Zoviduo за афти

Zoviduo може да се използва за борба със симптомите на афти. Това лекарство е комбинация от антивирусно и противовъзпалително средство с добри резултати, ако се прилага още с появата на проблема.
Zoviduo за афти
Vanesa Evangelina Buffa

Прегледано и одобрено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 16 декември, 2022

Zoviduo е лекарство, съставено от две активни съставки: ацикловир и хидрокортизон. Ацикловирът е лекарство, което действа срещу вируси, по-специално срещу вируса, който причинява появата на афти.

Другото съединение в Zoviduo, хидрокортизон, е кортикостероид със средна сила, който действа, като намалява възпалението, свързано с херпеси. Като противовъзпалително средство, намалява симптомите на херпес.

Как действа Zoviduo?

Zoviduo е крем, който се препоръчва за облекчаване на ранните признаци и симптоми на афти. Тези признаци и симптоми включват усещане за изтръпване, сърбеж и зачервяване.

Освен това предлага още едно предимство – намалява риска от херпес на устната кухина и образуване на мехури. Въпреки това, ако се появят мехури, този крем намалява времето, необходимо за заздравяването им.

Какво е херпес?

Херпесът е често срещана инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс. Вирусът навлиза в клетките на устата и причинява образуването на малки, пълни с течност везикули , групирани заедно .

Когато мехурчетата се спукат, те образуват язви и струпеи. Лезиите се появяват най-вече върху устните, въпреки че понякога са засегнати други области на лицето и устата близо до тях.

Тъй като това е инфекция, причинена от вирус, е много лесно да се предава от един човек на друг. Поради тази причина, докато инфекцията е активна, е необходимо да се избягва директен контакт между хората и споделяне на предмети, които влизат в контакт с устата.

Произходът на херпеса на устните може да бъде свързан с понижаване на защитните сили, понякога поради обикновени респираторни инфекции като настинка. Може да бъде причинен и от стрес, консумация на определени храни или излагане на слънце.

Прочетете още една страхотна статия: Симптоми и диагностициране на херпес зостер

Какви са симптомите на афти?

Херпесът се развива в няколко фази:

 1. Фаза на сърбеж и изтръпване: Често се усеща сърбеж или усещане за парене върху или около устните, дори преди да се появят лезиите.
 2. Мехури: Ако се образуват мехури, те се появяват по ръба на устните, въпреки че херпесът може да се появи и в областта на носа или бузите.
 3. Фаза на образуване на кора: Този последен етап настъпва, след като мехурите се отворят и течността вътре в тях изтече.

Симптомите обаче варират в зависимост от това дали става въпрос за огнище или обостряне. Херпесът обикновено се появява на едно и също място отново и отново, тъй като вирусът остава в тялото и се възползва от спада на защитните сили, за да се прояви.

Понякога, при първата поява, може да получите температура , възпалено гърло и главоболие, както и мускулни болки и промени във венците. Пораженията в устата са много характерни, но в началото, докато не се появят мехурите, диагнозата не е ясна.

Как се използва Zoviduo?

Преди да приложите Zoviduo, важно е да премахнете всички следи от козметика, които може да имате върху устните си. Силно препоръчително е да миете ръцете си преди и след нанасяне на Zoviduo.

За да постигнете най-добри резултати с това средство трябва да го приложите веднага щом почувствате парене, подуване или сърбеж, т.е. преди да се появят лезиите. Колкото по-рано го направите, толкова по-лесно е да предотвратите появата на мехури и от своя страна да ускорите намаляването на симптомите.

Предписаната доза е пет нанасяния на ден, като се използва необходимото количество, за да се покрие добре засегнатата област. Като цяло пет дни употреба са достатъчни. Ако след това време няма подобрение и дискомфортът продължава, трябва да се консултирате с лекар, за да обмислите друго лечение.

Какви неблагоприятни ефекти могат да възникнат?

Zoviduo и лечение на афти
Колкото по-скоро се приложи Zoviduo, толкова по-вероятно е симптомите да намалеят.

Зовидуо, както всяко друго лекарство, може да причини нежелани реакции, въпреки че са редки. Страничните реакции, които могат да възникнат, са класифицирани според честотата, в която могат да се появят:

 • Чести: Сухота на кожата и лющене.
 • Редки: Преходно парене, сърбеж, изтръпване или смъдене след прилагане.
 • Редки: Зачервяване на кожата, еритема или локализирано кожно дразнене с усещане за парене.

Освен това може да възникне алергична реакция, в който случай трябва да потърсите лекарска помощ. Алергичните симптоми са подуване на лицето, езика или гърлото, затруднено дишане или преглъщане и уртикария. Ако се появят тези симптоми, препоръчително е да спрете употребата на Зовидуо.

Зовидуо при появата на симптомите

Zoviduo е ефективно лекарство, когато се прилага веднага щом започнете да усещате първите признаци на афти като парене, сърбеж или болка в засегнатата област. Навременното му прилагане подобрява шансовете за намаляване на времето на дискомфорт, въпреки че не лекува болестта. Херпесът на устните е хроничен и се повтаря от време на време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Studahl, M., Cinque, P., & Bergström, T. (2005). Herpes simplex viruses. Herpes Simplex Viruses. https://doi.org/10.3109/9781420073133-5
 • Nikkels, A. F., & Pièrard, G. E. (2002). Treatment of mucocutaneous presentations of herpes simplex virus infections. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.2165/00128071-200203070-00004
 • Bieber, T., Chosidow, O., Bodsworth, N., Tyring, S., Hercogova, J., Bloch, M., … Tyring, S. K. (2014). Efficacy and safety of aciclovir mucoadhesive buccal tablet in immunocompetent patients with labial herpes (LIP trial): A double-blind, placebo-controlled, self-initiated trial. Journal of Drugs in Dermatology.
 • Muñoz Hiraldo, E., & Morillo Gutiérrez, B. (2017). Infecciones por virus herpes simple. Asoc Española Pediatría Atención Primaria1(5), 1-33.
 • Jacomet, M. À. P., Sabaté, L. R., Diego, L., & Vallejo, C. D. (2022). Uso seguro de medicamentos tópicos II: infecciones bacterianas, fúngicas, víricas y parasitarias. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(6), 340-346.
 • Repetto, G. (2019). Aciclovir: nuevo antiviral. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas44(1), 27-31.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.