7 комбинации от алкални храни, които можете да хапвате всеки ден

26 Август, 2020
Диетата базирана на алкални храни може да ни помогне да се погрижим за организма и здравето си като цяло, тъй като патогените, много вредни бактерии и вируси виреят в киселинна среда.

Кои комбинации от алкални храни можете да хапвате ежедневно?

Всички сме чували много за безценните ползи за здравето на алкалните храни.

Но въпреки всичко това, вероятно се питате дали все пак е необходимо за включвате този тип храни в менюто си и то ежедневно.

Знаете до болка, че прищявките по отношение на храните, диетите нямат край, а съветите от всякакви предполагаеми гурута в областта на диетологията ни обещават вечно здраве, ако спазваме определен начин на хранене.

Но когато става въпрос за алкалните храни, ползите за здравето не подлежат на съмнение.

Ако искате да се радвате на по-добър вътрешен баланс и качество на живот, те трябва да присъстват в менюто ви. Прибавянето на определени комбинации от алкални храни, когато пазаруваме и след това – на масата ни ще подобри здравето ни със сигурност.

Много от нещата, които ядем ежедневно и които обичаме – даже прекалено много – са храни, които оказват киселинно въздействие върху храносмилателната ни система: захарите, трансмазнините, млечните продукти, консервантите, подсладителите, химичните вещества и други.

Алкалните храни, от друга страна, са известни със съдържанието си на много витамини и минерали, спомагащи балансирането на рН на организма.

Те не водят до възпаление, не съдържат излишни калории и спомагат протичането на редица основни функции в най-важните ни органи.

Ако се чудите дали е добра идея напълно да извадите от менюто си храните с киселинен ефект и да консумирате само алкални храни, отговорът е ясен: твърдо “Не!”

Идеята е между тези храни да има баланс. Идеалната пропорция е следната: не повече от 30% от храните, които консумирате дневно трябва да имат киселинен ефект, останалите трябва да бъдат алкални.

Вече можем да се спрем на 7 комбинации от алкални храни, които можете да хапвате 7 дни седмично.

Комбинации от алкални храни

1. Авокадо и нар

Тази комбинация е чудесен избор за по-нетрадиционна закуска. Нарът притежава силно детоксикиращо действие, подобрява сърдечно-съдовото здраве и има много полезни витамини (включително витамини A и C) и минерали като магнезий.

Съчетаването на нар с половин авокадо ще засили алкалното действие и на двата продукта.

  • Важно е да запомните, че авокадото е една от най-мощните алкални храни. Освен че е вкусно, то е богато на мононенаситени мазнини. Едно от основните му полезни качества е, че спомага борбата с киселинността в организма ни.

Готови ли сте да започнете деня си с тази мощна – и вкусна – комбинация?

2. Горски плодове с моркови и фурми

Морковите имат лек алкализиращ ефект. Въпреки че нямат толкова силно действие като авокадото и лимона, съчетаването им с горски плодове ги превръща във фантастично алкализиращо средство. Опитайте да хапнете моркови с някой от следните плодове:

  • Къпини
  • Ягоди
  • Малини
  • Боровинки
  • Касис
  • Бъз

Направете си вкусен натурален сок или салата с моркови и един – или пък всички – от изброените плодове.

Не забравяйте да добавите и фурми! Те ще придадат на салатата лека сладост и ще засилят алкалното й действие.

Прочетете и: 8 невероятни качества на боровинките

3. Овесени ядки с киви

Комбинации от алкални храни - киви и овесени ядки

Опитвали ли сте някога овесени ядки с киви? Това е вкусна, пълноценна закуска, богата на хранителни вещества, засищаща и най-вече – със силно алкално действие.

Тези два продукта са едни от най-ярките представители на алкалните храни.

  • Знаехте ли, че кивито е по-богато на витамин С от портокала?
  • От друга страна овесените ядки, без съмнение, са властелините на зърнените закуски. Те се грижат за сърцето и цялостното ви здравословно състояние. Не забравяйте да ги включвате в менюто си ежедневно.

4. Поточарка, водорасли и аспержи

Тази комбинация е фантастично допълнение към всяко едно ястие или специална вечеря. Това е идеалната гарнитура към порция вкусна сьомга и гриловани пилешки гърди.

Поточарката, водораслите и аспержите спомагат намаляването на киселинността в организма, която може да бъде вредна, ако е прекалено висока.

Тези продукти съдържат и големи количества желязо и калций. Освен това аспержите са богати и на аминокиселината аспарагин, която се грижи за нервната система.

5. Броколи с лимон и чесън

Не знаете какво да приготвите за вечеря? Тогава не се чудете дълго и опитайте тази вкусна и с мощен алкален ефект рецепта: броколи с чесън и лимон.

Тези три продукта спомагат алкализирането на организма. Освен това помагат за извеждането на вредните токсини от тялото, улесняват възстановяването на вътрешния баланс и адекватното рН ниво.

Комбинацията на броколи и лимон, притежаваща силно антиоксидантно действие, подобрява храносмилането и елиминирането на липидите и мазнините.

Междувременно трябва да споменем, че чесънът съдържа алицин. Той действа като мощен антибиотик и е отлично противовъзпалително средство спомагащо контролирането на задържането на течности. (Освен това притежава и редица други ползи за здравето).

Доверете ни се: тази комбинация е вкусна и здравословна.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебните свойства на чесъна

6. Лайм, лимон, папая и магданоз

Сок от лайм

На пръв поглед тази комбинация може да ви изглежда странна и дори дръзка. Повярвайте ни: тези 4 продукта, съчетани заедно, имат невероятно действие. Те ще се погрижат за здравето на бъбреците ви, ще ги пречистят и ще намалят възпаленията.

  • Папаята, например, се счита за най-здравословният лаксатив. Тя е страхотно средство за пречистване на дебелото черво.
  • Магданозът, от друга страна, е верен приятел на бъбреците.
  • Лимонът и лаймът са два от най-алкалните плодове, дар от природата. Затова се уверете, че комбинацията от четирите продукта присъства в менюто ви, ако искате да се радвате на силен алкализиращ ефект.

7. Диня и краставица

За приготвянето на тази супер комбинация ви трябва купа, в която да смесите парчета нарязана диня и краставица. Или да си приготвите освежаващ сок от тях в блендера.

Вие решавате какво да направите с тази натурална рецепта. Тези две алкални храни са богати на фибри, освен че съдържат много вода, ликопен, бета каротин и витамин C.

Ако заложите на варианта сок, ще се насладите на лека и освежаваща напитка. След като веднъж сте я опитали, ще стане любима част от ежедневното ви меню.