6 фреша/ шейка против токсини
Нездравословното хранене и заседналият начин на живот водят до натрупване на токсини в организма, които с течение на времето започват да влияят негативно. Тези вещества се наслагват в основните органи и започват да рушат клетките, като този процес се задълбочава, ако тялото не бъде прочистено.
Всички сме изложени на риска от натрупване на токсини в тялото. Още по-лошо е, когато не водим здравословен начин на живот. Ето защо някои експерти препоръчват годишно да правим най-малко две цялостни прочиствания на тялото с помощта на специална диета.
Важно е също да усвоим различни навици, които ускоряват метаболизма и улесняват премахването на всички отпадни продукти, от които тялото няма нужда.
За да подпомогнем прочистването, ще ви препоръчаме най-добрите фрешове и шейкове за премахване на токсини по естествен път. Те също ще укрепят имунната ви система, което ще помогне на тялото ви дори повече.
Шейк от праскова
Този шейк е много вкусен и хидратиращ, а притежава и стягащи и антиоксидантни свойства, стимулира елиминирането на токсините, подобрява кръвообращението и помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, простатата и белия дроб.
Необходими продукти:
- 2 праскови
- 1 чаша обезмаслено мляко
- 1/2 чаена лъжичка ванилия
- 6 бадема
- 1 чаена лъжичка пчелен мед
Начин на приготовление:
Обелете и нарежете прасковите и ги сложете в блендер заедно с другите съставки. Пасирайте на висока скорост и след това сервирайте. Препоръчваме да консумирате този шейк на гладно.
Шейк от ананас
Ананасът е известен със своите прочистващи, антиоксидантни, хидратиращи и регулиращи метаболизма свойства.
Този вкусен шейк е чудесен начин за премахване на токсините, защото, освен ананас, той съдържа и други продукти, които прочистват организма, подобряват обмяната на веществата, улесняват елиминирането на токсини и ви помагат да отслабнете.
Необходими продукти:
- Един резен ананас
- Един стрък целина
- Един грейпфрут
- 1/2 круша
- Една супена лъжица пчелен мед
Начин на приготовление:
Измийте плодовете и зеленчуците, преди да ги смесите. Изстискайте сока от грейпфрута и след това го смесете с останалата част от съставките в блендера. След като шейкът е готов, можете да го консумирате по всяко време на деня.
Фреш от целина против токсини
Ако не сте почитатели на целината, този фреш няма да ви се стори толкова вкусен като другите, но си струва да се опита, защото целината има прочистващи и детоксикиращи свойства, които помагат за премахване на токсините ефективно и бързо.
Необходими продукти:
- 3 стръка целина
- 1 супена лъжица мед
- 1 чаша вода
Начин на приготовление:
Сложете всички съставки в блендера и ги смесете добре. Сервирайте. Консумирайте всеки ден в продължение на седмица.
Фреш от портокал и ябълка
Поради високото съдържание на фибри и витамин C този сок стимулира процеса на елиминиране на токсините и спомага за укрепване на защитните сили на организма.
Необходими продукти:
- 4 портокала
- 2 ябълки
- 1/2 литър вода
Начин на приготовление:
Изстискайте сока от портокалите и след това го смесете в блендер с небелените ябълки и 1/2 литър вода. Пийте чаша от този сок след всяко хранене в продължение на 1 седмица.
Шейк от ябълка и малина
Освен че е много мощно средство за премахване на токсините, този шейк подпомага храносмилането и изхвърлянето на излишни течности и регулира обмяната на веществата. Благодарение на свойствата си той се препоръчва за детоксикация на организма и борба със затлъстяването, също и при ревматични заболявания.
Необходими продукти:
- 2 големи ябълки
- 1/2 чаша малини
- 1 чаша вода
Начин на приготовление:
Измийте ябълките добре и ги обелете. Сложете малините в миксера и добавете парчетата от ябълки и чашата с вода. Смесете добре за няколко минути и пийте този сок три пъти седмично.
Вижте и: Съвети за детоксикация на организма
Шейк от швейцарско зеле
Зелените шейкове не са толкова вкусни, колкото останалите, но техните полезни свойства са по-осезаеми и по-ефективни. Този шейк съчетава няколко зеленчука с много важни витамини и минерали. Освен че премахва токсините, той укрепва защитните сили и ви предпазва от много болести.
Необходими продукти:
- 1 шепа швейцарско къдраво зеле
- 1 шепа магданоз
- 2 банана
- Сокът от 1/2 лимон
- 2 чаши вода
Начин на приготовление:
Сложете всички съставки в блендера и ги смесете за няколко минути, докато не получите хомогенна смес. Препоръчваме да консумирате този шейк веднага щом го приготвите, за да имате най-голяма полза от всички хранителни вещества. За да се пречисти тялото ви, следва да го пиете в продължение на поне седмица.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Batool, M., Ranjha, M. M. A. N., Roobab, U., Manzoor, M. F., Farooq, U., Nadeem, H. R., Nadeem, M., Kanwal, R., AbdElgawad, H., Al Jaouni, S. K., Selim, S., & Ibrahim, S. A. (2022). Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.). Plants (Basel, Switzerland), 11(11), 1394. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/
- Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition journal, 3, 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/
- Chen, L., Zhu, Y., Hu, Z., Wu, S., & Jin, C. (2021). Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity. Food science & nutrition, 9(11), 6406–6420. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2019). “detoxes” and “cleanses”: What you need to know. (2019). https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know
- Ivanova, N. N., Khomich, L. M., Perova, I. B., & Eller, K. I. (2019). Voprosy pitaniia, 88(2), 73–82. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31233691/
- Khomich, L. M., Perova, I. B., & Eller, K. I. (2019). Voprosy pitaniia, 88(6), 100–109. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31860205/
- Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(4), 1029-1034. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
- Manivannan, A., Lee, E. S., Han, K., Lee, H. E., & Kim, D. S. (2020). Versatile Nutraceutical Potentials of Watermelon-A Modest Fruit Loaded with Pharmaceutically Valuable Phytochemicals. Molecules (Basel, Switzerland), 25(22), 5258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7698065/
- Mujariya, Rajesh & Bodla, Ramesh. (2012). A study on wheat grass and its Nutritional value. 2. https://www.researchgate.net/publication/279370893_A_study_on_wheat_grass_and_its_Nutritional_value
- Murphy, M. M., Barraj, L. M., & Rampersaud, G. C. (2014). Consumption of grapefruit is associated with higher nutrient intakes and diet quality among adults, and more favorable anthropometrics in women, NHANES 2003-2008. Food & nutrition research, 58, 10.3402/fnr.v58.22179. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016745/
- Rossi, I., Mignogna, C., Del Rio, D., & Mena, P. (2023). Health effects of 100% fruit and vegetable juices: evidence from human subject intervention studies. Nutrition Research Reviews, 1–45. https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/health-effects-of-100-fruit-and-vegetable-juices-evidence-from-human-subject-intervention-studies/F2E7246B748741828885E76AA42A774B
- Ștefan, Ioana & Ona, Andreea. (2020). Cabbage (Brassica oleracea L.). Overview of the Health Benefits and Therapeutical Uses. Hop and Medicinal Plants (1-2), 150-169. https://www.researchgate.net/publication/353411136_Cabbage_Brassica_oleracea_L_Overview_of_the_Health_Benefits_and_Therapeutical_Uses
- Stiani, S. N., Syahidah, F. M., Fikriani, H., Subarnas, A., & Rusdiana, T. (2019). Anticalculi Activity of Apigenin and Celery (Apium graveolens L.) Extract in Rats Induced by Ethylene Glycol-Ammonium Chloride. Journal of pharmacy & bioallied sciences, 11(Suppl 4), 556-561. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020841/
- Story, E. N., Kopec, R. E., Schwartz, S. J., & Harris, G. K. (2010). An update on the health effects of tomato lycopene. Annual review of food science and technology, 1, 189-210. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/
- Syed, R. U., Moni, S. S., Break, M. K. B., Khojali, W. M. A., Jafar, M., Alshammari, M. D., Abdelsalam, K., Taymour, S., Alreshidi, K. S. M., Elhassan Taha, M. M., & Mohan, S. (2023). Broccoli: A Multi-Faceted Vegetable for Health: An In-Depth Review of Its Nutritional Attributes, Antimicrobial Abilities, and Anti-inflammatory Properties. Antibiotics (Basel, Switzerland), 12(7), 1157. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10376324/