5 причини, поради които магнезият помага да се подобрят вашите умствени възможности

Ще ви помогне да се чувствате по-концентрирани, а също така подобрява значително функцията на мозъка.
5 причини, поради които магнезият помага да се подобрят вашите умствени възможности

Последна актуализация: 03 март, 2019

Магнезият е жизненоважното хранително вещество, за което всички говорят. Този многофункционален минерал изглежда е ключът към нашето благополучие.

Това не е преувеличение, тъй като магнезият има незаменимо значение в голяма част от човешките биохимични реакции в човешкото тяло. Благодарение на този минерал тялото извършва 300 ензимни процеси, включително нещо специално: производството на енергия.

А сега какво ще стане, ако ви кажем, че този минерал също е от ключово значение за вашето психическо благосъстояние?

Това без съмнение е интересна част от информацията, която е много важна: например пациентите с голяма депресия особено са се възползвали от добавки на основата на магнезий.

Също така тези, които страдат от тревожни състояния, разстройства на настроението, гърчове, атаксия или психози, са забелязали повишаване на качеството на техния живот до точката на увеличаване на тяхната вероятност за възстановяване.

Днес в тази статия искаме да обясним как магнезият може да подобри вашето психично здраве. И как дори увеличава вашето благосъстояние и умствени способности.

Подобрете вашите умствени възможности с магнезий

1. Магнезият подобрява паметта ви

Магнезият подобрява паметта ви

Нещо, което четем много често е, че половината от населението в индустриализираните държави не приема минималното необходимо количество магнезий.

 • Този дефицит има въздействие, когато достигнем средна възраст. По време на този етап от живота много от нашите когнитивни функции започват да стават по-малко остри.
 • Нещо интересно, което е добре да имате предвид, е, че магнезият прави синапсите, които се намират в хипокампуса по-силни. Това е част от мозъка ви, която ви помага да съхранявате дългосрочна памет.
 • В същото време този минерал изпълнява жизненоважна функция в префронталната кора.
 • Благодарение на магнезия мозъкът ви може да запомни тези спомени, които се съхраняват в краткосрочната памет (например къде оставих ключа, изключих ли фурната, забравих да купя нещо важно …).

Магнезият също укрепва синаптичните нервни окончания, които са отговорни за предаването и затвърждаването на информация, памет и данни между другото.

2. Магнезият подобрява вашето учене

Много от нас биха могли да мислят, че способността за учене се губи с времето.

Ясно е, че вашият учебен потенциал не е равен на дете на 3 годишна възраст и когато сте на 70 години. Необходимо е обаче да видим мозъка си, както наистина е: това е орган с невероятна способност.

 • Пластичността му, възможностите му за създаване на нови връзки никога не спират. С други думи, ако го упражняваме и се грижим за него като мускул, гарантираме, че ще достигне по-дълбока възраст в добро състояние.
 • Един от начините да постигнете това е да ядете магнезиеви добавки.
 • Благодарение на този минерал можем да улесним комуникацията на вашите нервни клетки. Също така подобряваме спомените, настроението и приемането на нова информация.

3. Той ви помага да намалите стреса

магнезият намаля стреса и напрежението

 

Когато сме подложени на стрес, нашето тяло има излишък от кортизол в кръвта.

Този излишък на кортизол уврежда мозъчната структура по много конкретен начин: хипокампуса.

Тази вреда ни кара да имаме бели петна в паметта. За нас е трудно да се концентрираме. И засилва негативните емоции.

Интересно е да се знае, че магнезият действа и върху нашите хормони до точката на намаляване на кортизола и контролиране на вашия отговор на стреса.

В същото време магнезият може да действа като кръвно-мозъчна бариера. С други думи, той пречи на хормоните на стрес да попаднат в мозъка ви. Без съмнение това е нещо фантастично.

4. Магнезият може да предотврати болестта на Алцхаймер

Магнезият сам по себе си не предпазва никого от развитието на болестта на Алцхаймер във всеки един момент.

 • Въпреки това, той може да действа като защитник, намалявайки риска от неговото развитие със значителен принос.
 • Това, което прави този минерал например, е предотвратяване на натрупването на амилоидна плака в хипокампуса на мозъка ви.
 • Също така намалява наличието на неговата плака в префронталната кора.

Без съмнение това са интересни данни. Той ни призовава да подобрим диетата си, за да покрием възможните дефицити, свързани с този минерал.

5. Магнезият намалява тревожността и ви позволява да бъдете концентрирани

Магнезият намалява тревожността и ви позволява да бъдете концентрирани

Всички сме преминавали през определени моменти, в които нашият мозък изглежда много по-бърз от времето. Чувстваме се забързани и всякакви стимули, всяко събитие, което “изригва” върху нас ни кара да губим контрол.

 • Всичко върви около нас, чувстваме нервност, безсъние и усещане за огромно объркване.
 • Тези периоди на тревожност могат да бъдат предотвратени чрез по-добро управление на ежедневния ни живот. Те също така могат да бъдат предотвратени, като се грижим за нивата ни на магнезий.
 • Не можем да забравим, че магнезият е най-важната съставка в нашите клетки. Това е така, защото той действа като “гориво” за биологичен процес, който те извършват.
 • Органът, който се нуждае най-много от енергия е вашият мозък. Нужни са му големи дози магнезий.
 • За да подобрим състоянието си, ако страдаме от интензивен период на безпокойство, нищо не е по-добро от следване на”магнезиева диета”.
 • С други думи, трябва да ядем храни, които са богати на този минерал. И трябва да се консултираме с личния лекар, за да проверим дали е добра идея да приемаме добавки и препоръчваните дози.

Малко по малко, в продължение на няколко седмици ще забележите, че нервите ви се подобряват. Напрежението в мускулите ще бъде намалено. Плюс това ще бъдете много по-фокусирани върху настоящето и мястото.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.