5 страхотни храни за закуска
Не пропускайте тези 5 страхотни храни за закуска – те са здравословни, вкусни и ще ви дадат енергията, от която се нуждаете сутрин. Само за няколко дни ще забележите разликата!
Казват, че закуската е най-важното хранене за деня; че ежедневието и състоянието на енергия зависят от нея. Въпреки това много хора пропускат закуската или приготвят неподходяща, избирайки храни, които имат обратния ефект на хранителна стойност.
В тази статия ще обсъдим 5 съставки, които са важни за здравето на човешкото тяло. В рамките само на няколко дена, след като сте ги консумирали, ще забележите разликата и ще бъдете изненадани от промените, които ще видите през целия ден. Така че започнете да хапвате тези страхотни закуски още днес!
5 чудесни храни за закуска
Пълнозърнести продукти
Сутрин се нуждаем от храна, която да дава енергия, за да издържим целия ден, и която да осигури физическа и психическа сила. Една алтернатива, която може да достави енергия и сила, са пълнозърнестите храни; те са богати на витамини, минерали и фибри. Обикновено не мислим за зърнените закуски като важна хранителна съставка, тъй като обикновено тези, които виждаме в супермаркета, съдържат захари и консерванти. Можем обаче да изберем обикновените зърнени култури, които са предназначени за здравословно хранене, като например следните:
- Овесени ядки: кралицата на зърнените култури, която зарежда с енергия и в същото време успокоява нервната система. Те са богати на фибри и помагат на храносмилателната система. Страхотни са, когато се смесят с малко мляко и мед, а могат да се консумират и сурови.
- Пълнозърнест кафяв ориз: въпреки че това е ориз, който ядем по време на обяд, можем също да го консумираме с мляко или като оризова напитка с канела и лайм. Вкусната напитка от оризово мляко е отлична закуска и в идеалния случай се сервира студена.
- Царевица: много страни използват зърнени култури на базата на царевица за закуска.
Плодове
Плодовете са страхотни, особено сутрин, и осигуряват дълготрайна енергия за организма. Можете да ги ядете сурови или в плодов сок, в конфитюр или сушени. Ето някои примери:
- Цитруси: помелото и портокалите са страхотни за закуска, тъй като осигуряват много енергия.
- Смокини: идеални в борбата срещу стреса.
- Круши: богати на силиций – минерал, необходим за кожата, косата и ноктите.
- Ябълка: плод, богат на ябълчена и винена киселина, която помага да предотвратим множество болести, включително кариес.
- Папая: идеална за тези, които страдат от храносмилателни проблеми.
- Ананас: съдържа храносмилателни ензими и има противовъзпалителни свойства.
- Банан: много хранителен и богат на магнезий – минерал, който поддържа мускулите и нервната система.
- Сушени плодове: съдържат много фибри и енергия.
Сушени плодове
Сушените плодове съдържат високи нива на здравословни мазнини, добри за тялото, и помагат да се осигурят енергия и фибри. Препоръчваме да ги ядете сурови или печени, но да избягвате тези, които са солени или пържени, тъй като могат да загубят своята хранителна стойност. Те са сред най-добрите храни за закуска. Най-препоръчителните са:
- Орехи
- Бадеми
- Фъстъци
- Шам-фъстъци
- Лешници
- Кедрови ядки
Млечни продукти или протеин
Някои млечни продукти са предпочитани като храни за закуска, например:
- Кисело мляко
- Сирене
- Извара
Млечните продукти са от съществено значение, въпреки че можем да ги заменим с други хранителни вещества, които съдържат протеини, например яйца.
Естествен подсладител
Ако искате да добавите подсладител към препоръчаните храни, винаги се опитвайте да избягвате бялата захар; тя не само лишава от енергия, но и отнема минералите от тялото. Опитайте да я замените с някой от тези естествени подсладители:
- Чист мед
- Нектар от агаве
- Кленов сироп
- Фурми
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.02.007
- Webster, K. (1995). Breakfast cereals. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/00346659510094026
- Benton, D., & Parker, P. Y. (1998). Breakfast, blood glucose, and cognition. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.4.772S