6 домашни средства против подуване и газове

Добавете 1 супена лъжица семена от копър в чаша гореща вода, oставете да ври в продължение на 5 минути, прецедете и изпийте течността
6 домашни средства против подуване и газове

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате ли да разберете кои са едни от най-ефикасните домашни средства против подуване и газове?

Стомашните газове и подуването са често срещани проблеми, които често се дължат на лошо храносмилане, хранителни алергии или по-сериозни заболявания.

Те не представляват заболяване сами по себе си, но могат да бъдат толкова силно изразени, че потърпевшият да е принуден да отиде на лекар, защото не е в състояние да ги контролира или защото причиняват хронично неразположение.

Газове се получават от определени видове бактерии, които обитават червата, и обикновено се състоят от водород, въглероден диоксид и метан, което причинява миризма; могат да съдържат сяра.

Когато червата са здрави, се произвеждат много малко газове и обикновено лесно се изхвърлят. Но когато страдате от храносмилателни проблеми, може да се получи натрупване на бактерии в червата, създавайки ужасната миризма, която накрая може да стане толкова тежка, че да предизвика стрес в ситуации навън.

Нормално е да страдате от този проблем, но той може да бъде много неприятен. Ето защо в днешната статия искаме да споделим с вас 6 домашни средства, които могат да помогнат при лечението на газове и подуване.

Средство против подуване с джинджифил

Джинджифил

Този корен е бил използван в продължение на векове, за да контролира лошото храносмилане, облекчи възпаленията и премахне газовете.

Как да го консумирате?

За да избегнете болезнените газове след хранене, опитайте да дъвчете парче суров корен от джинджифил преди ядене.

Най-добрият начин да се възползвате от многобройните му лечебни свойства е да приготвите чай от джинджифил.

Съставки:

Приготовление:

  • Сложете водата да заври и добавете парчета от корен на джинджифил.
  • Оставете да къкри в продължение на 5 минути.
  • Оставете чая да се охлади леко, прецедете течността и пийте от 2 до 3 пъти на ден.

Средство против подуване с чесън

Чесънът помага при храносмилането и се бори с възпалението, като предотвратява газовете и дразненето на червата.

Най-добрият вариант е да консумирате пресен чесън и да се възползвате на 100% от неговите свойства.

Как да го консумирате?

  • Намачкайте няколко скилидки чесън, докато образувате паста, разбъркайте в малко количество черен пипер и кимион и залейте с чаша топла вода.
  • Прецедете течността, оставете да се охлади и пийте 2 до 3 пъти на ден.

Средство против подуване със семена от копър

Семена от копър

Копърът е идеална билка за лечение на коремно възпаление, причинено от натрупване на газове в червата.

Как да го консумирате?

  • Добавете 1 супена лъжица семена от копър (10 гр.) в чаша гореща вода. Оставете да ври в продължение на 5 минути, след което прецедете и изпийте течността.

Друг вариант е да изпечете 5 супени лъжици семена от копър (50 гр.), да ги смелите и да смесите смлените семена с по 5 супени лъжици захар и семена от псилиум (плантаго псилиум). Консумирайте тази смес сутрин и отново вечер.

Средство против подуване с чай от канела

Чай с канела

Антибиотичните и антивирусни свойства на канелата помагат за премахването на бактериите, които причиняват натрупването на газове, заедно с този ужасен мирис.

Как да я консумирате?

Може да добавите канела към рецепти за десерти, смутита и дори солени ястия.

Въпреки това най-добрият начин да се възползват от канелата е чрез чай.

Съставки:

  • 3 канелени пръчици
  • 1 чаша вода (250 мл.)

Приготовление:

  • Добавете канелените пръчици към съд с вода. Оставете сместа да заври и веднага отстранете от огъня.
  • Оставете сместа да се задуши толкова дълго, колкото е необходимо, и пийте по 1 чаша на ден.

Внимание!

Не пийте чай от канела, ако страдате от язва или гастрит, тъй като това може да доведе до влошаване на симптомите.

Също така го избягвайте, ако сте бременна или приемате някакви лекарства.

Средство против подуване с мента

мента против подуване

Ментата е една от онези типични природни билки, които облекчават различни проблеми с храносмилането, включително газове и подуване.

Как да я консумирате?

Един добър вариант е да подъвчете няколко пресни листа от мента при първите признаци на газове или лошо храносмилане.

За най-добри резултати обаче е препоръчително да приготвите чай и да го подсладите с мед.

Съставки:

  • Пресни листа от мента
  • 1 чаша вода (250 мл.)
  • 1 чаена лъжичка мед (7.5 гр.)

Приготовление:

  • Сложете водата да заври, добавете листата от мента и ги оставете да къкрят в продължение на 5 минути.
  • Прецедете течността и добавете 1 чаена лъжичка мед за подслаждане.

Средство против подуване със сода за хляб и лимон

Комбинацията от сода за хляб и лимонов сок е ефикасен начин за премахване на газовете и намаляването на други симптоми на лошото храносмилане, като например киселини в стомаха и възпаление.

Как да я консумирате?

Можете лесно да приготвите газирана напитка чрез комбиниране на тези 2 съставки.

Съставки:

  • Сокът от 1 лимон
  • 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1/2 чаша вода (100 мл.)

Приготовление:

  • Смесете всички съставки добре и изпийте веднага.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Manichanh, C., Eck, A., Varela, E., Roca, J., Clemente, J. C., González, A., … Azpiroz, F. (2014). Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: Effect of diet. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2012-303013
  • Cummings, J. H., Macfarlane, G. T., & Englyst, H. N. (2001). Prebiotic digestion and fermentation. American Journal of Clinical Nutrition.
  • Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian.
  • León Barúa, R. (2002). Flatulencia. Revista de Gastroenterología del Perú, 22(3), 234-242. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292002000300007
  • Bonilla, J., & Flores, C. L. (2012). Emisión de metano entérico por rumiantes y su contribución al calentamiento global y al cambio climático: Revisión. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 3(2), 215-246. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11242012000200006
  • León-Barúa, R., & Berendson-Seminario, R. (2009). Grandes síndromes gastrointestinales (3): Flatulencia (2). Revista de Gastroenterología del Perú, 29(3), 262-265. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1022-51292009000300009&script=sci_arttext
  • Zambrano-Blanco, E. (2015). Diversidad genética del jengibre (Zingiber officinale Roscoe.) A nivel molecular. Entramado, 11(2), 190-199. https://pdfs.semanticscholar.org/3614/fa78a32848421ebd2ccea36a04d6c44b9071.pdf
  • Guillamón, E. (2018). Efecto de compuestos fitoquímicos del género Allium sobre el sistema inmune y la respuesta inflamatoria. Ars Pharmaceutica (Internet), 59(3), 185-196. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2340-98942018000300185
  • Montero-Recalde, M., Revelo, J., Avilés-Esquivel, D., Valle, E., & Guevara-Freire, D. (2017). Efecto antimicrobiano del aceite esencial de canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(4), 987-993. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172017000400024
  • de la Paz Naranjo, J., Maceira Cubiles, M. A., Corral Salvadó, A., & González Campos, C. (2006). Actividad antiparasitaria de una decocción de Mentha piperita Linn. Revista Cubana de Medicina Militar, 35(3), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572006000300013
  • Arriola-Guevara, E., García-Herrera, T., Guatemala-Morales, G. M., & García-Fajardo, J. A. (2006). Estudio preliminar de las propiedades de la semilla de limón mexicano (Citrus aurantifolia swingle) para su posible aprovechamiento. Información tecnológica, 17(6), 97-102. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642006000600015

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.