещества тя причинява натрупването на мазнини. Това може да доведе до затлъстяване.
Едно проучване в “Ендокринно общество” разкри, че консумацията на захар може да доведе до натрупване на мазнини около корема и кръста.
4. Когато спрем захарта ще предпазим черния си дроб
Изследване, публикувано в списание “Природа”, съобщава, че излишната захар оказва отрицателен ефект върху черния дроб, подобно на алкохола.
Избягването на захар означава избягване на претоварен черен дроб. Това помага да се поддържа неговото оптимално функциониране.
5. Ще предотвратим камъни в бъбреците
Сладките напитки и рафинираните захари водят до увеличение от 25% на риска от развитие на камъни в бъбреците. Това е факт, независимо дали обръщате достатъчно внимание на това.
Това, което е по-лошо – сладките напитки и безалкохолните могат да увеличат този риск с 33%.
За да избегнете този проблем, трябва да се откажете от тези напитки. На тяхно място, изберете здравословни алтернативи – като натурални сокове или вода.
6. Когато спрем захарта ще защитим мозъка си
Въпреки че няма доказателства, някои проучвания са установили, че шпайковете на кръвната захар могат да бъдат една от причините за увреждане на мозъка, която засяга паметта.
Ясно е, че в тези проучвания виновникът са неконтролируемите нива на кръвната захар, но не захарта пряко.
Все пак известно е, че консумацията на твърде много захар е основната причина за високи нива на кръвната захар.
7. Когато спрем захарта ще се радваме на млада кожа
Консумирането на захар активира процес, наречен гликиране. Той причинява увреждане на еластина и колагена в кожата.
Намаляването на захарта ще помогне да се грижите за кожата и да предотвратите преждевременните признаци на стареене.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Adamowicz, J., & Drewa, T. (2011). Is there a link between soft drinks and erectile dysfunction?. Central European journal of urology, 64(3), 140–143. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921721/
- Ahmad, A., Isherwood, C., Umpleby, M., & Griffin, B. (2020). Effects of High and Low Sugar Diets on Cardiovascular Disease Risk Factors. Journal of nutritional science and vitaminology, 66(Supplement), S18–S24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33612591/
- Ahmed, S. H., Guillem, K., & Vandaele, Y. (2013). Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 16(4), 434–439. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23719144/
- Alahmary, S. A., Alduhaylib, S. A., Alkawii, H. A., Olwani, M. M., Shablan, R. A., Ayoub, H. M., Purayidathil, T. S., Abuzaid, O. I., & Khattab, R. Y. (2019). Relationship Between Added Sugar Intake and Sleep Quality Among University Students: A Cross-sectional Study. American journal of lifestyle medicine, 16(1), 122–129. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35185434/
- Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and biobehavioral reviews, 32(1), 20–39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17617461/
- Can the right diet get rid of acne?. (s.f.). American Academy of Dermatology Association. Consultado el 29 de marzo de 2023. https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet
- Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and skin aging—From the perspective of food nutrition. Nutrients, 12(3), 870. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/870
- Capucho, A. M., & Conde, S. V. (2022). Impact of Sugars on Hypothalamic Satiety Pathways and Its Contribution to Dysmetabolic States. Diabetology, 4(1), 1-10. https://www.mdpi.com/2673-4540/4/1/1
- Chen, L., Xie, Y. M., Pei, J. H., Kuang, J., Chen, H. M., Chen, Z., Li, Z. W., Fu, X. Y., Wang, L., Lai, S. Q., Zhang, S. T., Chen, Z. J., & Lin, J. X. (2018). Sugar-sweetened beverage intake and serum testosterone levels in adult males 20-39 years old in the United States. Reproductive biology and endocrinology : RB&E, 16(1), 61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6015465/
-
Chong, C. P., Shahar, S., Haron, H., & Din, N. C. (2019). Habitual sugar intake and cognitive impairment among multi-ethnic Malaysian older adults. Clinical interventions in aging, 14, 1331–1342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31413554/
-
Czlapka-Matyasik, M., Lonnie, M., Wadolowska, L., & Frelich, A. (2018). “Cutting Down on Sugar” by Non-Dieting Young Women: An Impact on Diet Quality on Weekdays and the Weekend. Nutrients, 10(10), 1463. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213198/
- Danby F. W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinics in dermatology, 28(4), 409–411. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/
-
Elyasi, F., Kashi, Z., Tasfieh, B., Bahar, A., & Khademloo, M. (2015). Sexual dysfunction in women with type 2 diabetes mellitus. Iranian journal of medical sciences, 40(3), 206–213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4430881/
- Faruque, S., Tong, J., Lacmanovic, V., Agbonghae, C., Minaya, D. M., & Czaja, K. (2019). The Dose Makes the Poison: Sugar and Obesity in the United States – a Review. Polish journal of food and nutrition sciences, 69(3), 219–233. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6959843/
- Ferraro, P. M., Taylor, E. N., Gambaro, G., & Curhan, G. C. (2013). Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical journal of the American Society of Nephrology : CJASN, 8(8), 1389–1395. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731916/
- Ferraro, P. M., Bargagli, M., Trinchieri, A., & Gambaro, G. (2020). Risk of Kidney Stones: Influence of Dietary Factors, Dietary Patterns, and Vegetarian-Vegan Diets. Nutrients, 12(3), 779. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146511/
-
Gordon, E. L., Ariel-Donges, A. H., Bauman, V., & Merlo, L. J. (2018). What Is the Evidence for “Food Addiction?” A Systematic Review. Nutrients, 10(4), 477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946262/
- Jensen, T., Abdelmalek, M. F., Sullivan, S., Nadeau, K. J., Green, M., Roncal, C., Nakagawa, T., Kuwabara, M., Sato, Y., Kang, D. H., Tolan, D. R., Sanchez-Lozada, L. G., Rosen, H. R., Lanaspa, M. A., Diehl, A. M., & Johnson, R. J. (2018). Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal of hepatology, 68(5), 1063–1075. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5893377/
- Johnson, R. J., Perez-Pozo, S. E., Lillo, J. L., Grases, F., Schold, J. D., Kuwabara, M., Sato, Y., Hernando, A. A., Garcia, G., Jensen, T., Rivard, C., Sanchez-Lozada, L. G., Roncal, C., & Lanaspa, M. A. (2018). Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC nephrology, 19(1), 315. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30409184/
- Ley, S. H., Hamdy, O., Mohan, V., & Hu, F. B. (2014). Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. Lancet (London, England), 383(9933), 1999–2007. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4751088/
- Ma, X., Nan, F., Liang, H., Shu, P., Fan, X., Song, X., Hou, Y., & Zhang, D. (2022). Excessive intake of sugar: An accomplice of inflammation. Frontiers in immunology, 13, 988481. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/
- Macdonald I. A. (2016). A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. European journal of nutrition, 55(Suppl 2), 17–23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174139/
-
Maiorino, M. I., Bellastella, G., & Esposito, K. (2014). Diabetes and sexual dysfunction: current perspectives. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy, 7, 95–105. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24623985/
- Mantantzis, K., Schlaghecken, F., Sünram-Lea, S. I., & Maylor, E. A. (2019). Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood. Neuroscience & Biobehavioral Reviews/Neuroscience And Biobehavioral Reviews, 101, 45-67. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763418309175?via%3Dihub
- Moreira, A. R. O., Batista, R. F. L., Ladeira, L. L. C., Thomaz, E. B. A. F., Alves, C. M. C., Saraiva, M. C., Silva, A. A. M., Brondani, M. A., & Ribeiro, C. C. C. (2021). Higher sugar intake is associated with periodontal disease in adolescents. Clinical oral investigations, 25(3), 983–991. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519237/
- Moynihan P. (2016). Sugars and Dental Caries: Evidence for Setting a Recommended Threshold for Intake. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(1), 149–156. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773022/
- Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding. Nutrients, 8(11), 697. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27827899/
- Sugar and the Brain. (2016). Harvard Medical School. https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/sugar-brain.
- Shapiro, A., Tümer, N., Gao, Y., Cheng, K. Y., & Scarpace, P. J. (2011). Prevention and reversal of diet-induced leptin resistance with a sugar-free diet despite high fat content. British Journal of Nutrition, 106(3), 390-397. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/prevention-and-reversal-of-dietinduced-leptin-resistance-with-a-sugarfree-diet-despite-high-fat-content/B5151988E8E23EB1F7CC75565B2BE069
-
Westwater, M. L., Fletcher, P. C., & Ziauddeen, H. (2016). Sugar addiction: the state of the science. European journal of nutrition, 55(2), 55-69. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1229-6
- Winterdahl, M., Noer, O., Orlowski, D., Schacht, A. C., Jakobsen, S., Alstrup, A. K., … & Landau, A. M. (2019). Sucrose intake lowers μ-opioid and dopamine D2/3 receptor availability in porcine brain. Scientific reports, 9(1), 16918. https://www.nature.com/articles/s41598-019-53430-9
- Wiss, D. A., Avena, N., & Rada, P. (2018). Sugar addiction: from evolution to revolution. Frontiers in psychiatry, 545. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00545/full
- Witek, K., Wydra, K., & Filip, M. (2022). A High-Sugar Diet Consumption, Metabolism and Health Impacts with a Focus on the Development of Substance Use Disorder: A Narrative Review. Nutrients, 14(14), 2940. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35889898/