4 здравословни рецепти за пълнени зеленчуци
Ежедневната консумация на зеленчуци е един от ключовете към добро здраве и здравословно тегло. Ако изпитвате затруднения в измислянето на ястия със зеленчуци, със сигурност ще се зарадвате на днешната статия. Тя е посветена на 4 здравословни рецепти за пълнени зеленчуци.
Приготвянето на тези ястия е отличен начин да обогатите хранителното меню на семейството, като повишите количеството на зеленчуците. Тези рецепти са изключително вкусни, нискокалорични и са идеални за всяко време на деня.
4 рецепти за пълнени зеленчуци
Пълнени чушки
Тази рецепта за пълнени чушки е здравословна. За това допринася заместването на телешката кайма с мисо от ечемик. По този начин понижавате консумацията на наситени мазнини и осигурявате на тялото повече нутриенти.
Калории: 267
Съставки:
- 1 пакет мисо от ечемик
- 3 чаши бейби рукола
- ¼ чаша сирене фета
- Зехтин
- 4 малки чушки, наразяни на половинки, като отстраните семките
Начин на приготовление:
- Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Докато се загрява, сгответе мисото от ечемик във вода и сол, като следвате инструкциите на пакета.
- Щом мисото стане готово, прецедете го и го сложете в подходящ съд. Добавете руколата, сиренето фета, зехтина и чаена лъжичка сол, както и малко черен пипер на вкус.
- Използвайте получената смес за пълнене на чушките. Сложете ги в тава за печене. Покрийте я с алуминиево фолио и печете до омекване. Необходими са около 40 минути.
Вижте още: 3 салати с ананас подходящи за вечеря
Пълнени сладки картофи
Сладките картофи съдържат значително количество витамин А, който е жизненоважен за здравето на очите и кожата; освен това са богати на калий, който е ключов за нервната система и мускулите. Витамин В6, от своя страна, се бори с инфекциите.
Калории: 325
Съставки:
- 2 средни сладки картофа
- ¾ от глава броколи, нарязана на малки парчета
- Зехтин
- 1 скилидка чесън
- Щипка млян червен пипер
- ¼ чаша моцарела
Начин на приготовление:
- Измийте добре картофите. След това ги сварете за 25 минути, като не премахвате кората.
- Щом са готови, свалете ги от огъня и отстранете водата. Оставете картофите да престоят така 10 минути.
- Докато се охлаждат, измийте и сгответе броколите във вода, в която сте сложили малко сол. Необходими са 5 минути.
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Изрежете малка част от картофите. Издълбайте вътрешността им внимателно.
- Сложете вътрешността на картофите в купа и намачкайте. Добавете броколи, нарязана наситно скилидка чесън, сол и червен пипер. Добре разбъркайте.
- Следва пълненето на сладките картофи с получената смес. Поръсете отгоре с моцарела.
Пълнени домати с риба тон
Пълнените домати с риба тон са изключително вкусни. Те са бедни на калории и са идеални за обяд.
Съставки:
- 6 зрели домата
- 1 консерва риба тон
- ½ глава бял лук, нарязан наситно
- 1 малък буркан майонеза
- ¼ чаша каперси
Начин на приготовление:
- Добре измийте доматите, като използвате малко вода и оцет, за да ги дезинфекцирате.
- Изрежете горната част на всеки един домат. Премахнете месото и семената. Бъдете внимателни да не нарушите цялостта на обвивката им.
- В отделна купа мариновайте рибата тон, като добавите малко майонеза и нарязан лук.
- Накрая напълнете доматите с получената смес. Декорирайте отгоре с каперси.
Прочетете и: Рецепта за огретен с карфиол и сос бешамел
Пълнено авокадо
Авокадото е вкусно и пълно с витамини и минерали. Лесно можете да го направите част от хранителното си меню, тъй като се комбинира идеално с различни продукти. Тази рецепта представлява здравословен и апетитен начин да консумирате авокадо, като извлечете и полезните съставки в рибата тон, домата и подправките.
Съставки:
- 2 зрели авокада
- 1 средна консерва риба тон
- ½ малка глава лук
- 1 твърдо сварено яйце
- 1 домат
- Сокът от 1 лимон
- 4 супени лъжици майонеза – 60 гр.
- 2 чаени лъжици горчица – 20 гр.
- Сол и пипер на вкус
Начин на приготовление:
- Смесете в подходяща купа рибата тон, домата, лука и свареното яйце (като предварително сте ги нарязали наситно).
- Нарежете авокадото на две. Извадете костилката.
- Внимателно отстранете месото. Нарежете го и го добавете към купата с продукти.
- Добавете майонезата, горчицата и лимоновия сок. Разбъркайте добре.
- Накрая добавете малко кориандър, сол и пипер на вкус. Напълнете авокадото с получената смес. Сервирайте в комбинация със салата.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Berrougui, H., Ikhlef, S., & Khalil, A. (2015). Extra virgin olive oil polyphenols promote cholesterol efflux and improve HDL functionality. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606102/
- Camire, M. E. (2016). Potatoes and Human Health. In Advances in Potato Chemistry and Technology: Second Edition. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128000021000236?via%3Dihub
- Kennedy, D. O. (2016). B vitamins and the brain: mechanisms, dose and efficacy—a review. Nutrients, 8(2), 68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/
- Perveen, R., Suleria, H. A. R., Anjum, F. M., Butt, M. S., Pasha, I., & Ahmad, S. (2015). Tomato (Solanum lycopersicum) carotenoids and lycopenes chemistry; metabolism, absorption, nutrition, and allied health claims—a comprehensive review. Critical reviews in food science and nutrition, 55(7), 919-929. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2012.657809
- Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1. https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-1