10 лесни начина за лекуване на черния дроб

Консумирайте чаша бял чай ежедневно и ще бъдете по-здрави!
10 лесни начина за лекуване на черния дроб

Последна актуализация: 06 декември, 2018

Да ви кажем ли защо е важно да излекувате черния дроб? Този орган е съвършена лаборатория, способна да изпълнява дузина функции, от които зависи здравето и благоденствието на човека. Затова не пропускайте да научите тези 10 лесни начина за лекуване на черния дроб.

Той е нагърбен със задачата да филтрира токсините и мъртвите клетки, да обработва мазнините, въглехидратите и протеините. Освен това прочиства кръвта и складира жизненоважните за човешкото тяло витамини.

Както виждате, черният дроб е отговорен за много неща. Сега трябва да попитате: „Какво мога да направя по въпроса? Кои са най-полезните навици, които да усвоя? Как да подхранвам оптимално черния дроб?“.

Не се лутайте излишно в търсене на отговори. Днес ще ви разкрием няколко малки промени, които е желателно да въведете в ежедневния си живот. Те са добро допълнение към процеса на лекуване на черния дроб.

1. Чай от корен от цикория

Коренът от цикория се използва от векове за прочистване на този жизненоважен орган. Той притежава свойството да прочиства кръвта и да оптимизира чернодробната функция.

Това натурално средство може да бъде използвано като допълнение на други лечебни практики. То ефикасно елиминира камъните в жлъчката и лекува жълтеница. В допълнение към това коренът от цикория носи облекчение при главоболие и запек.

В идеалния случай трябва да консумирате това натурално средство на закуска или след основно хранене.  

2. Артишок

Ако има зеленчук, който е перфектен за лечение на проблеми с черния дроб, това е артишокът. Ако страдате от затлъстял черен дроб, препоръчваме да консумирате този зеленчук редовно.

Той ще спомогне аз намаляване на мастните клетки и ще обнови тъканите, понижавайки риска от развитието на цироза.

Можете да консумирате сготвен артишок с малко зехтин или да пиете водата, в която се е варил, подправена с малко лимонов сок. Това натурално средство е фантастично.

3. Чай от глухарче и мента

чай от глухарче и мента

В една статия, публикувана в списание Global Healing Center,  се твърди, че трябва да гледаме на черния дроб като на филтърна система в аквариум. Ако в нея има прекалено много токсини, целият аквариум ще се замърси и рибата ще се разболее.

Подобна е ситуацията в черния дроб на човека. Трябва да сме уверени, че този органът получава всичко необходимо, за да продължава оптимално да филтрира целия организъм.

Един от начините за постигането на тази цел, е като приготвяме чай от 5 гр. глухарче и 5 гр. листа от мента. Благодарение на свойствата на тези билки, можем да разградим мазнините в черния дроб, да стимулираме секрецията на жлъчка, да елиминираме токсините и до подобрим храносмилането.

Не се бавете и пробвайте това натурално средство у дома.

4. Кажете „да“ на сока от цвекло

Червеното цвекло е грудково растение с привлекателен червен цвят и свеж, земен вкус. То съдържа много хранителни вещества, полезни за черния дроб. С тяхна помощ се стимулира възстановяващата му способност. Освен това прочиствате и укрепвате органа.

Можете да приготвите богато на нутриенти смути и да го консумирате 2-3 пъти седмично. Смесете го с чаша вода и половин ябълка. Тялото ще ви е благодарно.

5. Консумирайте чесън на празен стомах в името на черния дроб

чесън и праз

Скилидка чесън на празен стомах с чаша вода ще спомогне за привикването на тялото към самопрочистване от токсините в началото на деня.

Този натурален антибиотик е богат на алицин и селен – 2 жизненоважни съставки, които укрепват черния дроб. Струва си да приемате това натурално средство редовно!

6. Черният дроб обича лимоните

Още един лесен начин за лекуване на черния дроб предлага ежедневният прием на витамин С.

Човешкото тяло не може само да синтезира или произвежда този витамин. Затова се налага да го приемаме чрез храната, която консумираме. Това може да стане чрез консумацията на лимонов сок ежедневно.

Съветваме да съчетаете сока от лимон с чаша топла вода. Препоръчваме още да добавите 3 гр. сода бикарбонат към напитката поне веднъж седмица. Благодарение на свойствата й ще получите алкализиращо натурално средство, което се отразява благотворно върху черния дроб.

7. Чаша бял чай дневно

бял чай за лекуване на черния дроб

Тази натурална напитка е богата на антиоксиданти, повече отколкото в популярния зелен чай. Можете да я закупите в магазините за здравословно хранене.  Опитайте се да откриете бял чай в най-чиста форма. Той има сребрист цвят.

Белият чай е полезен за черния дроб и като цяло за здравето на човека. Без съмнение ще извлечете полза, ако го консумирате.

8. Бял трън – защитникът на черния дроб

Още един начин за лекуване на черния дроб откриваме в лицето на белия трън. Той подобрява храносмилането и възпира натрупването на токсини, като наедно с това стимулира тяхното извеждане от тялото. Освен това белият трън стимулира производството на жлъчен сок и оптимизира основните функции на черния дроб.

Можете да откриете бял трън в магазините за здравословно хранене. Често се предлага под формата на капсули и чаени пакетчета.

9. Лекуване на черния дроб със зелени зеленчуци

лекуване на черния дроб със зелени зеленчуци

Хранителното ви меню не бива да бъде лишено от присъствието на кръстоцветни зеленчуци – броколи и кейл например. Добра идея е да приготвяте богати салати с горчиви зеленчуци, които са полезни за черния дроб. Например:

  • Воден крес
  • Рукола
  • Спанак
  • Репички
  • Салатна цикория
  • Широколистна цикория

Горчивият вкус е ясен знак, че тези храни са полезни за черния дроб. Техният горчив вкус означава, че те съдържат фитонутриенти, които спомагат за прочистването на тялото от токсините.

Те освен това подпомагат контролирането на нивото на холестерола, балансират хормоните, метаболизират мазнините и прочистват кръвта. Те са фантастични!

10. Искате ли да се поразходите?

Ежедневното ходене пеша оптимизира основните функции на черния дроб. То насища с кислород кръвта, подобрява здравето на сърцето и стимулира извеждането на мазнините и токсините.

Нещо толкова просто като лекото потене, задвижването на мускулите и ускоряването на сърдечния ритъм постига повече, отколкото предполагате.

Започнете да прилагате тези начини за лекуване на черния дроб още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.