10 токсина, които вредят на децата

Живакът в пломбите се отделя в тялото на детето бавно, но постоянно. Този процес е ежедневен и може да провокира проблеми с нервната система.
10 токсина, които вредят на децата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Токсините са навсякъде около нас, като много от тях са изключително опасни за здравето на децата. Замърсяване, пестициди, почистващи препарати, определени храни, лекарства и дори някои ваксини излагат децата на негативното въздействие на химични субстанции. В дългосрочен план те могат да увредят сериозно здравето им.

Как да защитим децата от токсичните субстанции?

В наши дни е почти невъзможно да се предпазим от токсините. Те влизат в тялото и провокират различни здравословни проблеми. Замърсяването на околната среда, нездравословното хранене и определени вредни навици водят до натрупването на токсини, които повлияват функциите и здравето на органите в тялото. Децата също са изложени на всички токсични субстанции в околната среда, и то доста повече от възрастните. Когато сме наясно с източниците на токсини и знаем какво са способни да провокират те, можем да предприемем адекватни стъпки за редуциране на негативното им въздействие. Като родители наша мисия е на всяка цена да пазим децата.

Замърсената околно среда може да предизвика алергии при децата.

Проблемите, свързани с излагане на въздействието на токсини, се увеличават с всяка изминала година. Медицината продължава да постига напредък в много отношения и се работи активно за откриването на антидоти за здравословни проблеми, които токсините провокират. Въпреки това, все повече и повече са случаите на деца и възрастни, които се разболяват иминно заради въздействието на токсините.

Много хора пренебрегват опасността от токсините, но ние знаем, че те могат да провокират алергии и дори различни видове рак при децата. Различни изследвания сочат, че заради токсините малчуганите могат да изпитват трудности с ученето и поведенчески проблеми или да имат затруднения в развитието. Регистрирани са още случаи на аутизъм, отслабена имунна система и хронични заболявания.

Познавате ли основните източници на токсини, които вредят на децата?

  • Пломби с живак

Живакът в пломбите се отделя в тялото на детето бавно, но постоянно. Този процес е ежедневен и може да провокира проблеми с нервната система.

  • Определени лекарствени продукти

Ако не разполагаме с достатъчно информация, рискувате на децата ви да се предписват лекарства, които са силно токсични и опасни. Сред тях обикновено присъстват онези, които лекарите предписват срещу хиперактивност. Те често принадлежат към типа лекарства, наречени амфетамини, и са подобни на наркотиците, които се продават на улицата, метамфетамини. Съществуват още много случаи на здравословни проблеми при децата, заради които лекарите предписват антидепресанти и други лекарства, опасни за детския организъм.

Определени лекарствени продукти вредят на децата.
  • Mононатриев глутамат

Този токсин можете да откриете почти навсякъде, особено в храната и в продуктите за лична хигиена.

  • Някои ваксини

Някои ваксини не са толкова безопасни, колкото ни се иска (и ни карат) да вярваме. Струва си да инвестирате време, за да проучите по-детайлно какви съставки влизат във ваксината, която лекарят иска да постави на детето. Потърсете повече информация за страничните ефекти, които може да провокира.

  • Преработена и бърза храна

Любимата храна на децата! Често наричаме този тип продукти “храна” и се опитваме да зарадваме децата, като я закупуваме. Ароматът и вкусът й са прекрасни, но истината е, че те са продукт на комбинация от химически съставки, предразполагащи към по-висок риск от развитие на рак. В дългосрочен план тези храни могат да доведат до затлъстяване и други заболявания, които сериозно да влошат качеството на живота на децата.

Преработена и бърза храна не е полезна за децата.
  • Продукти за пране

Да, те са практични и удобни. С тях перете дрехите, но знаете ли, че в състава им присъстват безброй токсични съставки, които вредят на всички членове на семейството ви?

  • Шампоани и други продукти за поддържане на хигиена

Сигурно не сте се опитвали да разберете, какво означават странните имена на съставките в шампоана, пък и на други продукти за лична хигиена. Възможно е и сега да не ви вълнува, но си струва да проявите любопитство и да поразучите. Ще откриете много тревожни неща. Съветваме ви, доколкото можете, да заложите на употребата на натурални средства за поддържане на лична хигиена.

  • Продукти за почистване на дома

Препарат за стъкло, за почистване на котлони, перилни препарати, сапуни и други почистващи средства – всички те изобилстват от химикали, които съвсем не са чак толкова безвредни. Вдишването и самият контакт с този тип продукти може сериозно да навреди на здравето ви; в определени случаи се стига до летален изход. Бъдете внимателни и никога не оставяйте препарати край деца.

  • Замърсяване на околната среда

Невъзможно е да избегнете въздействието на токсините в околната среда. Съвременният свят е такъв и не можем да го променим с щракване на пръсти. Пушекът от превозните средства, производственият процес, ттютюнопушенето и други токсични субстанции ежедневно влияят върху здравето – вашето и на децата ви.

Тютюнопушенето вреди на децата.
  • Газирани напитки и сокове

Децата обичат вкуса на газираните напитки и соковете. Те често се опитват да утолят жаждата си с тях и ги консумират неумерено. Истината обаче е сурова. Този тип напитки съдържат много фосфорна киселина, която уврежда зъбите и костите на децата – и това далеч не е единственият им негатив за здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.