3 лечебни отвари за борба с целулита

Ананас и глухарче - що за комбинация е това?
3 лечебни отвари за борба с целулита

Последна актуализация: 02 февруари, 2019

Наясно сме, че когато става дума за борба с целулита, чудеса няма. Т.нар. “портокалова кожа” е наказание, с които много жени се примиряват, опивайки се поне да я прикриват с подходящо облекло.

Както вероятно вече знаете, пълното премахване на целулита е невъзможно, освен ако не се подложите на хирургична операция. Въпреки това, съществуват няколко доказани начини за борба с целулита, а резултатът ще ви зарадва – портокаловата кожа става (почти) незабележима.

Добре подбраната диета и редовните упражнения са ключът към подобяването на мускулния тонус. Те със сигурност ще ви помогнат да спрете развитието на целулита и да го редуцирате. Всяко усилие, всяка малка стъпка, последвана от друга такава, ви доближава до успеха.

Днес искаме да ви представим няколко

Лечебни отвари за борба с целулита

Те са доказано ефикасни. Научете повече за тях от следващите редове.

1. Отвара от лимон и ягоди

Отвара от лимон и ягоди за борба с целулита

Съставки:

 • Лимонова кора
 • 10 почистени ягоди
 • 1 л. вода

Начин на приготовление:

 • Тази отвара е вълшебно средство за прочистване на тялото, извеждане на задържаните течности и стимулиране на кръвообращението. То е богато на антиоксиданти, които ще ви помогнат да обновите всички възпалени клетки, намиращи се около мускулите и провокиращи появата на целулита.
 • За да извлечете полза от това средство, започнете, като подгреете водата. Щом кипне, добавете в нея почистената лимонена кора. След това сложете във водата и почистените ягоди. Варете съставките поне 20 минути. По този начин всички ценни вещества в плодовете ще попаднат във водата, а ягодите ще станат приятно меки.
 • Щом изтекат 20 минути, намалете силата на котлона и внимателно извадете от отварата лимонената кора. Сложете получената смес в блендер. Ще получите приятно като крем смути, чийто аромат ще ви спечели на секундата. Консумирайте смутито топло или пък с няколко кубчета лед.
 • За максимален ефект консумирайте по 1 чаша от тази напитка след всяко хранене в продължение на 10 дни. Тя е ефикасна и ще ви помогне да преборите целулита.

2. Отвара от грейпфрут и зелен чай

Отвара от грейпфрут и зелен чай за борба с целулита

Съставки:

Начин на приготовление:

 • Както знаете, грейпфрутът е отличен съюзник в борбата с излишните килограми. Трябва да имате предвид, че в комбинация със зеления чай образува перфектна отвара, която ускорява метаболизма, извежда задържаните течности в тялото и редуцира неприятния целулит.
 • Тайната на успеха се крие в упоритостта и последователността. Консумацията на отварата всеки ден няма да е достатъчна, за да постигнете желания ефект. Препоръчително е да тренирате редовно. Как да приготвите отварата от грейпфрут и чай? Много лесно. Започнете, като изстискате сока от грейпфрута. Щом сте готови, запазете го за по-късно.
 • След това пригответе отвара от зелен чай. Добавете 20 гр. чай в чайник, в който предварително сте загрели чаша вода. Готови ли сте? Отлично. Следващата стъпка е простичка: смесете зеления чай със сока от грейпфрут. Отварата ще е топла. Можете още в този момент да добавите малко мед, за да й придадете сладък вкус.

Консумирайте отварата срещу целулит всеки ден следобед и бързо ще се убедите, колко добре се отразява на кожата ви!

3. Отвара от ананас и глухарче

Отвара от ананас и глухарче за борба с целулита

Съставки:

 • 2 резена ананас
 • 20 гр. глухарче
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

 • Ананас и глухарче – що за отвара е това? Комбинацията на тези две лечебни растения не само повишава силата на полезните им свойства, но и обогатява разнообразието от витамини и минерали. Пък и ще ви впечатли с прекрасен вкус.
 • Ананасът, знаете, е отличен плод-помощник в борбата с целулита. Благодарение на съдържащия се в него бромелаин не само ще почистите тялото си отвътре, но и ще изведете задържаните течности, които често са главни виновници за повишаване на телесното тегло. Бромелаинът ще тушира възпаленията в клетките, които провокират появата на портокалова кожа. Той абсорбира токсините, които се концентрират там, и стимулира процеса на елиминирането им. Колкото до глухарчето, когато го съчетаете с ананас, то стимулира кръвообращението и почиства черния дроб от токсини. Не се съмнявайте в свойствата на ананаса и глухарчето! Те наистина ще ви помогнат да се справите с целулита.
 • За да приготвите отварата, затоплете чаша вода. Щом кипне, добавете 2 резена ананас и 20 гр. глухарче. Варете ги 20 минути. След 20 минути прецедете отварата, премахвайки остатъците от глухарчето и ананаса.
 • Препоръчително е да консумирате отварата гореща след вечеря. Можете да я подправите с мед и ще получите още по-вкусна напитка. Приемайте я всеки ден, но и помислете и за промяна на някои ежедневни навици. Правете редовно физически упражнения за тренировка на зоните, в които се появява целулитът. Откажете се напълно от (ако не можете – сведете до минимум) консумацията на мазна, преработена храна и сладки изделия.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Healthline.com 10 Proven Benefits of Green Tea [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
 • Healthline.com Honey vs. Sugar: Which Sweetener Should I Use? [Online] Available at: www.healthline.com/health/food-nutrition/honey-vs-sugar
 • Ramos De La Espiriella C, Ochoa Villegas A. Elaboración de protocolos estéticos para mejorar las alteraciones estéticas como flacidez celulitis estrías y deshidratación a causa de los Trastornos De Conducta Alimenticia (TCA). Corporación Universitaria Rafael Núñez Facultad De Ciencias De La Salud Programa De Tecnología En Estética Y Cosmetología Cartagena (2014)
 • Cano E, Cano Ortiz A, Martínez Lombardo MC, Alatorre Cobos J. Flora medicinal utilizada en las enfermedades de la piel y en belleza. Boletín. Instituto de Estudios Giennenses 2009(200):165-179.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.