7 неща, които трябва да знаете за менструалните чашки

Можете да ги ползвате в продължение на 10 години
7 неща, които трябва да знаете за менструалните чашки

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Те са хигиенични, удобни и евтини. Менструалните чашки са идеално решение за много жени, които са в цикъл.

Цикълът е сред най-верните приятели на жената.

От юношеството до менопаузата ще трябва да живеете с него всеки месец. Това може да означава излишни разходи за превръзки или тампони. За тази цел бихме искали да споделим информация за менструалните чашки.

Изобретени в края на IX век, те са преминали множество метаморфози. За направата им са ползвани всякакви материали, в търсене на най-удобния от тях.

В последно време менструалните чашки са станали неизменен спътник на жените, които искат да опазят околната среда и да спестят пари. Бихте ли научили повече?

1. Какво представляват менструалните чашки?

Какви са менструалните чашки

Те заменят обикновените  тампони  или превръзки. Малки продукти, които улавят менструалното течение и могат да го задържат в тялото до 12 часа.

Най-модерните менструални чашки са изработени от силикон или латекс с медицинско качество. Жените, алергични към латекса, трябва да използват чашки от силикон, за да нямат здравословни проблеми.

2. Как се използват менструалните чашки?

Когато вкарвате чашката, е важно да не бързате и да усетите най-удобния начин. Може би ще се наложи да пробвате няколко пъти, преди да откриете коя техника е най-подходяща за тялото. Това е нормално и не би трябвало да ви тревожи, тъй като с времето поставянето става все по-лесно.

За разлика от тампоните и дамските превръзки, които абсорбират менструалния поток, метструалните чашки го улавят и го предпазват от изтичане навън.

Така че всичко, което трябва да направите, е да вкарате чашката във вагината и да я оставите за 8 до 12 часа в зависимост от вместимостта ѝ.

След този период я изваждате. За поддържането на добра хигиена е добре да я измивате с чиста вода, преди да я пъхнете отново. Ако нямате възможност да го направите, не е голям проблем – просто помнете, че следващия път трябва да я измиете.

3. Защо да изберем менструалните чашки?

Чашка
 • Можете да ги ползвате в продължение на 10 години. Докато превръзките и тампоните са продукти, които трябва да се купуват наново всеки месец, менструалните чашки могат да се използват 10 години. Представете си колко пари спестявате от женски продукти, като в същото време опазвате околната среда и се чувствате много комфортно.
 • Те са с висока вместимост. Притеснявате се, че ще изпуснат? Често имате силно течение? В такъв случай менструалните чашки са с по-голям капацитет за вместимост от превръзките или тампоните. Тампоните абсорбират само 5 мл, а превръзките – 10 мл, докато чашките побират 30 мл.
 • Няма вероятност от изтичане. Тъй като менструалните чашки са направени от силикон или латекс, те много лесно се адаптират към формата на тялото. Ето защо лесно можете да извършвате всякаква физическа активност или да спортувате без проблем.
 • Шансовете от алергични реакции са минимални. Инфекциите, от които повечето жени, ползващи превръзки или тампони, се боят, не са характерни за менструалните чашки. Просто се уверете, че не сте алергична към използваните материали. Малък процент потребителки са с непоносимост към латекса и ако сте от тях, използвайте силиконова чашка.

4. Менструалните чашки са по-евтини

Можете да ги закупите на цена от 20 до 60 долара в зависимост от мястото, където пазарувате. Обикновено се продават в торбичка, в която да ги съхранявате, когато не ги ползвате.

Ако вземете предвид факта, че чашките от среден клас траят до 5 години, а тези с високо качество – до 10 години, това е съвсем достъпна цена.

5. Менструалните чашки лесно се поддръжат

Менструална-чаша-2

Материалите, използвани за изработването им, лесно се почистват и поддържат:

 • В началото на цикъла: когато се приготвяте да използвате нова чашка, я извадете от чантата и я оставете да ври  от 3 до 5 минути. Този процес отстранява  всякакви остатъци или замърсяване. След това спокойно можете да я ползвате.
 • По време на цикъла: важно е да измивате чашката всеки път след изпразването ѝ. За тази цел използвайте обикновена вода от крана.
 • След приключване на цикъла: измийте менструалната чашка отново. Ако желаете, можете да ползвате неутрален сапун и течаща вода. Уверете се, че сте я почистили добре. След това я сложете в платнената торбичка, в която сте я получили. Съхранявайте на проветриво, чисто и сухо място.

6. Менструалните чашки са с различни размери

Всяка жена е различна и когато става въпрос за хигиена, трябва да изберем подходящия продукт. Когато започнете да търсите менструални чашки, ще откриете, че има различни размери.

Най-малките са подходящи за жени, които не са раждали. По-големите размери са предназначени за жени с деца.

Това се обяснява с факта, че при раждането размерът на вагината леко се променя. Преди да закупите менструална чашка, направете проучване за различните размери и характеристики на всяка чашка.

7. Някои менструални чашки могат да се използват по време на секс

Менструални-чашки-за-секс

Тъй като те влизат във вагината, някои жени се страхуват от половия акт, докато ги ползват. Първата им мисъл е, че чашката ще се заклещи, но това не е вярно.

Те са изработени за определена област на тялото и не се местят от там. Размерът им предотвратява това да се случи. Ако се притеснявате, че партньорът ще се чувства некомфортно, имайте предвид, че някои менструални чашки са проектирани да остават незабелязани в такива случаи.

Материалите, използвани в изработването им, са много меки и гъвкави, затова партньорът дори няма да усети чашката.

Както виждате, менструалните чашки са възможност с чудесни предимства, в сравнение с други подобни продукти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Stewart, K., Powell, M., & Greer, R. (2009). An alternative to conventional sanitary protection: Would women use a menstrual cup? Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1080/01443610802628841
 • Juma, J., Nyothach, E., Laserson, K. F., Oduor, C., Arita, L., Ouma, C., … Phillips-Howard, P. A. (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: Observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015429
 • North, B. B., & Oldham, M. J. (2011). Preclinical, Clinical, and Over-the-Counter Postmarketing Experience with a New Vaginal Cup: Menstrual Collection. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.2009.1929
 • McDermott, C., & Sheridan, M. (2015). Staphylococcal toxic shock syndrome caused by tampon use. Case reports in critical care, 2015, 640373. https://doi.org/10.1155/2015/640373

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.