Здравословните рискове от пломбите от амалгама

Натрупването на меркурий в мозъка води до прогресивни дегенеративни проблеми, свързани със заболявания като Алцхаймер и Паркинсон
Здравословните рискове от пломбите от амалгама
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 23 декември, 2018

Знаехте ли, че пломбите от амалгама съдържат основно меркурий, познат още като живак? Това е тежък метал, доказано токсичен за здравето. Употребата му е забранена в някои държави, като причината е изключително вредното му въздействие върху здравето на човека.

В днешния материал ще ви разкажем всичко, което си заслужава да знаете за пломбите от амалгама: какво представляват те, как могат да се отразят върху здравето ви, какви алтернативи съществуват.

Какво представляват пломбите от амалгама?

Амалгамата е материал със сребърен цвят, който представлява комбинация от няколко метала – най-вече меркурий. Използва се от зъболекарите за запълването на кухините, които се получават след развитието на кариес.

Днес много държави използват други материали за направата на пломби, тъй като многобройни изследвания показаха, че нивата на меркурий в обикновените пломби са токсични както за човека, на чиито зъби се слагат, така и за самия стоматолог. В допълнение,в наши дни наблюдаваме все по-активна обществена потребност от намаляване на употребата на продукти, в които се влага меркурий. Защо? Защото този елемент оказва негативно въздействие върху планетата.

От 2008 г. насам употребата на пломбите от амалгама е забранена в някои страни, сред които Швеция, Норвегия и Дания.

пломбите от амалгама

Излагане на въздействието на меркурий

Пломбата от амалгама съдържа между 120 и 670 мг. меркурий, които постепенно се освобождават заради въздействието на слюнката, стомашните киселини, водата, високите температури и други фактори.

Процесът е съпроводен с отделянето на живачни изпарения, които се абсорбират от тялото ден след ден. Това прави пломбите от амалгама източник на постоянна токсичност.

Добре е да знаете, че излагането на въздействието на меркурий може да бъде резултат и от контакт с този метал по други пътища, освен чрез пломбите по зъбите. Други рискови продукти са термометрите, крушките, батериите, козметиката, кремовете за блясък на кожата, боите, пестицидите. Много проучвания доказват, че океанската риба, например риба тон и риба меч, съдържат опасни нива меркурий – това ги прави непрепоръчителни за консумация.

termometyr

Здравословни рискове

Един от най-сериозните здравословни рискове, когато става дума за меркурий, е свързан с факта, че докато голяма част от него се извежда от човешкото тяло, друга остава в него и се натрупва в мозъка. Там металът може да остане с години. Натрупването на меркурий в мозъка се свързва с прогресивни дегенеративни проблеми, свързани със заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Друг сериозен здравословен проблем възниква, когато меркурият прекоси плацентарната бариера и достигне до централната нервна система на фетуса по време на бременност.

Този елемент се натрупва в стомашно-чревния тракт, устата, белите дробове, щитовидната жлеза, хипофизната жлеза и много други органи.

Могат ли пломбите от амалгама да бъдат отстранени?

Щом хората научат на какъв риск е изложен организмът им заради поставени преди години пломби, те веднага задават въпроса – възможно ли е пломбите от амалгама да бъдат премахнати, за да се избегнат сериозни здрасловни проблеми? Това наблюдение е особено валидно, когато става дума за хора, които вече изпитват страничните ефекти от въздействието на меркурия.

Отговорът е – да. Пломбите могат да бъдат премахнати, но това трябва да се случи много внимателно. Стоматолозите са инструктирани да изпълняват точно определен протокол за премахване на този тип пломби. Ако той обаче не може да бъде спазен поради някаква причина, препоръчително е пломбите от амалгама да не се махат, тъй като в противен случай излагат на здравословен риск и пациента, и зъболекаря.

Съветваме ви винаги да търсите мнение на професионалист и такива стоматолози, които работят със съвременни средства и материали. Когато става дума за премахване на пломбите от амалгама, потърсете професионалист с опит. Уверете се, че той следва тези правила:

 • Поддържа устата ви отворена, изолирайки възможността части от пломбата да попаднат в храносмилателния тракт.
 • Използва защита за очите.
 • Използва маска за лицето.
 • Осъществява процедурата в охладена среда.
 • Премахва пломбата бързо и в цяло състояние.
 • Замества старата пломbа с нова, от по-качествен и здравословен материал.
 • Третира мястото с антисептик.

И за пациента, и за зъболекаря излагането на въздействието на меркурий е рисково и си заслужава да бъде взето предвид. Съветваме ви, например, да използвате естествени средства, които извеждат този метал от тялото: хлорела. Това водорасло представлява мощен детоксикиращ агент, който, благодарение на високото съдържание на хлорофил в състава си, елиминира всички вредни субстанции, не само тежки метали.

Кориандърът, чесънът и магнезият също са полезни в този случай.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Clarkson, T. W., & Magos, L. (2006). The toxicology of mercury and its chemical compounds. Critical Reviews in Toxicology. https://doi.org/10.1080/10408440600845619
 • Zahir, F., Rizwi, S. J., Haq, S. K., & Khan, R. H. (2005). Low dose mercury toxicity and human health. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2005.03.007
 • Rice, K. M., Walker, E. M., Wu, M., Gillette, C., & Blough, E. R. (2014). Environmental mercury and its toxic effects. Journal of Preventive Medicine and Public Health. https://doi.org/10.3961/jpmph.2014.47.2.74
 • About Dental Amalgam Fillings. (2017). US Food and Drug Administration. Recuperado el 13 de marzo de 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.