5 ефикасни чая за намаляване на пикочната киселина
4 минути
Благодарение на диуретичното им и пречистващо действие тези чайове спомагат изхвърлянето на токсините и отпадните вещества, съдържащи пикочна киселина.
Знаете ли, че има редица натурални средства за намаляване на пикочната киселина?
Натрупването на пикочна киселина в организма е състояние известно като хиперурикемия. Говорим за това състояние, когато нивото на пикочната киселина превиши 7 mg/dl.
Това вещество се получава при разграждането на пурините от определени храни. Те попадат в кръвта и след това се изхвърлят чрез бъбреците от тялото.
Но когато този процес на изхвърляне бъде нарушен – независимо дали защото организмът не може да се справи с това или заради голямото количество пикочна киселина – може да доведе до възпалителни реакции, засягащи качеството ви на живот. Още информация по темата можете да откриете на сайта на Medical News.
В резултат на това може да се появи болка в ставите. Повишава се и риска от появата на подагра и камъни в бъбреците.
За щастие има редица натурални средства за справяне с това състояние. Качествата им помагат поддържането на здравословните нива на пикочната киселина, за да се предотврати появата на евентуални усложнения.
В следващите редове ще ви разкажем за пет ефикасни чая за намаляване на пикочната киселина.
Внимание!
5 ефикасни чая за намаляване на пикочната киселина
Прибавете една супена лъжица хвощ към чаша с вряла вода.
Покрийте чая и го оставете да се запари 10 минути.
Когато изстине достатъчно то прецедете.
Прием
Пийте по една чаша чай от хвощ на гладно и още една – следобед.
Пийте по 2 чаши дневно в продължение на 3 седмици.
Имате подозрения, че нивото на пикочната киселина в организма ви се е повишило? Пригответе си някой от тези чайове и започнете да контролирате нивото на това вещество с натурални средства.
Ако настъпят каквито и да е усложнения, веднага посетете лекар.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Ballester, P., Cerdá, B., Arcusa, R., Marhuenda, J., Yamedjeu, K., & Zafrilla, P. (2022). Effect of Ginger on Inflammatory Diseases. Molecules (Basel, Switzerland), 27(21), 7223. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9654013/
Bhusal, K. K., Magar, S. K., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., Shrestha, S., & Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon, 8(6), 09717. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/
Chen, P. E., Liu, C. Y., Chien, W. H., Chien, C. W., & Tung, T. H. (2019). Effectiveness of Cherries in Reducing Uric Acid and Gout: A Systematic Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 9896757.
Gan, X., Peng, B., Chen, L., Jiang, Y., Li, T., Li, B., Liu, V. (2023). Identification of Xanthine Oxidase Inhibitors from Celery Seeds Using Affinity Ultrafiltration–Liquid Chromatography–Mass Spectrometry. Molecules, 28(16), 6048 https://www.mdpi.com/1420-3049/28/16/6048
Iglesias, L., Bruno, A., D’Antuono, I., Linsalata, V., Cardinali, A., & Neilson, A. (2023). In vitro evidences of the globe artichoke antioxidant, cardioprotective and neuroprotective effects. Journal of Functional Foods, 107. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623002748#b0250
Juraschek, S. P., McAdams-Demarco, M., Gelber, A. C., Sacks, F. M., Appel, L. J., White, K. J., & Miller, E. R., 3rd (2016). Effects of Lowering Glycemic Index of Dietary Carbohydrate on Plasma Uric Acid Levels: The OmniCarb Randomized Clinical Trial. Arthritis & rheumatology (Hoboken, N.J.), 68(5), 1281–1289. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26636424/
Ma, Q., et al. (2023). Lactobacillus acidophilus Fermented Dandelion Improves Hyperuricemia and Regulates Gut Microbiota. Fermentation, 9(4), 352. https://www.mdpi.com/2311-5637/9/4/352
Montalvo, E., et al. (2022). Physiological Effects and Human Health Benefits of Hibiscus sabdariffa: A Review of Clinical Trials. Pharmaceuticals (Basel), 5(4): 464. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9033014/
Pacheco, T., Beltrame, J., Boaventura, T. (2011) Impact of dietary flaxseed (linum usitatissimum) supplementation on biochemical profile in healthy rats. Nutricion Hospitalaria, 26 (4), 798–802. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22470026/
Paśko, P., Bartoń, H., Zagrodzki, P., & Gorinstein, S. (2011). Effect of amaranth seeds (Amaranthus cruentus) in the diet on some biochemical parameters and essential trace elements in blood of high fructose-fed rats. Natural Product Research, 25(8), 844–849. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21462078/