Logo image

5 ефикасни чая за намаляване на пикочната киселина

4 минути
Благодарение на диуретичното им и пречистващо действие тези чайове спомагат изхвърлянето на токсините и отпадните вещества, съдържащи пикочна киселина.
5 ефикасни чая за намаляване на пикочната киселина
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López

Написано от Carolina Betancourth
Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Знаете ли, че има редица натурални средства за намаляване на пикочната киселина?

Натрупването на пикочна киселина в организма е състояние известно като хиперурикемия. Говорим за това състояние, когато нивото на пикочната киселина превиши 7 mg/dl.

Това вещество се получава при разграждането на пурините от определени храни. Те попадат в кръвта и след това се изхвърлят чрез бъбреците от тялото.

Но когато този процес на изхвърляне бъде нарушен – независимо дали защото организмът не може да се справи с това или заради голямото количество пикочна киселина – може да доведе до възпалителни реакции, засягащи качеството ви на живот. Още информация по темата можете да откриете на сайта на Medical News.

В резултат на това може да се появи болка в ставите. Повишава се и риска от появата на подагра и камъни в бъбреците.

За щастие има редица натурални средства за справяне с това състояние. Качествата им помагат поддържането на здравословните нива на пикочната киселина, за да се предотврати появата на евентуални усложнения.

В следващите редове ще ви разкажем за пет ефикасни чая за намаляване на пикочната киселина.

Внимание!

5 ефикасни чая за намаляване на пикочната киселина

1.Чай от артишок
чай от артишок за намаляване на пикочната киселина

Артишокът съдържа линолова, олеинова и кафеена киселини, спомагащи разграждането и изхвърлянето на пурините от кръвта след като бъдат усвоени от организма.

Диуретичното им действие спомага образуването на урината, което е ключов фактор за намаляването на пикочната киселина.

Съставки

  • 1 артишок
  • 2 чаши вода (500 мл)

Приготвяне

  • Измийте артишока и отрежете стеблото му с нож.
  • Почистете външните листа докато стигнете до по-меките.
  • Изсипете водата в подходящ съд и я загрейте, докато заври.
  • Когато кипне, добавете листата от артишока и намалете котлона. Оставете сместа да поври 5 минути.
  • След 5 минути дръпнете чая от огъня и го оставете да изстине. След това го прецедете.

Прием

  • Пийте по една чаша чая от артишок на гладно и още една – следобед.
  • Пийте чая в продължение на 2 седмици.

Прочетете и: Отслабнете с вода от артишок

2.Чай от бял трън за намаляване на пикочната киселина

Чаят от бял трън е едно от най-добрите натурални средства за подобряване функционирането на органите на отделителната система.

Антиоксидантите му спомагат работата на черния дроб и същевременно насърчава пречистването на кръвта, предотвратявайки появата на хиперурикемия.

Съставки

  • 2 супени лъжици цвят от бял трън (30 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Начукайте изсъхналите цветове в хаванче.
  • Загрейте водата и преди да кипне добавете цветовете от белия трън.
  • Намелете котлона и оставете чая да поври 5 минути.
  • Дръпнете съда от огъня, изчакайте да изстине 10 минути и го прецедете.

Прием

  • Пийте чая от бял трън преди обяд и ако искате – и следобед.
  • Пийте го в продължение на 3 седмици.

3.Чай от глухарче за намаляване на пикочната киселина

чай от глухарче с пречистващо действие

Пречистващото и диуретично действие на глухарчето го прави чудесен помощник за понижаване нивото на пикочната киселина.

Съставките му подобряват функционирането на бъбреците и черния дроб като същевременно предотвратяват задържането на течности.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка изсушени цветове от глухарче (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Добавете цветовете от глухарчето към чаша с вряла вода.
  • Покрийте чашата, оставете чая да се запари 10 минути и го прецедете.

Прием

  • Пийте по 2 чаши чай от глухарче ежедневно в продължение на 2 седмици.

4.Чай от коприва

Копривата притежава свойството да пречиства кръвта, когато се приема под формата на чай. Така може да намали възпалението, причинено от задържането на пикочната киселина.

Съставките й спомагат разграждането на пурините и изхвърлянето на кристалите, образуващи се в бъбреците.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка коприва (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Сложете копривата в чаша с вряла вода и я покрийте.
  • Изчакайте чая да изстине 10-15 минути и го прецедете.

Прием

  • Пийте по една чаша чай от коприва на гладно всеки ден в продължение на 2 седмици.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 напитки за борба с инфекциите на уринарния тракт

5.Чай от хвощ
чай от хвощ за намаляване на пикочната киселина

Диуретичното действие на хвоща улеснява образуването на урина, спомагащо изхвърлянето на пикочната киселина и другите отпадни вещества от организма.

Съставки

Приготвяне

  • Прибавете една супена лъжица хвощ към чаша с вряла вода.
  • Покрийте чая и го оставете да се запари 10 минути.
  • Когато изстине достатъчно то прецедете.

Прием

  • Пийте по една чаша чай от хвощ на гладно и още една – следобед.
  • Пийте по 2 чаши дневно в продължение на 3 седмици.

Имате подозрения, че нивото на пикочната киселина в организма ви се е повишило? Пригответе си някой от тези чайове и започнете да контролирате нивото на това вещество с натурални средства.

Ако настъпят каквито и да е усложнения, веднага посетете лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ballester, P., Cerdá, B., Arcusa, R., Marhuenda, J., Yamedjeu, K., & Zafrilla, P. (2022). Effect of Ginger on Inflammatory Diseases. Molecules (Basel, Switzerland), 27(21), 7223. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9654013/
  • Bokelmann, J. (2022). Horsetail (Equisetum arvense). Medicinal Herbs in Primary Care, 457-461. https://www.researchgate.net/publication/355081935_Horsetail_Equisetum_arvense
  • Bhusal, K. K., Magar, S. K., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., Shrestha, S., & Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon, 8(6), 09717. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/
  • Chen, P. E., Liu, C. Y., Chien, W. H., Chien, C. W., & Tung, T. H. (2019). Effectiveness of Cherries in Reducing Uric Acid and Gout: A Systematic Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 9896757.
  • Gan, X., Peng, B., Chen, L., Jiang, Y., Li, T., Li, B., Liu, V. (2023). Identification of Xanthine Oxidase Inhibitors from Celery Seeds Using Affinity Ultrafiltration–Liquid Chromatography–Mass Spectrometry. Molecules, 28(16), 6048 https://www.mdpi.com/1420-3049/28/16/6048
  • Iglesias, L., Bruno, A., D’Antuono, I., Linsalata, V., Cardinali, A., & Neilson, A. (2023). In vitro evidences of the globe artichoke antioxidant, cardioprotective and neuroprotective effects. Journal of Functional Foods, 107. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623002748#b0250
  • Juraschek, S. P., McAdams-Demarco, M., Gelber, A. C., Sacks, F. M., Appel, L. J., White, K. J., & Miller, E. R., 3rd (2016). Effects of Lowering Glycemic Index of Dietary Carbohydrate on Plasma Uric Acid Levels: The OmniCarb Randomized Clinical Trial. Arthritis & rheumatology (Hoboken, N.J.), 68(5), 1281–1289. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26636424/
  • Ma, Q., et al. (2023). Lactobacillus acidophilus Fermented Dandelion Improves Hyperuricemia and Regulates Gut Microbiota. Fermentation, 9(4), 352. https://www.mdpi.com/2311-5637/9/4/352
  • Montalvo, E., et al. (2022). Physiological Effects and Human Health Benefits of Hibiscus sabdariffa: A Review of Clinical Trials. Pharmaceuticals (Basel), 5(4): 464. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9033014/
  • Pacheco, T., Beltrame, J., Boaventura, T. (2011) Impact of dietary flaxseed (linum usitatissimum) supplementation on biochemical profile in healthy rats. Nutricion Hospitalaria, 26 (4), 798–802. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22470026/
  • Paśko, P., Bartoń, H., Zagrodzki, P., & Gorinstein, S. (2011). Effect of amaranth seeds (Amaranthus cruentus) in the diet on some biochemical parameters and essential trace elements in blood of high fructose-fed rats. Natural Product Research, 25(8), 844–849. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21462078/
  • Vladimirov, M., Nikolic, V., Stanojević, L., Nikolić, L. (2019). Common birch (Betula pendula Roth.): Chemical composition and biological activity of isolates. Advanced Technologies 8(1). https://www.researchgate.net/publication/334302555_Common_birch_Betula_pendula_Roth_Chemical_composition_and_biological_activity_of_isolates

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.