10 засищащи храни за здравословно отслабване
Знаете, че отслабването е цел, която за мнозина е труднопостижима. Магически диети не съществуват. Поради това свалянето на излишните килограми винаги изисква полагането на усилия. Ключово е да спазвате подходяща хранителна диета, когато се стремите към отслабване по здравословен начин. Един от начините да направите този процес точно такъв е като консумирате засищащи храни.
Често, когато искаме да свалим няколко килограма, се оказваме в ситуация, в която постоянно гладуваме. Опитваме се да ядем по-малко, за да приемаме по-малко калории. В това има логика, но са налице и здравословни рискове. Един от ефикасните начини за справяне с глада е като подберем засищащи храни. Днес ще поговорим за 10 такива храни, които подпомагат здравословното отслабване.
Засищащи храни за здравословно отслабване
1. Овесена каша
Овесената каша е най-добрата възможна храна, която можете да изберете за старт на деня. Това е една от най-здравословните зърнени храни, които стимулират процеса на отслабване.
- Овесената каша е натурален източник на фибри.
- Тя създава усещане за ситост и предпазва от посягане към нездравословни храни в изблик на силен апетит.
- Овесената каша е богата на витамини от групата В и минерали.
- Тя се бори с лошия холестерол, защитава сърцето и контролира нивото на кръвната захар.
Овесената каша е перфектният съюзник в процеса на отслабване. Препоръчваме винаги да я консумирате по време на закуска.
2. Зелени ябълки
Вече сме обсъждали неведнъж удивителни ползи от зелените ябълки (сорт Грени Смит), когато става дума за сваляне на излишни килограми. Основната им полза е да регулират нивото на кръвната захар и да активират метаболизма. Препоръчваме горещо да консумирате зелените ябълки с кората, тъй като именно в нея се съдържа голяма част от пектина.
Посягайте към зелената ябълка винаги, когато изпитате глад. По този начин ще намалите риска от консумацията на вредни храни, обикновено захарни, които набавят на организма празни калории. Освен това зелената ябълка е неустоимо вкусна!
3. Ананас
Ананасът е идеалното изкушение за хората, които се опитват да отслабнат. Това е една от храните, които можете да си позволите да консумирате по всяко време на деня. За закуска изпийте чаша ананасов сок, за обед пригответе вкусна салата от спанак, орехи и ананас, а за вечеря – пилешки гърди на грил с ананас.
Този плод е богат на витамини и най-вече на бромелаин – ензим, който елиминира подуването, подпомага процеса на прочистване на тялото и понижава количеството на излишните течности.
4. Сьомга
Знаем, че сьомгата не е от евтините храни на пазара. Въпреки това тя е достойна да присъства във всяко едно здравословно меню и заслужено се нарежда в списъка със засищащи храни. Ето защо:
- Сьомгата е богата на нутриенти и съдържа минимално количество калории.
- В състава й присъстват витамини и минерали, сред които желязо, йод и витамини А и D.
- Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които са перфектни при режим, целящ отслабване.
5. Черен шоколад
Шоколад, когато се стремим да отслабнем? Точно така! С едно уточнение – трябва винаги да сте убедени, че черният шоколад е максимално чист и без никакво съдържание на мляко!
Черният шоколад представлява още една засищаща храна, която е богата на минерали и антиоксиданти. Той е идеалното допълнение към закуската с овесена каша. За предпочитане е да не консумирате повече от 28 гр. черен шоколад дневно.
6. Авокадо
Консумацията на 1/2 авокадо на ден, заедно със салата или по време на закуска, гарантира усещане за ситост през целия ден. Според списание “Nutrition Journal” авокадото е една от най-добрите храни, които понижават риска от необмислени закуски в течение на деня. Ефектът е най-силен, когато консумирате този плод по време на закуска.
Препоръчваме да не превишавате дозата от 1/2 авокадо на ден, защото то съдържа доста калории. Идеално се комбинира с други храни.
7. Яйца
Много са поводите, поради които вече сме говорили за полезните свойства на яйцата. Знаехте ли, че те създават усещане за ситост? Да, това е истина. Препоръчваме да консумирате варени яйца, без никаква мазнина или други подправки, които могат да повишат количеството приети калории.
Можете да комбинирате яйцата с гъби (друга засищаща храна) или пък да ги сервирате като гарнитура към пилешки гърди на грил. Подправете с малко горчица.
8. Бобови култури
Бобовите култури са засищащи храни, а най-хубавото е, че можете да ги приготвяте по най-различни начини. Добавете ги към салатата за обяд например. Измийте малко спанак, сварете 1 яйце и го нарежете на 4, добавете и малко домати. Това ястие засищa добре и можете да го консумирате между основните хранения.
9. Капсаицин
Ако сте почитател на лютите чушки, не се колебайте да консумирате изобилие от тях. Те са изключително засищащи! Освен това съдържат капсаицин – вещество, което ускорява метаболизма, провокирайки активно топене на подкожните мазнини. Капсаицинът е известен и като натурално обезболяващо средство.
Това вещество ефикасно контролира апетита и може да го използвате за подправянето на различни ястия. Как мислите – готови ли сте да похапвате люти чушки по-често?
10. Най-засищащите зеленчуци
Домати, броколи и къдраво зеле – това са най-засищащите зеленчуци, когато се стремите да отслабнете. Независимо дали ги консумирате сурови, или задушени, не се колебайте да ги включите в рецептата за салата. Идеално подхождат на купа сварен пълнозърнест ориз. Насладете се на вкуса им и отслабнете, без да усещате глад!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Berti, C., Riso, P., Brusamolino, A., & Porrini, M. (2005). Effect on appetite control of minor cereal and pseudocereal products. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/BJN20051563
- Perrigue, M., Carter, B., Roberts, S. A., & Drewnowski, A. (2010). A Low-Calorie Beverage Supplemented with Low-Viscosity Pectin Reduces Energy Intake at a Subsequent Meal. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01858.x
- Sriamornsak, P. (2003). Chemistry of pectin and its pharmaceutical uses: a review. Silpakorn University International Journal. https://doi.org/10.5458/jag.54.211
- Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203
- De Lourdes Reyes-Escogido, M., Gonzalez-Mondragon, E. G., & Vazquez-Tzompantzi, E. (2011). Chemical and pharmacological aspects of capsaicin. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules16021253