6 съвета за това какво да облечете като майка на булката или младоженеца

Вълнуващо е, защото синът или дъщеря ви се женят. С цялото това вълнение идват и задълженията и отговорностите относно вашата роля по време на сватбата. Това, което носите, трябва да излъчва грация и елегантност, като същевременно е подходящо и за вашата роля в този специален ден.
6 съвета за това какво да облечете като майка на булката или младоженеца

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вашата роля като майка на булката или младоженеца е голяма чест. По някакъв начин вие сте много важен човек за големия им ден. Макар че е привилегия да бъдете част от големия им ден по толкова важен начин,  имате и някои отговорности.

Една от тези отговорности е да облечете нещо елегантно и подходящо. Ако нямате идея какво да облечете за този знаменателен повод, продължете да четете кои неща са подходящи и кои не.

Вашата роля като майка на булката или младоженеца

Като майка на булката: снимка на сватбен ден, булката с майка си и младоженеца

Майките на булката и младоженеца имат централна роля по време на сватбеното тържество.

Ролята на майките на булката и младоженеца в сватбата е много важна за церемонията.

Задачата на майката на булката е да придружи булката до църквата и да остане до нея до началото на церемонията. Това важи и за майката на младоженеца. Те са там, за да помогнат да успокоят булката и младоженеца и да помогнат за всичко, свързано със сватбата.

Майката на младоженеца също придружава младоженеца до олтара. И двете майки ще седнат на първия ред, знак за тяхното значение както за булката, така и за младоженеца. Те също ще седнат с булката и младоженеца на масата им по време на приема.

Въпреки, че има много отговорности, за които да мислите като майка на булката или младоженеца, може да бъде трудно да изберете идеалното облекло, което да носите в деня на сватбата.

Тук ще обсъдим няколко насоки, когато става въпрос за избора на облекло за носене.

1. Като майка на булката или младоженеца, не носете бяло

Като майка на булката: снимка на булка

Бялото и всички други цветове, близки до бялото, са извън границите и са запазени само за булката.

Майките на булката и младоженеца не трябва да носят бяло. За това, никой, който присъства на сватба, не трябва да носи бяло.

Това е така, защото белият цвят е запазен за булката.

Освен това, не трябва да носите и подобни цветове – например бежово, слонова кост, почти бяло и т.н. Това е големият ден за булката и никой не трябва да се опитва да я притеснява по някакъв начин.

2. Като майка на булката или младоженеца, не носете и черно

От друга страна, майките на булката и младоженеца не трябва да носят също и черно. Това е цвят, свързан с погребения и мрачност и трябва да се избягва напълно на този радостен ден.

В случай, че майката на булката или младоженеца е в траур, тя винаги може да направи изключение за радостната сватба на своето дете и да избере да носи друг цвят в този ден.

Обаче, все пак може да изберете да носите тъмен цвят.

3. Като майка на булката или младоженеца, роклята ви трябва да допълва тази на булката

Снимка на булка в сватбена рокля

Най-добре е да изберете рокля, която да допълва сватбения стил. Можете да изберете подобен стил като този на булката, но не забравяйте, че не трябва да носите рокля, която е по-привлекателна или детайлна от сватбената рокля на булката.

Майките на булката и младоженеца трябва да знаят какъв е стила на сватбата и да изберат рокля, която да пасва добре на сватбата.

Например, ако сватбата е официална и сватбената рокля и роклите на шаферките са с дължина до пода, майките на младоженеца и булката трябва да изберат рокля с дължина до пода.

4. Придържайте се към семплите неща

Сватбата е за младоженеца и булката. Булката трябва да се откроява сред всички.

Поради тази причина е най-добре, ако майката на младоженеца и булката избират рокли, които не са натрапчиви и се въздържат от носене на прекалено много бижута или натрапчиви аксесоари.

5. Стилът трябва да бъде елегантен и прост

Както споменахме по-горе, стилът на роклята трябва да е семпъл.

Ако сватбата се провежда в църква, роклята трябва да бъде по-скромна и в съответствие с религиозните традиции. Например, би било неподходящо, ако майката на булката или младоженеца носят рокля с оформено деколте.

6. Трябва ли да носите воал?

В някои култури и вярвания е обичайно майката на булката или младоженеца да носи воал. Ако искате да носите воал, той може да бъде в какъвто цвят искате. Обаче, най-добре е първо да получите разрешение от булката за да носите воал. От друга страна, в много култури майките на булката и младоженеца не носят воал.

Накрая, не забравяйте, че да бъдеш майка на младоженеца или булката, включва много отговорности. В деня на сватбата, трябва да имате елегантен, скромен и приятен външен вид с дискретни цветове. Това ще гарантира, че не ”засенчвате” младоженците.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.