10 причини да се прегръщаме по-често всеки ден

Когато окситоцинът се освобождава в значителни количества, той понижава риска от развитието на инфекции и имунни заболявания.
10 причини да се прегръщаме по-често всеки ден

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Прегръдките са знак за привързаност или симпатия чрез обвиване на ръцете около друг човек.. През последните години тази човешка практика бе обект на редица изследвания. Днес знаем, че прегръдките предлагат редица ползи както за физическото здраве, така и за ума. Често ги приемаме за даденост, но истината е, че когато се прегръщаме, ние прилагаме едно мощно оръжие, което се бори ефикасно със стреса и преборва негативните емоции.

Една истинска прегръдка продължава 20 или повече секунди. Тя е желателно да се случва между двама души, които се обичат или си вярват един на друг.

Нека да прегръщаме хората в живота си всеки ден, по няколко пъти дневно. Прегръдките притежават терапевтични свойства, които повишават усещането за благополучие.

Искате ли да научите повече по темата? Продължете да четете. Приготвили сме 10 причини, поради които е желателно да се прегръщаме по-често. Нека прегръдките бъдат навик.

 1. Когато се прегръщаме подобряваме настроението си

Когато се прегръщаме изразяваме обич и доверие

Една прегръдка от човек, когото обичате, е способна да преобрази деня и да елиминира всички негативни енергии.

Прегръдките стимулират производството на окситоцин, познат още като хормон на любовта, и ендорфини (субстанции, които са отговорни за усещането за благополучие).

Когато прегръщаме друг човек, споделяме позитивна емоция, която ни презарежда с енергия.

 1. Облекчават болката

Този елементарен акт на любов е един от най-ефикасните начини за облекчаване на физическа и ментална болка. Прегръдките са способни да повишат нивото на окситоцина, провокирайки тялото да се фокусира върху настоящия момент и парирайки болката.

 1. Подобряват усещането за сигурност

Когато прегръщаме друг човек, споделяме позитивна емоция

Топлото чувство, съпровождащо прегръдката, повишава усещането на човека за сигурност и прогонва чувството за самота. Прегръдките са способни да освобождават емоции, да подобряват отношенията между хората и да предпазват от поведенчески проблеми.

 1. Повишават самочувствието

Това е една от основните ползи на прегръдките, когато давате такива или получавате. Условието е да бъдат повече от 4 дневно. Тази практика значително понижава страховете и тревогата, намалявайки и зависимостта от чуждото мнение.

Този ефект се дължи на положителната енергия и хормоните, които отговарят за самочувствието.  Именно те се освобождават в акта на прегръдката.

Този научно доказан факт обяснява един често срещан феномен: децата, които прегръщат своите любими плюшени играчки, започват да се успокояват и да се чувстват в по-голяма безопасност, отколкото когато са сами.  

 1. Предпазва от сърдечни удари

Прегръдките допринасят за нормалното функциониране на сърцето

Ежедневната доза прегръдки е способна да защити сърцето, като подпомага поддържането на сърдечния ритъм и кръвообращението.

Прегръщането повишава нивото на кислород в кръвта и по този начин допринася за нормалното функциониране на сърцето.

Хората, които не се прегръщат често или рядко осъществяват физически контакт, са предразположени към разболяване от болести на сърцето. Това наблюдение се свързва с учестеното сърцебиене.

 1. Подобрява нервната система

Успокояващият ефект на прегръдките не само предлага ползи за здравето на сърдечно-съдовата система, но и благоприятно повлиява нервната система.

Когато даваме или получаваме прегръдка няколко пъти дневно, това успокоява нервите и предпазва от стрес, тревога и други негативни емоции, които усложняват човешкия живот.

 1. Укрепва имунната система

Прегръщането укрепва имунната система

Когато окситоцинът се освобождава в значителни количества, той понижава риска от развитието на инфекции и имунни заболявания.

Този ефект се дължи на факта, че хормонът повишава наличието на антитела, които укрепват съпротивителните сили на тялото в борбата с вирусите и бактериите.

 1. Развитието на нервната система

Привързаността, която прегръдките изразяват, са ключови за развитието на нервната система по време на първите години от живота на човека.

Когато не получаваме тази форма на привързаност, последиците са сериозни. Умират нервни клетки и в дългосрочен план се понижават умствената и двигателната способности.

Според изследване на университета Дюк, бебета, които не са прегръщани достатъчно много, се характеризират с до 20% по-малък мозък.

 1. Укрепва връзката между хората

Езикът на тялото е ключов фактор за щастието в една връзка. Когато се прегръщаме един друг, ние правим връзката помежду ни по-силна. Усещаме се по-обичани и по-сигурни.

 1. Контролира кръвното налягане

Когато се прегръщаме контролираме несъзнателно кръвното налягане

Актът на прегръщане е свързан с понижаване на кръвното налягане, тъй като се активират рецептори, намиращи се в кожата. Те изпращат сигнали през нервните клетки.

По този начин тялото се усеща по-защитено, стабилизира се сърдечният ритъм, а кръвното налягане се нормализира.

Давате ли и получавате ли ежедневно прегръдки? Те не струват нищо, но са от ключово значение за удовлетворението ни от живота.

Не се колебайте и прегръщайте всеки човек, когото обичате в живота си. Жестът ви е значим и ще го зареди с положителна енергия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tops, M., Huffmeijer, R., Linting, M., Grewen, K. M., Light, K. C., Koole, S. L., … van IJzendoorn, M. H. (2013). The role of oxytocin in familiarization-habituation responses to social novelty. Frontiers in Psychology, 4(October), 1–9. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00761
 • Evoniuk, G. E., Kuhn, C. M., & Schanberg, S. M. (1979). The effect of tactile stimulation on serum growth hormone and tissue ornithine decarboxylase activity during maternal deprivation in rat pups. Communications in Psychopharmacology, 3(5), 363–370.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.