6 начина за борба с умственото изтощение

Не прекалявайте с храната, яжте подходящи продукти и си дарете достатъчно сън
6 начина за борба с умственото изтощение

Последна актуализация: 19 юли, 2019

Чувствате ли се изморени в края на деня след всичките си лични и трудови задължения? Може би умственото изтощение ви е покосило.

Ако сте като повечето хора, вероятно не сте си осигурили достатъчно време за почивка и се отдалечавате от всичко това за дълго време.

Знаете, че е важно да се съсредоточите върху ангажиментите си, но ако сте изключително умствено изтощени, е време да спрете.

Тогава следвайте тези съвети, за да се преборите с него.

След това ще се почувствате освежени и готови да продължите с рутината си.

1. Съдете вашите победи с положените усилия, а не с резултатите

Една от основните причини за умственото изтощение е пренапрежението. Повечето от нас са научени да измерват победите си с резултати.

Това означава, че няма значение колко трудно се стараете или колко усилия сте положили. Ако не постигнете тази велика цел, която сте си представяли, се чувствате, сякаш сте се провалили.

Сега това не е чак толкова лошо. Когато го правите правилно, успявате да измерите напредъка си. Просто бъдете внимателни, за да не измервате винаги всяка задача по този начин.

Дайте си възможност да се възнаграждавате за всяка малка победа, която ви приближава до вашата цел.

2. Прибавете страст и извадете отговорностите

страстта е нужна в това, което правите, за да се отървете с умственото изтощение

Друг начин за борба с умствената умора е да оставите настрана голяма част от отговорностите си. Когато вървите напред в живота си или към целта само защото трябва, това постепенно се превръща в тежко бреме.

Това важи за всичко, от грижата за децата ви, вашата работа или за новия бизнес.

От друга страна, страстта е по-мощна от всяка друга енергия. Открийте какво искате да правите и го включете в ежедневието си.

Може да се наложи да работите между 9 и 5, като правите нещо, което не ви харесва особено, но това пък ви помага да плащате сметките си. В този случай изберете хоби, което наистина ви харесва. Може да бъде следобеден курс или спортуване през почивните дни.

Нека това да завърти живота ви и постепенно ежедневието ви стане по-лесно управляемо.

3. Свържете се отново с природата за да преборите умственото изтощение

ако се свържете с природата, ще преборите умственото изтошение

Бъдете честни: колко силно сте свързани с природата? Дори ако сте някой, който се опитва да се грижи за околната среда, вероятно рядко излизате от офиса, за да се разходите.

Или може би не сте от тези, които обичат да излизат често. За щастие не казваме, че трябва да ходите в гората всеки ден или да изкачвате гигантска планина.

Говорим за излизане навън поне 15 минути на ден. Всичко, което може да мислите, че си струва от разходка, тичане или градинарство до хранене на птиците в квартала.

Ако имате куче, възползвайте се и го направете разходките във всекидневен навик, за да се преборите ефективно с умственото изтощение.

4. Яжте правилното количество протеини

Тъй като мозъкът ви използва повече енергия, отколкото повечето от другите органи, приемането на негативни калории или прекалено много захар само ще ви накара да се почувствате по-уморени.

Вместо това полагайте усилия да консумирате възможно най-натуралните храни. Идеалните храни са тези, които нямат естествени захари или са с малко количество като плодовете.

Също така е добре да ограничите редовния прием на натрий. Започнете с елиминиране на най-вредните храни малко по малко.

5. Елиминирайте напълно преработената захар и алкохола

ако спрете алкохола, ще се отървете от умственото изтощение

Смятате ли, че можете да се откажете от алкохола за цял ден? А какво ще кажете за два? Ако успеете да го избегнете цяла седмица бързо ще почувствате, че умственото изтощение изчезва.

В допълнение ще се чувствате по-бдителни и след няколко седмици ще имате повече енергия и по-малко мазнини. Ето какво трябва да направите:

  • Първата стъпка е да четете етикетите на всички храни и напитки, които редовно консумирате. Ще се изненадате от количеството преработени захари, които приемате от привидно невинни храни.
  • Също така трябва да премахнете колкото е възможно повече алкохола. Въпреки че червеното вино, бирата и други напитки могат да бъдат полезни, по-добре е да стоите далече от тях, когато тялото е преуморено.

Не забравяйте, че консумирането на алкохол трябва да бъде от време на време и винаги в малки количества.

6. Наложете си стриктни навици за сън

Факт е, че най-успешните хора имат много стриктни навици за сън. Рядко ги виждате да спят извън установения им график или по-дълго, отколкото би трябвало.

А вие как имате ли ги?

Както децата, така и възрастните се нуждаят от добре определена програма за сън. Това позволява на съзнанието да знае кога да почива и намалява умственото изтощение.

Това не означава, че никога повече няма да се почувствате уморени, тъй като това зависи от ежедневните дейности и други фактори.

Отначало вероятно ще е трудно да следвате тази нова програма за сън, но с хубава чаша чай преди лягане и малко търпение, ще се адаптирате за нула време.

Ще бъде от полза да отделите време за приемане на един или повече от тези навици в ежедневния живот. Ще видите невероятни предимства и ще започнете да се чувствате по-енергични.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.