5 мита за психопатите

Те не са луди - лудостта се изразява в загуба на контрол, липса на връзка с реалността и извършване на необмислени неща, докато психопатите обмислят това, което правят.
5 мита за психопатите

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Не вярвайте на всичко, което сте чули, прочели или гледали за психопатите.

Психичните разстройства като биполярното разстройство, депресията и анорексията често биват подминавани без необходимото внимание.  Често можете да чуете: “Ти си толкова обърканаили “Кожа и кости си, да не си анорексичка? ” .

Не трябва да използваме тези думи така лекомислено. В повечето случаи грешим като споменаваме тези заболявания.

Днес бихме искали да ви разкажем за 5-те най-чести мита, свързани с личностните разстройства.

Митове за психопатите

1.Не са съпричастни

Често си мислим, че психопатите не са съпричастни

Психопатите са манипулатори – ето защо те трябва да разберат как се чувстват другите и как ще реагират след казаното или направеното от тях. По този начин те „улавят“ жертвите си.

Съпричастността означава да разбирате настроението на другите или да усещате чувствата им. Този вид съпричастност се нарича когнитивна емпатия и психопатите я притежават.

При тях липсва емоционалната емпатия. А с какво се характеризира това състояние? За емоционална емпатия говорим, когато индивидът не е способен да чувства съжаление, вина или болка при манипулирането на други хора.

2.Те са луди

П сихопатите не са луди

Те не са луди.  Лудостта се изразява в загуба на контрол,  липса на връзка с реалността и извършване на необмислени неща.

Психопатите обмислят това, което правят. Упражняват невероятен контрол върху всяка своя стъпка, за да получат това, което искат.

3.Психопатите са престъпници

Невинаги психопатите нарушават закона. Това не е целта им. За да постигнат желаното не е необходимо да извършат престъпления. За изпълнението на плановете си те използват другите хора.

Ако някой с този вид личностно разстройство вземе назаем нещо от вас, то той се възползва от любезността ви и не ви го връща след това. Но това не е престъпление.

Вие му позволявате да прави това и психопатът не реагира както останалите хора. Той не знае кога да спре, защото не осъзнава кога прекрачва границата.

Просто разберете, че психопатите не крадат, не убиват и не правят ужасни неща. Те не обичат да бъдат център на внимание.

4.Те израстват в разбити семейства

Психопатите не се създават във времето, те се раждат такива.
Психопатите не се създават във времето, те се раждат такива.

Психопатите са такива, защото части от мозъка им са засегнати или не са активни, като това е така по рождение.

Когато мозъкът на индивида функционира нормално, но той не може да придобие уменията, необходими му да общува и да се социализира, наричаме това състояние социопатия.

В такива случаи децата може би са отгледани при следните условия: сексуален тормоз, липса на любов и внимание и други ситуации, които са им попречили да израснат и да се развият нормално.

5.Те са много студени хора

Любезността им е оръжие, с което привличат жертвите си

Обикновено те изглеждат като приятни, приятелски настроени хора. Чувствате, че можете да им се доверите и да се сближите с тях.

Но това им поведение е само привидно. Любезността им е оръжие, с което привличат жертвите си, за да могат да ги манипулират и използват за постигането на личните си цели.

Психопатите никога не изглеждат студени или арогантни и не се опитват да се отличат от останалите. Точно обратното: те се държат топло и приятелски, за да спечелят доверието ви.

Важно е да загърбите тези митове за психопатите, за да ги разберете по-добре.

Психичните разстройства и заболявания не са равнозначни на лудост и не трябва да се използват като описание за хората, извършващи престъпления или тези, които са “странни.”

Много хора с този вид личностно разстройство живеят между нас, без дори да осъзнаваме този факт. Те са нормални хора – просто виждат света по различен начин.

За тях другите хора не са личности, по-скоро обекти, които използват, за да постигнат това, което искат и от което се нуждаят.

Психопатията не може да бъде превъзмогната, но може да се лекува.

Може да ви заинтересува ...
Психопатът и 6 основни негови черти
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Психопатът и 6 основни негови черти

Вероятно сте чували по новините, как един напълно нормален човек е извършил престъпление. Психопатът не означава човек по-различен от другите.  • Universidad de Alicante, Características de los Psicópatas. 2007 Departamento de Psicología de la Salud. rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/4097/3/Microsoft%20PowerPoint%20-%20Tema%203.pdf
  • Decety, J. & Jackson, P. H. (2004). The Functional Architecture of Human Empathy. Behavioural and Cognitive Neuroscience Review, 3(2), 71-100.
  • Britton, P. C. & Fuendeling, J. M. (2005). The relations among varieties of adult attachment and the
    components of empathy. J Soc Psychol., 145(5),519-530.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.