5 храни, които възстановяват чревната флора
По принцип нямаме навика да обръщаме специално внимание на чревната флора. Факт е обаче, когато те не функционират добре, в тялото започват да се натрупват токсини; освен това се затруднява усвояването на ценните хранителни вещества, които приемаме чрез храната.
В днешната статия ще обясним как да регулирате чревната функция и как да я възстановите по естествен път, като включите няколко пробиотични храни в ежедневното меню.
Пробиотици за регулиране на чревната флора
Пробиотиците представляват живи бактерии, които се съдържат в различни храни, за които ще поговорим в следващите редове. Характерно за тези продукти е, че са преминали през естествен процес на ферментация.
Споменатите микроорганизми стимулират имунната система и възстановяват чревната флора, която в наши дни е изложена на негативното въздействие на лоши хранителни навици, прием на антибиотици и различни чревни проблеми.
Консумацията на ферментирали храни значително ще облекчи здравословни проблеми като:
- Запек
- Газове и метеоризъм
- Подуване след хранене
- Болест на Крон
- Синдром на раздразнените черва
Вижте още: 6 признаци, че имате проблеми с червата
Кисело мляко
Киселото мляко е храна, която познаваме като изключително здравословна. Ако страдате от лактозна непоносимост, съветваме да изключите този продукт от менюто си и да го замените с алтернативи. Киселото мляко е натурален продукт, който можете да приготвяте у дома. В такъв случай избягвате нежеланото добавяне на бои и захар в състава му – практика, която е налице при масовото производство на кисело мляко за пазара.
Приготвянето на кисело мляко в домашни условия е по-лесно, отколкото си представяте. Можете да откриете различни уреди, които са създадени специално за тази цел. Съществуват и доказани методи, при които не се нуждаете от специални машини.
Домашно приготвеното кисело мляко носи редица ползи за здравето и ефикасно подобрява чревната флора. Винаги използвайте качествено мляко! Неговият вкус е превъзходен.
Кефир
Кефирът е още по-здравословен и по-лесно усвоим от човешкия организъм от киселото мляко. Защо? Тъй като е богат на жива мая и съдържа по-малко лактоза; освен това се характеризира с леко кисел вкус. По желание можете да го подсладите малко с мед или сироп агаве.
Кефирът представлява живи гъбички, които можете да сложите в съд, пълен с мляко (краве, козе, овче или др.). След 24 до 48 часа прецедете млякото. Консумирайте или съхранявайте получената напитка в хладилник. Върнете обратно гъбичките в млякото, за да продължи да ферментира.
Важно е да отбележим, че има хора, които изпитват непоносимост към лактоза, но въпреки това организмът им се справя отлично с храносмилането на ферментирала лактоза.
Кисело зеле
Киселото зеле е храна, типична за някои европейски страни, сред които Германия и Полша. В тези държави местното население използва киселото зеле в комбинация с месо и риба, за да подобри храносмилателния процес.
Киселото зеле се приготвя от ферментирали листа зеле с вода и сол.
Консумацията му подобрява съществено чревната флора. Този процес се осъществява напълно естествено. В идеалния случай е добре да приготвяте зелето у дома, а не да купувате готово от магазина, тъй като то често съдържа оцет или алкохол.
Съветваме да експериментирате с различни видове зеле, а защо не и с други зеленчуци.
Ферментирал ананас
Тази вкусна рецепта е характерна за Централна и Южна Америка. Не е трудна за приготвяне и можете да я консумирате всеки ден на празен стомах.
Напитката се приготвя от фермертиралата кора на ананаса. Това я прави икономично и достъпно средство за регулиране на чревната флора.
Начин на приготовление:
- Нужен ви е 1 голям ананас (или 2 малки), които са узрели, а кората им е здрава.
- Измийте го и го обелете.
- Нарежете кората на малки парчета. Сложете ги в стъклен или керамичен съд, който можете да затворите херметически.
- Налейте в него 2 л. вода и сипете 500 гр. кафява или тръстикова захар.
- Затворете съда добре. Оставете го да престои на топло място в продължение на 48 часа.
- Щом това време изтече, прецедете. Добавете още 1 л. вода и отново оставете да престои, но този път само за 12 часа.
- Щом сте готови, добавете 750 мл. вода. Напитката е готова.
- Преди сервиране препоръчваме да изстудявате добре напитката.
- Съхранявайте я на хладно.
По време на процеса на ферментация тази напитка представлява идеална среда за развитието на пробиотични микроорганизми. Ако я оставите да престои по-дълго време, тя ще се превърне в алкохолна напитка, а оттам – в оцет.
Снимки: mfcorwin, Ibán, litlnemo.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
- Guarner, F., & Malagelada, J. R. (2003). Gut flora in health and disease. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(03)12489-0
- Fanaro, S., Chierici, R., Guerrini, P., & Vigi, V. (2010). Intestinal microflora in early infancy: composition and development. Acta Paediatrica. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2003.tb00646.x