5 сока за борба с безсънието
Безсънието е сериозно нарушение, често резултат от натоварен начин на живот, твърде голяма заетост или постоянен стрес и притеснения. Много хора в днешно време страдат от този проблем и с течение на времето лесно може да се проследи как той намалява качеството на живот. Съществуват много медикаменти за борба с безсънието, но защо да не опитаме с натурални средсва?
Според Световната здравна организация (СЗО) до 40% от световното население страда от някакъв вид разстройство на съня. Експертите съобщават, че тези хора вероятно страдат и от разстройство на настроението, което води до проблеми в работата и при извършването на други ежедневни дейности. Този проблем е от голямо значение за здравните специалисти, защото в днешно време съществуват над 80 познати видове нарушения на съня.
И вие ли страдате от безсъние? Ако отговорът е да, вероятно знаете, че е важно да се справите с този проблем възможно най-скоро, за да избегнете неблагоприятното въздействие върху здравето. В днешната статия ще споделим с вас 5 рецепти за сокове, които може да помогнат на тялото да се отпусне, така че да можете да спите по-добре.
Зелен сок за борба с безсънието
Тази рецепта за зелен сок съчетава разнообразни хранителни вещества, които помагат за отпускане на тялото, стимулиране на по-добър сън и преборване с проблеми като безсънието. Той подобрява цялостното качество на съня и оказва положителен ефект върху храносмилането, стреса и високото кръвно налягане.
Съставки:
- 1 краставица
- 1 парче корен от джинджифил
- Сок от 1 лимон
- 1 зелена ябълка (с кори)
- 9 стръка аспержи
- 2 стръка целина
Приготовление:
- Накиснете стеблата на аспержите в студена вода за около час.
- Нарежете краставицата и ябълката на големи парчета
- Добавете плода, целината и джинджифила в пасатора. Отцедете водата от аспержите и ги залейте с другите съставки, заедно с лимоновия сок.
- Пасирайте всичко за няколко минути и се наслаждавайте на този сок всеки следобед.
Сок от маруля и краставица
Тази енергийна напитка се приготвя само от 2 съставки, които са известни като отлично средство за борба с безсънието. Марулята има важни хранителни вещества, които подпомагат здравословния сън и премахват чувството на тревожност. Краставиците, от друга страна, съдържат аминокиселина, известна като триптофан, който стимулира производството на серотонин – хормон, свързан с доброто настроение и съня.
Съставки:
- ½ маруля
- 1 краставица
Приготовление:
- Нарежете краставицата и отделете листата на марулята. Добавете ги в блендера, пасирайте в продължение на няколко минути и пийте сока добре охладен.
Сок от маруля и банан
Тази напитка помага за контролиране на нивата на стрес и тревожност, релаксация на цялото тяло и за борба с безсънието.
Съставки:
- 4 цвята от лайка
- 90 гр. маруля
- 1 малък банан
- Сок от ½ лимон
Приготовление:
- Пригответе най-напред чай с цвета от лайка и след като стане готов, оставете настрана течността.
- Измийте и нарежете листата от маруля
- Добавете чая и всички останали съставки в блендера.
- Пасирайте за няколко минути и пийте сока охладен, ½ час преди лягане.
Сок от праскови и ябълки
Този сок е със страхотен вкус и идва с гаранция, че ще се насладите на по-добър сън.
Съставки:
- 3 праскови
- 1 ябълка
- 1 малък стрък от мента
Приготление:
- Измийте, обелете и нарежете прасковите и ябълките. Добавете всички съставки в блендера, пасирайте за няколко секунди и пийте сока охладен, без да изцеждате течността.
- Консумирайте тази напитка най-малко ½ час преди лягане.
Сок от моркови и спанак
Прочетете и това: Как да си приготвите 5 спомагащи отслабването смутита със спанак
Този сок е чудесен източник на антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за подобряване на качеството на съня, като в същото време носи ползи за здравето. Опитайте да пиете сока ½ час до час преди лягане, за да се радвате на най-добри резултати.
Съставки:
- 1 морков
- 5 листа спанак
- Вода
Приготовление:
- Смесете всички съставки в блендер и пасирайте, докато получите гладка смес.
- Сервирайте сока, без да го прецеждате, и пийте в препоръчителното време.
Ако все пак не сте в състояние да контролирате по естествен начин безсънието, консултирайте се със специалист за други възможности за лечение. Обърнете сериозно внимание на това заболяване, защото, ако не го излекувате, то може да се превърне в основен проблем с много сериозни последствия.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Iredale, S. E., & Smith, H. (1974). Properties of phenylalanine ammonia-lyase extracted from Cucumis sativus hypocotyls. Phytochemistry, 13(3), 575-583. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942200913554
- Masuda, Y., Kikuzaki, H., Hisamoto, M., & Nakatani, N. (2004). Antioxidant properties of gingerol related compounds from ginger. Biofactors, 21(1‐4), 293-296. https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.552210157
- Misharina, T. A., & Samusenko, A. L. (2008). Antioxidant properties of essential oils from lemon, grapefruit, coriander, clove, and their mixtures. Applied Biochemistry and Microbiology, 44(4), 438-442. https://link.springer.com/article/10.1134/S0003683808040182
- Berman, J., & Blok, W. J. (1987). The Fraser-Horn and apple properties. Transactions of the American Mathematical Society, 302(2), 427-465. https://www.ams.org/tran/1987-302-02/S0002-9947-1987-0891629-3/
- Rodriguez‐Arcos, R. C., Smith, A. C., & Waldron, K. W. (2002). Mechanical properties of green asparagus. Journal of the Science of Food and Agriculture, 82(3), 293-300. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1033
- Kooti, W., Ali-Akbari, S., Asadi-Samani, M., Ghadery, H., & Ashtary-Larky, D. (2015). A review on medicinal plant of Apium graveolens. Advanced Herbal Medicine, 1(1), 48-59. http://eprints.skums.ac.ir/4600/
- Kim, H. D., Hong, K. B., Noh, D. O., & Suh, H. J. (2017). Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. Food science and biotechnology, 26(3), 807-814. https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-017-0107-1
- Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot—a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22-32. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0310-7