Какво представлява назогастралната тръба за хранене?

Назогастралната тръба може да се използва и за стомашни промивки или за вкарване на медикаменти.
Какво представлява назогастралната тръба за хранене?

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли какво представлява назогастралната тръба за хранене?

Назогастралната интубация се състои в закрепването на тръба за хранене през носа на болния преминаваща през хранопровода докато достигне до стомаха. Обикновено тези тръбички да направени от пластмаса или силикон и са изключително полезни, когато трябва да бъдат хранени хора, които не могат да дъвчат или преглъщат храната.

В днешната статия искаме да се спрем на някои от основните приложения на назогастралната тръба, на начина й на поддръжка и възможните усложнения.

За какво се използва назогастралната тръба?

Както вече споменахме, тръбата е начин за хранене на човек, който не може да прави това самостоятелно. Тя вкарва храната директно в стомаха на болния. Не помага храносмилането, а основно улеснява достигането й до този орган.

Тръбите за хранене основно се използват при пациенти с метаболитни и стомашно-чревни заболявания. Лекарите ги използват и при пациенти с психологични проблеми като хранителни разстройства например. Те помагат и в по-тежки случаи на недохранване.

Назогастралната тръба може да се използва за дрениране на стомашното съдържание. Медицинските специалисти правят това при обструкция на храносмилателния тракт. Могат да я използват и в случаите на натравяне или за прочистване на стомаха на пациент преди прилагането на анестезия. А медицинските сестри могат да използват тръбата за въвеждане не различни медикаменти.

Само лекарите и медицинските сестри с опит могат да извършат процедурата по поставянето на тръбата. На тези, които им се налага да направят това самостоятелно, трябва да имат необходимия опит и трябва да могат да поддържат устройството.

При някои пациенти се налага поставянето на тръба за хранене.

Как да използвате назогастралната тръба?

На много болни се налага използването на назогастралната тръба в домашни условия, затова трябва да знаят какви грижи трябва да полагат за устройството.

Трябва да знаят как да поддържат външната му част чиста. За целта име е необходима марля навлажнена с топла вода и сапун. Трябва внимателно да почистят тръбата и след това да я подсушат.

Обикновено хората наливат малко вода след всяко хранене или вкарване на лекарство, около 5-10 мл. Трябва да се уверят, че тръбичката е поставена правилно. За целта трябва проста да се проверят маркиращите черти върху сондата.

Запушените тръби трябва да бъдат заменени. И въпреки че винаги има член от семейството, който може да направи това, съветваме ви да потърсите помощта на лекар или медицинска сестра. Освен това контектора на тръбата трябва да бъде свален, когато тя не се използва.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да избегнем възпалението на стомаха?

Други съвети

Хората използващи назогастрална тръба трябва да обръщат особено внимание на носа и устата- Добре е леко да премествате тръбата от време на време и да сменяте елементите, които са в контакт с тези части на тялото, за да избегнете възпаление. Ако човек не може да прави това ежедневно, добре е да се извършва поне когато тръбата е замърсена или когато лейкопласта, с който е прикрепена, бъде свален.

Лицето, което се грижи за болния трябва да почиства ноздрите му ежедневно с навлажнени памучни тампони.  Не трябва да се прекъсват и грижите за устната хигиена. Дори човек да не дъвче и да се храни, миенето на зъбите му два пъти дневно не трябва да бъде пропускано.

Добре е да се използва овлажняващ крем за носа и устните, тъй като кожата на лицето е силно чувствителна. Назогастралната тръба за хранен често води до възпаления, а овлажняващите продукти могат да го облекчат.

Назогастралната тръба изисква постоянна грижа и поддръжка.

Какви са най-честите усложнения?

Въпреки че това устройство е много полезно, използването му може да доведе до появата на някои усложнения. Например разраняване на носа. Както вече споменахме, трябва да променяте позицията на тръбата толкова често колкото можете. Освен това трябва да дезинфектирате и почиствате мястото.

Когато тръбата се запуши, можете да опитате да разрешите проблема като налеете малко вода. Ако не успеете да се справите трябва да уведомите лекар. В повечето случаи запушването на тръбата може да бъде предотвратено с наливането на вода след всяко хранене.

Друго често срещано усложнение е изваждането на тръбата. Това може да стане неволно или пък не – за някои болни тръбата е нещо доста неприятно. Каквато и да причината за изваждането, тръбата трябва да бъде поставено отново от специалист.

Гаденето и повръщането са често срещани странични ефекти, особено ако болният не лежи в правилната позиция. Опитайте се да го поставите под 45º ъгъл. Целта е храната да не слиза към стомаха прекалено бързо.

Заключение

Назогастралната тръба за хранене е широко използвано устройство, но въпреки това трябва да спазвате инструкциите на лекаря си. Изключително важно е да знаете как да я използвате и да се грижите за нея. Затова винаги търсете мнението на специалист, ако имате въпроси или ако се появят усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.