5 начина за повишаване на количеството на желязото в кръвта
Желязото е микроелемент, отговарящ за образуването на хемоглобина и червените кръвни телца. Затова е изключително важно организмът ни да има необходимото му количество желязо.
Когато количеството на желязото се понижи тъканите не получават достатъчно кислород и това може да доведе до появата на слабост, умора и анемия. Ако лекарят ви е казал,че страдате от недостиг на желязо, прочетете следващите редове.
1.Яжте храни богати на желязо
За да поддържате високо количеството на желязото в кръвта е важно да се храните здравословно и балансирано. Основната причина за недостига на желязо в организма е неправилното хранене. Тъй като желязото е минерал можете да си го набавите от храните – тези с растителен или животински произход.
- Желязото от храните с животински произход се усвоява по-лесно от организма. Основният източник на желязо е месото (най-вече червеното месо).
- Желязото от растителните храни се усвоява по-бавно, но е също толкова полезно, колкото това от животинските храни. Най-добрият вариант за набавяне на желязо от растителен произход ни предлагат бобовите култури, зеленолистните зеленчуци и ядките.
Прочетете и: 9 билки и подправки, пречистващи кръвта
2.Повишете приема на витамин C
За да може да бъде усвоено добре желязото трябва да се превърне във феритин. Този процес протича с помощта на стомашните сокове. Те съдържат солна киселина и витамин C. Затова трябва да включите в менюто си храни богати на витамин С като: лимони, портокали, броколи и пиперки.
Запомнете: въпреки че витамин C е важен за имунната система и усвояването на желязото прекалено високият му прием може да доведе до недостиг на фолиева киселина. Най-добре е да изяждате по два цитрусови плода дневно.
3.Храни блокиращи усвояването на желязо
Има храни повишаващи нивото на желязото, но има и такива, които затрудняват усвояването му и които трябва да избягвате.
Тези храни са:
- Яйца. Фосвитинът, който съдържат яйцата пречи на усвояването на желязото с растителен произход от организма.
- Прясно мляко. Калцият в млечните продукти пречи на усвояването на желязото от храните с животински и растителен произход, ако приемате повече от 300 мг калций на ден.
- Чай. Оксалатите в чая затрудняват усвояването на желязото от растителен произход. Не се препоръчва пиенето на чай с богати на желязо храни.
- Шоколад и кафе. Фенолните съставки ограничават усвояването на желязото от растителен произход.
- Ядки. Фитатите, които се съдържат в ядките и семките действат като блокери на желязото и намаляват усвояването му с 50-65%
Ако лекарят ви е поставил диагноза анемия или дефицит на желязо трябва да избягвате максимално тези храни.
4.Добавки с желязо
Ако сте бременна е добре да приемате добавки с желязо, които да покриват нуждата от енергия на растящото във вас бебе, както и тази на вашия организъм. Желязото е важно за развитието на бебето.
- В зависимост от причината за ниското ниво на желязо в организма ви трябва да се консултирате с лекар преди да започнете приема на добавки с този минерал.
- Но невинаги добавките са необходими за решаване на този проблем, а и не всички добавки са подходящи за всеки.
Ако сте диагностицирани с недостиг на желязо и след няколко месеца забременеете уведомете лекаря си, за да ви направи необходимите кръвни изследвания. Така ще провери дали трябва да направите промени в начина си на хранене.
Не пропускайте да прочетете и: Ползата от консумацията на цитруси за закуска
5.Избягвайте приема на големи количества фибри
Фибрите изпълняват редица важни задачи в организма ви – регулират храносмилането, спомагат понижаването на нивото на холестерола в кръвта и ви защитават от хронични заболявания като появата на неоплазми по дебелото черво. Въпреки че консумацията на фибри е полезна прекаляването може да ви навреди, ако страдате от недостиг на желязо.
- Тъй като притежава разслабително действие желязото преминава бързо през храносмилателната ви система.
- Това означава, че се усвоява по-малко желязо.
Салата за повишаване количеството на желязото
Въпреки че тези съвети са лесни може би не знаете от къде да започнете, за да успеете да повишите количеството на желязото в кръвта си. Съветваме ви да опитате тази салата. Можете да я промените по ваш вкус.
Съставки
- Стек или друго червено месо (150 г)
- 1 чаша измита рукола (100 г)
- 1 чаша измит бейби спанак (100 г)
- Нарязан на парчета грейпфрут, без кората и семките
- Сол и прясно смлян черен пипер (за овкусяване)
Приготвяне
- Овкусете стека или другото месо и го гриловайте.
- Нарежете грилованото месо на малки парчета.
- В купа смесете месото, зеленчуците и грейпфрута.
- Подправете салатата с малко сол и прясно смлян черен пипер и й се насладете.
Знаете ли друга рецепта за повишаване на количеството на желязото в кръвта? Мислите ли, че приемате достатъчно желязо?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
de la Cruz García, G. (2020). Utilidad de la eritropoyetina en el paciente quemado grave con anemia. Revisión del tema. Gaceta Médica Espirituana, 22(1), 60-70. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1608-89212020000100060
-
MEDISAN. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. [online] Available at: http://bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf [Accessed 1 Nov. 2017].
- Pita-Rodríguez G. y cols. (2013). El bajo consumo de alimentos ricos en hierro y potenciadores de su absorción se asocia con anemia en preescolares cubanos de las provincias orientales. Revista Chilena de Nutrición, [online] (3). Available at: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchnut/v40n3/art03.pdf [Accessed 1 Nov. 2017].