4 здравословни рецепти за пълнени зеленчуци

Предложение номер 1 е пълнени чушки с мисо от ечемик, бейби рукола, сирене фета и зехтин
4 здравословни рецепти за пълнени зеленчуци

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ежедневната консумация на зеленчуци е един от ключовете към добро здраве и здравословно тегло. Ако изпитвате затруднения в измислянето на ястия със зеленчуци, със сигурност ще се зарадвате на днешната статия. Тя е посветена на 4 здравословни рецепти за пълнени зеленчуци.

Приготвянето на тези ястия е отличен начин да обогатите хранителното меню на семейството, като повишите количеството на зеленчуците. Тези рецепти са изключително вкусни, нискокалорични и са идеални за всяко време на деня.

4 рецепти за пълнени зеленчуци

Пълнени чушки

Пълнени зеленчуци: чушки

Тази рецепта за пълнени чушки е здравословна. За това допринася заместването на телешката кайма с мисо от ечемик. По този начин понижавате консумацията на наситени мазнини и осигурявате на тялото повече нутриенти.

Калории: 267

Съставки:

  • 1 пакет мисо от ечемик
  • 3 чаши бейби рукола
  • ¼ чаша сирене фета
  • Зехтин
  • 4 малки чушки, наразяни на половинки, като отстраните семките

Начин на приготовление:

  • Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Докато се загрява, сгответе мисото от ечемик във вода и сол, като следвате инструкциите на пакета.
  • Щом мисото стане готово, прецедете го и го сложете в подходящ съд. Добавете руколата, сиренето фета, зехтина и чаена лъжичка сол, както и малко черен пипер на вкус.
  • Използвайте получената смес за пълнене на чушките. Сложете ги в тава за печене. Покрийте я с алуминиево фолио и печете до омекване. Необходими са около 40 минути.

Пълнени сладки картофи

Пълнени зеленчуци: сладки картофи

Сладките картофи съдържат значително количество витамин А, който е жизненоважен за здравето на очите и кожата; освен това са богати на калий, който е ключов за нервната система и мускулите. Витамин В6, от своя страна, се бори с инфекциите.

Калории: 325

Съставки:

  • 2 средни сладки картофа
  • ¾ от глава броколи, нарязана на малки парчета
  • Зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • Щипка млян червен пипер
  • ¼ чаша моцарела

Начин на приготовление:

  • Измийте добре картофите. След това ги сварете за 25 минути, като не премахвате кората.
  • Щом са готови, свалете ги от огъня и отстранете водата. Оставете картофите да престоят така 10 минути.
  • Докато се охлаждат, измийте и сгответе броколите във вода, в която сте сложили малко сол. Необходими са 5 минути.
  • Загрейте фурната до 200 градуса.
  • Изрежете малка част от картофите. Издълбайте вътрешността им внимателно.
  • Сложете вътрешността на картофите в купа и намачкайте. Добавете броколи, нарязана наситно скилидка чесън, сол и червен пипер. Добре разбъркайте.
  • Следва пълненето на сладките картофи с получената смес. Поръсете отгоре с моцарела.

Пълнени домати с риба тон

Пълнени зеленчуци: домати

Пълнените домати с риба тон са изключително вкусни. Те са бедни на калории и са идеални за обяд.

Съставки:

  • 6 зрели домата
  • 1 консерва риба тон
  • ½ глава бял лук, нарязан наситно
  • 1 малък буркан майонеза
  • ¼ чаша каперси

Начин на приготовление:

  • Добре измийте доматите, като използвате малко вода и оцет, за да ги дезинфекцирате.
  • Изрежете горната част на всеки един домат. Премахнете месото и семената. Бъдете внимателни да не нарушите цялостта на обвивката им.
  • В отделна купа мариновайте рибата тон, като добавите малко майонеза и нарязан лук.
  • Накрая напълнете доматите с получената смес. Декорирайте отгоре с каперси.

Пълнено авокадо

Пълнени зеленчуци: авокадо

Авокадото е вкусно и пълно с витамини и минерали. Лесно можете да го направите част от хранителното си меню, тъй като се комбинира идеално с различни продукти. Тази рецепта представлява здравословен и апетитен начин да консумирате авокадо, като извлечете и полезните съставки в рибата тон, домата и подправките.

Съставки:

  • 2 зрели авокада
  • 1 средна консерва риба тон
  • ½ малка глава лук
  • 1 твърдо сварено яйце
  • 1 домат
  • Сокът от 1 лимон
  • 4 супени лъжици майонеза – 60 гр.
  • 2 чаени лъжици горчица – 20 гр.
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготовление:

  • Смесете в подходяща купа рибата тон, домата, лука и свареното яйце (като предварително сте ги нарязали наситно).
  • Нарежете авокадото на две. Извадете костилката.
  • Внимателно отстранете месото. Нарежете го и го добавете към купата с продукти.
  • Добавете майонезата, горчицата и лимоновия сок. Разбъркайте добре.
  • Накрая добавете малко кориандър, сол и пипер на вкус. Напълнете авокадото с получената смес. Сервирайте в комбинация със салата.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.