10 невероятни ползи за здравето на канелата

Независимо от това дали ще я консумирате или използвате локално канелата може да ви предпази и да ви помогне да се справите с редица проблеми със здравето. Освен това е чудесно козметично средство!
10 невероятни ползи за здравето на канелата

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Наслаждаваме й се в чайове и десерти, под формата на пръчици или на прах. Но освен че е често използвана в кухнята, канелата притежава и редица невероятни ползи за здравето.

Искате ли да разберете кои са те? Прочетете следващите редове!

Канелата: мощ скрита в аромат

Когато си мислим за канелата си представяме най-често някой вкусен десерт или затоплящ ароматен чай. Но освен че подслажда живота ни, тази кафява подправка притежава редица лечебни качества.

Най-често я използваме през есента, но можем да й се наслаждаваме целогодишно.

Има два вида канела: касия и цейлонска канела.

Първата балансира нивото на кръвната захар на хората с диабет, а втората съдържа значително количество антиоксиданти.

Можем да разглеждаме тези качества на канелата отделно от аромата й: и едното и другото са силни.

Супер силите на канелата полезни за здравето
Канелата е полезна за здравето.

Тази вкусна подправка е суперзвезда в натуралната медицина.

Произхожда от Азия (Шри Ланка), но се отглежда и в други топли, влажни части на света като Индия, Китай, Мадагаскар и Сейшелските острови.

Както вероятно знаете канелата се добива от кората на канеленото дърво. След това парчетата кора се навиват и сушат.

Освен че е богата на минерали и витамините B и C канелата:

1. Намалява подуването на стомаха

  • Ако страдате от нарушено храносмилане и понякога се чувствате все едно стомахът ви ще се пръсне ви съветваме да пиете чай от канела след хранене.

Той ще ви помогне да предотвратите появата на стомашни проблеми и ще намали възпаленията.

Просто добавете малко от подправката към чая и десерта си.

2. Балансира нивото на кръвната захар
канелата балансира нивото на кръвната захар

Хората с диабет тип 2 трябва да превърнат канелата в най-добрия си приятел.

  • Ако я консумирате на гладно или след хранене тя понижава нивото на кръвната захар.
  • Освен това стимулира рецепторите на инсулина и ограничава действието на ензимите, които пречат на функционирането им.

3. Лекува атлетичното стъпало

Хората страдащи от гъбички по краката могат да си помогнат като използват полезните качества на канелата.

Можете да откриете етерично масло от канела в аптеките и магазините за натурални продукти.

  • Намажете ходилата си с малко масло, след като сте ги измили и подсушили добре.
  • Оставете маслото да подейства през нощта.
  • За да не изцапате чаршафите носете чорапи или покрийте ходилата си с чиста кърпа.

Канелата действа и като натурален дезодорант за краката ви.

4. Помага при респираторни проблеми
канелата помага при настинка

Когато сте настинали или имате грип чаша топъл чай ще облекчи симптомите и ще укрепи имунната ви система.

  • Ако добавите малко канела към чая от джинджифил ще понижите температурата си и ще облекчите кашлицата. И ще се почувствате по-добре.
  • Противовъзпалителното и антибактериално действие на канелата са от голяма полза в такива ситуации.

5. Спомага отслабването

Ако искате да отслабнете добавете канела към смутитата, чайовете и соковете си.

Тя контролира апетита и има леко сладък вкус, което ще ви помогне по-рядко да посягате към шоколада и сладките.

Препоръчваме ви да прочетете и: Отслабнете с този чай с канела и дафинов лист

6. Предпазва от Алцхаймер
канелата предотвратява болестта на Алцхаймер

Ако в семейството ви има болни от нервнодегенеративни болести ви съветваме да консумирате канела всеки ден.

Според проучване направено през 2013г. епикатехинът и цинамалдехидът в канелата поддържат здравето на мозъка и предпазват или забавят развитието на болести като Алцхаймер.

7. Запазва младостта

Канелата не само е полезна за мозъка. Тя е изключително полезна и за кожата и другите вътрешни органи.

Приемът на една чаена лъжичка канела дневно (в чая например) защитава клетките ви и намалява признаците на стареене поради антиоксидантите, които съдържа.

Освен това предпазва кожата ви от вредните външни фактори като замърсяването и UV лъчите.

8. Отпуска мускулите
канелата отпуска мускулите

Канелата има противовъзпалително действие и затова често се използва за отпускащи масажи. Тя премахва напрежението в уморените, болезнени мускули.

Много спортисти си правят масажи с масло от канела след тренировки и състезания.

Можете да се възползвате от полезното действие на канелата и в банята.

  • Просто напълнете ваната с топла вода и добавете една супена лъжица канела.
  • Потопете се за 15 минути (или докато водата изстине) и слушайте музика или четете книга.

9. Облекчава болезнената менструация

Жените, които изпитват болка по време на месечния си цикъл могат да намерят спасение като изпиват чаша топла вода с канела преди лягане.

  • Така ще облекчите болката в стомаха и ще отпуснете мускулите.
  • Можете да добавите канелата към чая си – това е страхотен начин да си осигурите 8 часа пълноценен сън.

10. Подобрява костното здраве
канелата подобрява костното здраве

Хората на възраст над 60 години са по-предразположени към фрактури и счупвания на костите. За да се предпазите от този проблем ви препоръчваме всекидневно да добавяте канела към чая си.

Освен това можете да си правите масажи с масло от канела, за да укрепите ставите си.

Канелата се използва и за други цели като:

  • Борба с акнето и почистване на кожата от замърсяването
  • Понижаване на холестерола и предпазване от тромбоза
  • Освен това канелата е чудесен антикоагулант.

Какво чакате още? Включете канелата в менюто си още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition50(9), 822–834. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
  • Hajimonfarednejad, Mahdieh & Ostovar, Mohaddese & Raee, Mohammad & Hashempur, M. & Mayer, Johannes & Heydari, Mojtaba. (2018). Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition. 10.1016/j.clnu.2018.03.013.
  • Gunawardena, D., Karunaweera, N., Lee, S., Van Der Kooy, F., Harman, D. G., Raju, R., … Münch, G. (2015). Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts – Identification of E-cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds. Food and Function6(3), 910–919. https://doi.org/10.1039/c4fo00680a
  • Jarvill-Taylor, K. J., Anderson, R. A., & Graves, D. J. (2001). A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. Journal of the American College of Nutrition20(4), 327–336. https://doi.org/10.1080/07315724.2001.1071905
  • Kirkham, S., Akilen, R., Sharma, S., & Tsiami, A. (2009, December). The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://doi.org/10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x
  • Abdalla, W. (2018). Antibacterial and Antifungal Effect of Cinnamon. Microbiology Research Journal International23(6), 1-8. https://doi.org/10.9734/MRJI/2018/41345
  • Nabavi SF, Di Lorenzo A, Izadi M, Sobarzo-Sánchez E, Daglia M, Nabavi SM. Antibacterial Effects of Cinnamon: From Farm to Food, Cosmetic and Pharmaceutical Industries. Nutrients. 2015;7(9):7729–7748. Published 2015 Sep 11. doi:10.3390/nu7095359
  • Mousavi, S. M., Rahmani, J., Kord-Varkaneh, H., Sheikhi, A., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2019). Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.02.017
  • George, R. C., Lew, J., & Graves, D. J. (2013). Interaction of cinnamaldehyde and epicatechin with tau: Implications of beneficial effects in modulating alzheimer’s disease pathogenesis. Journal of Alzheimer’s Disease36(1), 21–40. https://doi.org/10.3233/JAD-122113
  • Jaafarpour M, Hatefi M, Khani A, Khajavikhan J. Comparative effect of cinnamon and Ibuprofen for treatment of primary dysmenorrhea: a randomized double-blind clinical trial. J Clin Diagn Res. 2015;9(4):QC04–QC7. doi:10.7860/JCDR/2015/12084.5783

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.