5 страхотни храни за закуска

Добавете сушени плодове и овесени ядки към първото хранене за деня, за да сте пълни с енергия
5 страхотни храни за закуска

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Не пропускайте тези 5 страхотни храни за закуска – те са здравословни, вкусни и ще ви дадат енергията, от която се нуждаете сутрин. Само за няколко дни ще забележите разликата!

Казват, че закуската е най-важното хранене за деня; че ежедневието и състоянието на енергия зависят от нея. Въпреки това много хора пропускат закуската или приготвят неподходяща, избирайки храни, които имат обратния ефект на хранителна стойност.

В тази статия ще обсъдим 5 съставки, които са важни за здравето на човешкото тяло. В рамките само на няколко дена, след като сте ги консумирали, ще забележите разликата и ще бъдете изненадани от промените, които ще видите през целия ден. Така че започнете да хапвате тези страхотни закуски още днес!

5 чудесни храни за закуска

Пълнозърнести продукти

Сутрин се нуждаем от храна, която да дава енергия, за да издържим целия ден, и която да осигури физическа и психическа сила. Една алтернатива, която може да достави енергия и сила, са пълнозърнестите храни; те са богати на витамини, минерали и фибри. Обикновено не мислим за зърнените закуски като важна хранителна съставка, тъй като обикновено тези, които виждаме в супермаркета, съдържат захари и консерванти. Можем обаче да изберем обикновените зърнени култури, които са предназначени за здравословно хранене, като например следните:

  • Овесени ядки: кралицата на зърнените култури, която зарежда с енергия и в същото време успокоява нервната система. Те са богати на фибри и помагат на храносмилателната система. Страхотни са, когато се смесят с малко мляко и мед, а могат да се консумират и сурови.
  • Пълнозърнест кафяв ориз: въпреки че това е ориз, който ядем по време на обяд, можем също да го консумираме с мляко или като оризова напитка с канела и лайм. Вкусната напитка от оризово мляко е отлична закуска и в идеалния случай се сервира студена.
  • Царевица: много страни използват зърнени култури на базата на царевица за закуска.
Полезна закуска

Плодове

Плодовете са страхотни, особено сутрин, и осигуряват дълготрайна енергия за организма. Можете да ги ядете сурови или в плодов сок, в конфитюр или сушени. Ето някои примери:

  • Цитруси: помелото и портокалите са страхотни за закуска, тъй като осигуряват много енергия.
  • Смокини: идеални в борбата срещу стреса.
  • Круши: богати на силиций – минерал, необходим за кожата, косата и ноктите.
  • Ябълка: плод, богат на ябълчена и винена киселина, която помага да предотвратим множество болести, включително кариес.
  • Папая: идеална за тези, които страдат от храносмилателни проблеми.
  • Ананас: съдържа храносмилателни ензими и има противовъзпалителни свойства.
  • Банан: много хранителен и богат на магнезий – минерал, който поддържа мускулите и нервната система.
  • Сушени плодове: съдържат много фибри и енергия.
Закуска

Сушени плодове

Сушените плодове съдържат високи нива на здравословни мазнини, добри за тялото, и помагат да се осигурят енергия и фибри. Препоръчваме да ги ядете сурови или печени, но да избягвате тези, които са солени или пържени, тъй като могат да загубят своята хранителна стойност. Те са сред най-добрите храни за закуска. Най-препоръчителните са:

Млечни продукти или протеин

Някои млечни продукти са предпочитани като храни за закуска, например:

  • Кисело мляко
  • Сирене
  • Извара

Млечните продукти са от съществено значение, въпреки че можем да ги заменим с други хранителни вещества, които съдържат протеини, например яйца.

Най-добрите храни за закуска

Естествен подсладител

Ако искате да добавите подсладител към препоръчаните храни, винаги се опитвайте да избягвате бялата захар; тя не само лишава от енергия, но и отнема минералите от тялото. Опитайте да я замените с някой от тези естествени подсладители:

  • Чист мед
  • Нектар от агаве
  • Кленов сироп
  • Фурми

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.