4 смутита, които контролират нивата на холестерол
Как да контролирате нивата на холестерол? Холестеролът е вид липид, намиращ се в кръвта.
Съществуват два типа холестерол:
- “Добрият” холестерол (HDL) е важен за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.
- “Лошият” холестерол (LDL) е способен да причини хронични изменения във функциите на тялото.
За съжаление понастоящем няма 100% ефективно фармакологично лечение за контролиране нивата на холестерола.
За щастие обаче някои видове храни могат да ви помогнат да контролирате нивата на лошия холестерол и да повишите количеството на добър холестерол в кръвта.
В тази статия ще споделим с вас няколко рецепти, съдържащи полезни съставки. Смутитата са вкусни и са отличен начин да консумирате това, от което се нуждае тялото ви, без дори да го осъзнавате.
Кои храни причиняват повишаване на лошия холестерол в кръвта?
Най-напред, преди да обсъдим храните, които трябва да включите в диетата си, да видим кои са тези, чиито прием трябва да ограничите, за да съумеете да контролирате нивата на холестерола си:
- Червено месо
- Свинско месо (включително бекон, наденици, шунка)
- Тестени изделия
- Пържени храни
- Сирене
- Сладолед
Тази информация преди всичко ще ви помогне да вземете необходимите предпазни мерки и да намалите консумацията си на тези храни. По този начин може да предотвратите увреждания на тялото си. Важно е да направите здравословна промяна в хранителните си навици.
Значимостта на HDL или “добрия” холестерол
HDL холестеролът е отговорен за привличането на мастни частици. Това предотвратява натрупването им по артериите и предпазва от промени в кръвообращението.
На свой ред това предпазва от образуване на атероматозна плака на артериално ниво (артериална тампонада).
Когато има достатъчно добър холестерол в кръвта, това свежда до минимум вероятността от развиване на следните състояния:
- Инфаркти
- Диабетно стъпало
- Тромбоза
- Промени в кръвообращението на мозъка
Какво трябва да консумирате, за да контролирате нивата си на холестерол?
Мастни киселини
На първо място, омега 3 и 6 мастни киселини допринасят конкретно за поддържането на здраво сърце. Те могат да бъдат открити в следните храни:
- Ядки
- Студено пресовано ленено семе
- Леща
- Авокадо
- Броколи
- Риба (сардини, сьомга, риба тон)
Антиоксиданти
Като цяло, този вид хранителни вещества понижават “лошия” холестерол, като удължават живота на “добрия” холестерол. Те могат да бъдат открити в:
- Зеленчуците (патладжани, моркови, ряпа)
- Плодове (манго, мандарини, ананас, папая, праскови)
Сега да разгледаме и някои страхотни рецепти.
1. Смути с цвекло, портокали и боровинки
Цвеклото осигурява хранителни вещества, като например витамин А, витамини от групата В и фолиева киселина.
Когато се комбинират с други съставки като ягоди, боровинки, портокали и овес, се получава смути, което е идеално за контролирането нивата на холестерола.
Съставки
- 1 цвекло
- 6 ягоди
- 1/4 чаша боровинки (37,5 г)
- Сокът от 2 портокала
- 1 супена лъжица овесени трици (10 г)
- 1/2 чаша вода (100 мл)
Начин на приготвяне
- Първо, сложете всички съставки в блендер и пасирайте до получаването на гладка смес без бучки.
- Можете да консумирате това смути ежедневно на празен стомах.
2. Смути с ябълки, спанак и магданоз
И спанакът, и магданозът са зеленчуци, съдържащи хранителни вещества, които допринасят за контролирането на холестеролните нива. Освен това те са богати на фибри, антиоксиданти и ненаситени мазнини. Това ги прави полезни за диетата ви и за предпазването ви от всевъзможни рискове за здравето.
Съставки
- 1 ябълка
- 1 чаша спаначени листа (30 г)
- 1/2 чаша магданоз (15 г)
- Лед (на вкус)
Начин на приготвяне
- Първо, сложете всички съставки в блендер и пасирайте.
- Можете да пиете това смути всеки ден, без да се тревожите за възможни последствия за здравето ви.
3. Смути с лимон, чесън и зеле
Зелето е средство за понижаване нивата на холестерола по естествен път. Количествата витамини, антиоксиданти и фибри в състава на този зеленчук директно повлияват на сърдечно-съдовото здраве.
Вкусът на зелето в това смути не бива да ви притеснява, тъй като лимонът притъпява остротата му.
Съставки
- 2 скилидки чесън
- 1/4 малка зелка
- Сокът от 3 лимона
- 1/2 чаша вода (125 мл)
Начин на приготвяне
- Първо, намачкайте скилидките чесън.
- След това измийте и нарежете зелето. После го сложете в блендер заедно с лимоновия сок, водата и скилидките чесън.
- След това пасирайте всичко за няколко секунди и прецедете сместа.
- Можете да пиете по 1/2 чаша на ден, за да намалите холестерола си.
- Не бива обаче да консумирате тази напитка за продължителен период от време, тъй като тя може да отслаби щитовидната ви жлеза.
Вижте още: Как сами да си отгледате чесън у дома
4. Смути с чайот, целина и ананас
На първо място, чайотът (Sechium edule) принадлежи към семейство тиквови и е много популярен зеленчук в мексиканската кухня.
Богат е на фибри, витамин С и антиоксиданти, които помагат за контролирането на нивата на холестерола.
Освен това целината е зеленчук с високо съдържание на вода, което спомага за поддържането на артериите чисти. И последно, ананасът не само ще придаде вкус на това смути, но и ще допълни приноса на витамин С и антиоксиданти.
Съставки
- 1 парче чайот
- 1 резен ананас
- 2 стъбла на целина
Начин на приготвяне
- Пасирайте всички съставки, докато сместа ви придобие гладка консистенция.
- Когато приключите, консумирайте смутито веднъж дневно на празен стомах за получаване на оптимални резултати.
Прочетете също: Антиоксидантен, противораков домашен доматен сос
Следете нивата си на холестерол
Преди всичко е важно хората, диагностицирани с променливи нива на холестерола, да си правят редовни медицински прегледи.
Честотата на посещенията при лекаря ви зависи пряко от нивата на холестерола в кръвта и съществуващия риск от сърдечно-съдови заболявания.
Освен да консумирате тези смутита и да спазвате здравословна диета, от съществено значение е да следвате медицинското лечение, предписано ви от специалист.
Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Simons, K., & Ikonen, E. (2000). How cells handle cholesterol. Science. https://doi.org/10.1126/science.290.5497.1721
- Brewer Jr., H. B., & Brewer, H. B. (2004). Increasing HDL Cholesterol Levels. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMp048023
- Salazar, J., Olivar, L. C., Ramos, E., Chávez-Castillo, M., Rojas, J., & Bermúdez, V. (2015). Dysfunctional High-Density Lipoprotein: An Innovative Target for Proteomics and Lipidomics. Cholesterol. https://doi.org/10.1155/2015/296417