Как да се справим с болките в стомаха

Опитайте с чай от анасон и мента след хранене или топла вана и масаж
Как да се справим с болките в стомаха

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Със сигурност сте изпитвали този дискомфорт: болки в стомаха. Причината – нервно напрежение или лошо храносмилане? Съществуват и други възможности. В тази статия ще разкажем за няколко причини за болките в стомаха и ще ви научим на няколко прости превантивни мерки.

Причини за поява на болките в стомаха

Болките в стомаха и корема са по-чести, отколкото човек би си помислил. Учени са открили, че поне 30% от хората страдат от тях и, въпреки че технически не се определя като заболяване, това е лек дефект в храносмилателната система.

Всъщност силата на болката ще определи, доколко проблемът е сериозен. Ако забележите, че страдате от тези болки доста често и имате някои от симптомите, споменати по-долу, трябва да се консултирате с личния си лекар.

С какви фактори са свързани болките в стомаха?

1. Нерви

Болките в стомаха породени от нерви

Понякога тревожността и стресът може да се натрупат в т. нар. “втори мозък”, тоест – вашия стомах. Нервите са почти винаги концентрирани в тази част на тялото и могат да повлияят негативно на храносмилането, като предизвикват парене или дори диария.

Не се притеснявайте, ако този вид проблем възниква от време на време, защото това може би е само в резултат на стреса. След като вече знаете на какво могат да се дължат стомашните болки, трябва да се опитате да контролирате тревожността, за да избегнете по-тежък дискомфорт.

2. Газове

Газовете също са много често срещан проблем. Лошото храносмилане или определени храни предизвикват дразнене на стомаха, което води до газове. Те обикновено са концентрирани в ямата на стомаха, точно под ребрата. Могат да предизвикат остри болки, особено когато вдишвате дълбоко.

3. Киселини в стомаха

Болките в стомаха породени от киселини

Стомашният рефлукс и киселините също са много чести заболявания, които започват с болки в горната част на стомаха. Естественият ход на киселините е нагоре, което означава, че тази болка е концентрирана в хранопровода, намиращ в горната част на храносмилателната система.

4. Синдром на раздразнените черва

Възпалението на червата може също да предизвика този вид дискомфорт. Този синдром попада в категорията на биологичната диспепсия, което означава, че храносмилателната система страда от някакъв вид заболяване. Ако имате диария или страдате от запек, често повръщате и имате силни болки, трябва да отидете на лекар незабавно.

5. Лекарства

Болките в стомаха породени от лекарства

Ако приемате хранителни добавки с желязо или наскоро сте приемали ибупрофен, най-вероятно ще чувствате някаква болка в стомаха. Тези лекарства причиняват леко парене в стомаха, което продължава няколко часа. Това не е нещо сериозно, но може да бъде много досадно.

6. Храните се твърде бързо

Не забравяйте, че правилното храносмилане изисква да се храните бавно, за да отделяте по-големи количества слюнка. Този аспект на храносмилателната система е важен, за да могат да се смесят храните. Ако се храните твърде бързо, най-вероятно ще имате болки в стомаха след това.

7. Язви

Болките в стомаха породени от язва

Боли ли ви стомах, когато консумирате определени храни? Особено когато тези ястия са с много подправки или твърде пикантни? Страдате ли от често повръщане? Случвало ли ви се е да има кръв, когато повърнете?

Ако сте отговорили на някой от тези въпроси положително, трябва да се видите незабавно с вашия лекар, тъй като вероятно имате язва.

Природно лечение на болките в стомаха

Лечение на болките в стомаха
  • Чай от анасон и мента след хранене: Тези билки са чудесни за храносмилането, отпускат мускулите и облекчават болките в стомаха. Можете да пиете до 3 чаши на ден.
  • Чай от корен от джинджифил: Тази напитка успокоява стомаха, като същевременно подобрява храносмилането. Не се колебайте да изпиете чаша чай след вечеря – ние ви гарантираме, че ще има положителни резултати.
  • Градински чай и лайка: Със сигурност сте чували за ползите от тези две лечебни за стомаха и червата растения. В допълнение към седативния си ефект, те облекчават болката и възпалението. Можете да пиете до 1 литър на ден и да бъдете сигурни, че това ще облекчи болките в стомаха.
  • Топла вана и масажи на корема: Нищо не лекува нерви и напрежение толкова добре, колкото топлата вана. След като се изкъпете, най-доброто нещо, което можете да направите, е да масажирате коремната област с малко лавандулово или бадемово масло. Масажирайте се с кръгови движения, след което покрийте корема си с топла кърпа. Със сигурност ще се чувствате много по-добре след това.
  • Не забравяйте винаги да дъвчете храната си добре и да се храните бавно. Не ви препоръчваме да консумирате големи количества храна. В идеалния случай трябва да се яде около пет пъти на ден, но по малко, като наблягате на закуската и обяда. Най-лекото ви хранене за деня трябва да бъде на вечеря. И не забравяйте да пиете много течности!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.