7 начина да елиминираме лошата миризма от обувките

Борбата с неприятната миризма от обувките е въпрос на преодоляване чрез различни трикове, но и на откриване на първопричината.
7 начина да елиминираме лошата миризма от обувките

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Когато стане въпрос за неутрализиране или елиминиране на лошата миризма от обувките, можем да очертаем два проблема за овладяване – първопричината за миризмата и важността на премахването й.

Как се премахва лошата миризма от обувките? Понякога стелката попива пот и бактерии, които с времето стават невъзможни за елиминиране. Но място за притеснение няма. Съществуват различни трикове, които ще ви помогнат в борбата с лошата миризма, провокирана от потта и развъждането на бактерии в обувките ви. Открийте ги в следващите редове!

1.Трик със сода бикарбонат

Содата бикарбонат абсорбира лошата миризма от обувките.

Много пъти досега сме споменавали изобилието от ползи, които содата бикарбонат предоставя. Тя е изключително ценен съюзник на домакинята. Като естествен химичен елемент содата бикарбонат притежава способността да абсорбира петната, както и лошата миризма и влагата. Ето защо първият ни трик ще използва като основа именно содата.

Как да я използвате? Много е лесно. Сипете 1 супена лъжица сода за хляб във всяка една от обувките си. Посипете стелките. Добре разпръснете содата и я оставете да “работи” цяла нощ. На следващата сутрин ще забележите, че обувките ви миришат като чисто нови.

2. Трик с талк

Талкът, също като содата абсорбира лошата миризма от обувките.

Талкът действа по същия начин, по който го прави содата бикарбонат. Той притежава силата да абсорбира и възпира последващото вмирисване на обувките. Ако заложите на талка, имате право на избор между две възможности. Можете да сложите малко талк или бебешка пудра във всяка една от обувките и да оставите да действа цяла нощ. На сутринта премахнете талка.

Втората възможност е също толкова проста за изпълнение и полезна. Сложете малко талк на стъпалата на краката си, след това обуйте обувките. По този начин ще възпрете потенето на краката. Трикът е ефективен и много сполучлив, тъй като предотвратява още в началото просмукването на обувките с пот.

3. Трик, който елиминира бактериите

Сложете малко листа от лавандула във всяка една от обувките.

Следващото ни предложение е много ефективно. Ще ви хареса. Препоръчваме ви винаги да разполагате у дома с малко градински чай и лавандула. Тези две растения успешно се справят с лошата миризма, независимо от произхода й. Какво да направите? Сложете малко листа от градински чай и малко лавандула във всяка една от обувките. След това оставете обувките си на балкона, за да позволите на свежия въздух да разсее и неутрализира бактериите. На сутринта ще разполагате с добре миришещи обувки.

4. Трик с портокал, лимон и грейпфрут

Цитрусите са полезни за елиминиране на лошата миризма от обувките.

Следващото ни лесно за изпълнение предложение. Никога не изхвърляйте корите от лимони и портокали. Същото се отнася и за кората на грейпфрута. Те са изключително полезни, когато става дума за успешно елиминиране на лошата миризма от обувките. В този случай ви препоръчваме да сложите малко кори в обувките си. Оставете ги действат цяла нощ.

5. Трик с масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво премахва лошата миризма от обувките.

Сред етеричните масла ще откриете и такива с дезинфекциращи свойства. Маслото от чаено дърво несъмнение присъства сред тях. Можете да се снабдите с това масло в магазините за билкови стоки или за здравословно хранене. Като цяло цената му не е висока, а това прави този трик съвсем лесен и достъпен за изпълнение.

Маслото от чаено дърво едновременно премахва лошата миризма от обувките и действа като гел за кожата на ръцете. Тук ще подчертаем отново дезинфекциращото му свойство. За да се възползвате от способностите на маслото, капнете няколко капки от него по стелките на обувките. Правете тази процедура 2 пъти седмично. Ще забележите, че миризмата бива неутрализирана, както и бактериите.

6. Открийте причината за вмирисването на обувките

Винаги поддържайте висока хигиена.

Казахме ви още в началото, че борбата с неприятната миризма от обувките е въпрос на преодоляване чрез различни трикове, но и на откриване на първопричината. Както знаем, основен виновник е потта, понякога обаче се проявяват и други фактори. Със сигурност ви е направило впечатление, че някои обувки миришат по-лошо от други. Вероятно причината се крие във факта, че някои стелки по-лесно и в по-големи количества абсорбират потта и я задържат. По този начин се създават отлични условия за развъждане на бактерии.

Ако забележите, че лошата миризма от обувките бива неутрализирана много трудно, препоръчваме ви да сменяте често стелките. Ако това е невъзможно, използвайте редовно трикове за предпазване на стелките от лоша миризма и бактерии. Не подценявайте лошата миризма от обувките, тъй като тя говори за това, че сте изложени на възникване на проблеми с краката в дългосрочен план. Съветваме ви да сте внимателни и винаги да поддържате висока хигиена.

7. Добра хигиена, когато става дума за лошата миризма от обувките

Ако страдате от потене на краката, използвайте талк или бебешката пудра.
  • Стремете се да не носите затворени обувки всеки ден. Тази практика е нездравословна за стъпалата и спомага за натрупването на лоша миризма.
  • Когато се прибирате у дома, сваляйте обувките си и ги поставяйте на открито място, за да се проветрят.
  • Няма значение дали обувките ви са с високо или средно качество, по дефиниция всички обувки абсорбират потта, затова е желателно постоянно да ги поддържате чисти. Избърсвайте обувките отвън всеки ден, за вътрешността можете да използвате навлажнена кърпа с малко дезинфектант, подходящ за дрехи. Винаги почиствайте мръсотия или влага.
  • В случай че страдате от прекомерно потене на краката, най-добре е да използвате трика с талка и бебешката пудра. Както се уверихте, процедурата е изключително лесна и не изисква никакво усилие от ваша страна.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.