6 фантастични чая, които ще детоксикират тялото ни
Всеки ден тялото ни е изложено на различни токсини.
Те могат да идват от нашите собствени тела (поради лоша диета) или да бъдат резултат от нашата среда (замърсяване, газови емисии и др.).
Тези токсини могат да причинят влошаване и тежки увреждания на тялото ни, особено когато не се отърваваме от тях, както трябва. Това дори може да причини разстройство в органите, чиято функция е да го прочистват.
Плюс това, натрупването на токсини в тялото ни може да причини проблеми като:
- Храносмилателни проблеми
- Безсъние
- Диария
- Преждевременно стареене
- Напълняване
- Задържане на течности
- Лошо кръвообращение
- Целулит
Въпреки че е невъзможно да се отървем от всички токсини, можем да следваме диета, която ще ни помогне да постигнем по-добро качество на живот.
В допълнение към прочистването на тялото ни, здравословната диета подобрява общото ни хранене и увеличава ензимите, като същевременно помага за регенерирането на клетките.
Важно е да се подчертае, че за да изпълните този план, е много важно да спрете да ядете храни като:
- Рафинирани захари
- Брашно
- Червени меса
- Алкохол
- Кафе
Като продължаваме, ще споделим някои прости рецепти за чай, които трябва да включите в прочистващата си диета:
Чайове, които ще детоксикират вашето тяло
1. Зелен чай
Като напитка, богата на антиоксиданти, зеленият чай представлява страхотна помощ, когато става дума за укрепване на защитните сили и предотвратяване на заболявания като хипертония, грип, астма и дори стрес. Това наистина е един от най-добрите чайове за детоксикация на тялото ни.
Съставки
- 1 супена лъжица натрошен зелен чай (10 гр.)
- 1 чаша вода (250 мл.)
Приготовление
- Изсипете една супена лъжица чаени листа на върха на цедка или филтър.
- Поставете съд с чаша вода върху печката. Уверете се, че тя не достига точка на кипене, тъй като ще придаде на чая горчив вкус.
- Поставете цедката отгоре върху чашата, в която ще поставите чая, излейте горещата вода в нея и оставете да престои 3 минути.
- Ако искате, подсладете питието си с малко мед.
Забележка: Препоръчваме да пиете този чай преди следобед, тъй като може да причини проблеми с безсънието.
2. Лимонов чай
Тъй като съдържа високи нива на витамин С, лимонът е отличен антиоксидант и антисептик.
По този начин той помага в борбата срещу свободните радикали, които могат да причинят стареене и да накарат тялото да функционира лошо.
Съставки
- 4 чаши вода (1 литър)
- 2 лимона (ще използваме кората и сока)
Какво трябва да направите?
- Сложете водата да кипне и добавете лимоновата кора. Оставете да престои 10 минути.
- След това добавете лимоновия сок.
- Сервирайте и подсладете с малко мед, ако желаете.
3. Чай от мащерка
Мащерката съдържа антисептични и дезинфекционни качества. Това я прави идеална за подобряване функциите на черния дроб. Този орган, заедно с бъбреците, отговаря за елиминирането на отпадъците от тялото ви.
Съставки
- 2 чаши вода (500 мл.)
- 2 супени лъжици смляна мащерка (20 гр.)
Какво трябва да направите?
- Загрейте водата и след като започне да кипи, изключете котлона и добавете двете супени лъжици мащерка.
- Покрийте и оставете да престои 5 минути.
- След посоченото време прецедете с цедка.
- Ако желаете, можете да подправите чая със стевия или мед.
4. Чай от бъз
Това питие изпълнява важна диуретична и изпотяваща функция. Той действа за естествено ускоряване на изхвърлянето на токсините от тялото ни.
Съставки
- 2 чаши вода (500 мл.)
- 2 супени лъжици смлени листа от бъз (20 гр.)
Приготовление
- Кипнете водата с двете супени лъжици листа бъз за 5 минути.
- Оставете да престои, докато се охлади.
- Прецедете, а след това изпийте.
5. Чай от целина
Това растение осигурява диуретични и антиоксидантни свойства. Благодарение на тях тя помага за отстраняването на течности и токсини от тялото.
Съставки
- 4 чаши вода (1 литър)
- Листата от цялото растение от целина
Приготовление
- Загрейте литър вода. След като започне да ври, добавете листата целина.
- Оставете да ври в продължение на 3 минути и след това изключете котлона.
- Покрийте и оставете да престои 3 минути.
- Прецедете преди да сервирате.
- Подсладете с мед, ако желаете.
6. Чай от глухарче
Глухарчето в допълнение към това, че е антиоксидант, е полезно като прочистващо средство на кръвта, помага да се прочисти черния дроб и има противовъзпалителни свойства.
Съставки
- 1 чаша вода (250 мл.)
- 1 супена лъжица глухарче (10 гр.)
Приготовление
- Най-напред загрейте чашата вода. След това, след като започне да ври, добавете глухарчето.
- Оставете да ври продължение на 3 минути, след което изключете пламъка.
- Покрийте и оставете да престои 5 минути.
- Прецедете и ако желаете, подсладете с мед.
Тези чайове са известни с техните способности да ви помогнат да отслабнете. Въпреки това, те също са изключително ефикасни, когато става дума за поддържане на здраво тяло, което е без токсини.
https://zdraveikrasota.bg/ednosedmichen-plan-za-detoksikatsiya-sas-zeleni-smutita/
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Alzohairy, M. A. (2016). Therapeutics Role of Azadirachta indica (Neem) and Their Active Constituents in Diseases Prevention and Treatment. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016, 7382506. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/7382506/
- Carneiro, D. M., Jardim, T. V., Araújo, Y. C. L., Arantes, A. C., Sousa, A. C., Barroso, W. K. S., Sousa, A. L. L., da Cunha, L. C., Cirilo, H. N. C., Bara, M. T. F., & Jardim, P. C. B. (2019). Equisetum arvense: New Evidences Supports Medical use in Daily Clinic. Pharmacognosy Reviews, 13(26), 50-58. https://www.phcogrev.com/article/2019/13/26/105530phrev201924?qt-sidebar_tabs=1
- Dauqan, E. M. A., & Abdullah, A. (2017). Medicinal and Functional Values of Thyme (Thymus vulgaris L.) Herb. Journal of Applied Biology & Biotechnology, 5(2), 17-22. https://www.jabonline.in/abstract.php?article_id=188
- Dias, M. I., Barros, L., Morales, P., Sanchez-Mata, M. C., Oliveira, M. B. P., & Ferreira, I. C. (2015). Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts. LWT-Food Science and Technology, 62(1), 32-38. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364381500050X
- Gowher, G. (2019). Therapeutic value of Arctium Lappa Linn – A review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 12(7), 53-59. https://journals.innovareacademics.in/index.php/ajpcr/article/view/33870
- Grauso, L., Emrick, S., de Falco, B., Lanzotti, V., & Bonanomi, G. (2019). Common dandelion: a review of its botanical, phytochemical and pharmacological profiles. Phytochemistry Reviews, 18, 1115-1132. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-019-09622-2?uid={uid}
- Griffin, R. M. (7 de noviembre de 2022). Ginger. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ginger-uses-and-risks
-
Islas, J. F., Acosta, E., G-Buentello, Z., Delgado-Gallegos, J. L., Moreno-Treviño, M. G., Escalante, B., & Moreno-Cuevas, J. E. (2020). An overview of Neem (Azadirachta indica) and its potential impact on health. Journal of Functional Foods, 74, 1-13. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620303959
- Jan, K. N., zarafshan, K., & Singh, S. (2017). Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional potential. Food Measure, 11, 423-433. https://link.springer.com/article/10.1007/s11694-016-9410-4
- Karimpour-Reihan, S., Firuzei, E., Khosravi, M., & Abbaszade, M. (2018). Coagulation Disorder following Red Clover (Trifolium Pratense) Misuse: a Case Report. Advanced journal of emergency medicine, 2(2), 1-2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6549048/
- Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 22(4), 1029-1034. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2156587217717415
- Kolodziejczyk-Czepas, J. (2016). Trifolium species – the latest findings on chemical profile, ethnomedicinal use and pharmacological properties, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 68(7), 845-861. https://academic.oup.com/jpp/article/68/7/845/6128256
- Młynarczyk, K., Walkowiak-Tomczak, D., & Łysiak, G. P. (2018). Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry. Journal of Functional Foods, 40, 377-390. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617306977
- Organización de las Naciones Unidas. (10 de marzo de 2023). Natural toxins in food. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/natural-toxins-in-food
- Pastoriza, S., Mesías, M., Cabrera, C., & Rufián-Henares, J. A. (2017). Healthy properties of green and white teas: an update. Food & Function, 8(8), 2650-2662. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c7fo00611j
- Rafique, S., Hassan, S. M., Mughal, S. S., Hassan, S. K., Shabbir, N., Perveiz, S., Mushtaq, M., & Farman, M. (2020). Biological attributes of lemon: A review. Journal of Addiction Medicine and Therapeutic Science, 6(1), 30-34. https://www.researchgate.net/publication/342157456_Biological_attributes_of_lemon_A_review
- Rameshrad, M., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2017). Protective effects of green tea and its main constituents against natural and chemical toxins: A comprehensive review. Food and Chemical Toxicology, 100, 115-137. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691516304537
- Ratnani, S., & Malik, S. (2022). Therapeutic Properties of Green Tea: A Review. Journal of Multidisciplinary Applied Natural Science, 2(2), 90-102. https://journal.pandawainstitute.com/index.php/jmans/article/view/117
- Samundy Kumbhakar, R., & Verma, B. B. (2016). Effect of warm lemon water drink on selected physical parameters among the overweight female nursing students of RIMS & R, U.P. International Journal of Nursing Research and Practice, 3(1), 9-12. https://fischerinstitute.com/wp-content/uploads/2023/09/Vol-3-No-2-3-Ms-Samundy.pdf
- Wang, S., Qiu, Y., Gan, R. Y., & Zhu, F. (2022). Chemical constituents and biological properties of Pu-erh tea. Food Research International, 154, 110899. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996921007997
- WebMD. (s.f.). Burdock – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-111/burdock/
- WebMD. (s.f.). Celery – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-882/celery
- WebMD. (s.f.). Elderberry – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry
- WebMD. (s.f.). Green Tea – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-960/green-tea
- WebMD. (s.f.). Neem – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-577/neem
- WebMD. (s.f.). Pu-Erh Tea – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1169/pu-erh-tea
- WebMD. (s.f.). Red Clover – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-308/red-clover
- WebMD. (s.f.). Stinging Nettle – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-664/stinging-nettle
- WebMD. (s.f.). Thyme – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme
- Yahyazadeh, R., Baradaran Rahimi, V., Yahyazadeh, A., Mohajeri, S. A., & Askari, V. R. (2021). Promising effects of gingerol against toxins: A review article. BioFactors, 47(6), 885-913. https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.1779