Знаете ли кои са най-калоричните храни?
Кои са най-калоричните храни? Има редица проучвания по темата. Вярно е, че има някои храни, които поради калорийната си стойност или начин на готвене трябва да се консумират умерено, както по отношение на количеството, така и по отношение на честотата.
Знаете ли кои са тези храни? Ще ви разкажем в следващите редове.
Най-калоричните храни
Ето списък с храни, които според популярния фолклор се считат за „силно калорични“. Разбира се, това е пряко свързано с количеството, което приемате, както и с честотата на приема им. Ако имате въпроси относно това или искате да започнете диета за отслабване, консултирайте се с лекаря си.
1. Картофен чипс
Проучване от 2015 г. сочи, че картофените чипсове са сред най-пристрастяващите храни. Това означава, че е трудно да хапнете само няколко парченца, тъй като тялото иска все още и още.
Когато се консумират в големи количества, те могат да доведат до наддаване на тегло.
2. Чипс
Тази отлична закуска на всяко светско събитие съдържа голямо количество калории и сол, така че чипсът може да ни накара да качим тегло.
Освен това може да бъде също толкова пристрастяващ, колкото картофения чипс!
3. Безалкохолни напитки със захар
Консумирането на чаша или две безалкохолни напитки всеки ден може да ви накара не само да натрупате тегло, но и да увеличите нивата на кръвната си захар.
Всъщност изследвания на Current Developments of Nutrition предполагат, че има връзка между консумацията им и повишения риск от диабет. В същото време различни проучвания свързват диабета с наднорменото тегло.
4. Най-калоричните храни: Непреработени меса
Докато яденето на твърде много говеждо или свинско месо обикновено се свързва с наддаване на тегло и холестерол, проучване от 2017 г. не открива пряка връзка между двата фактора. Все още са необходими повече изследвания в това отношение, но е важно никога да не прекалявате с консумацията на червено месо.
5. Преработени меса (колбаси)
Колбасите и свръхпреработеното месо осигуряват значително количество наситени мазнини, калории, натрий и оцветители. Поради тази причина лекарите съветват да се консумират умерено.
Прочетете и: Сулфитите в храната – алергии и чувствителност
6. Най-калоричните храни: Готови за консумация храни с трансмазнини
Стотици продукти, които виждаме в супермаркета, съдържат трансмазнини, вещества, които могат да повлияят на здравето ни, повишават LDL холестерола и намаляват HDL холестерола. Това може да допринесе за увеличаване на риска от сърдечни заболявания и е свързано с повишен риск от развитие на диабет, според данни от Американската сърдечна асоциация.
Тези видове мазнини обикновено се срещат предимно в замразени, преработени и готови за консумация храни.
7. Картофи
Вярвате или не, картофите се считат за една от най-калоричните храни. Въпреки това, Испанската фондация за хранене посочва, че те осигуряват 88 Kcal/100 g, количество енергия, което не би било прекомерно, ако се консумират умерено.
Разбира се, ако ги изпържите, калоричността им се увеличава. Поради тази причина препоръчваме да ги варите или печете.
8. Сладкиши и десерти
Бисквитките, сладкишите, хлебните изделия и др. обикновено съдържат значително количество захар и мазнини. Именно поради тази причина те са на върха на хранителната пирамида. Специалистите препоръчват да ги похапвате рядко и умерено.
И така, кой е най-добрият вариант за десерт? Най-добре е да консумирате плодове след хранене.
9. Най-калоричните храни: Рафинирани зърнени храни
Вярвате или не, оризът е друга от най-консумираните и калорични храни в света: той ви осигурява 381 Kcal/100g. Като цяло, диетолозите съветват да се яде кафяв ориз, тъй като се усвоява по-бавно, генерирайки по-дълъг период на усещане за ситост.
10. Пържени храни
Всички ястия, които се пържат в олио или мазнина, повишават калоричността си. Всъщност няколко изследвания свързват редовната им консумация с повишен риск от наднормено тегло.
11. Готови плодови сокове
Дори тези, на които пише 100% натурални на етикета, не са: тези сокове обикновено включват добавени захари и консерванти. Не се колебайте и вместо това изберете прясно изцедени сокове. Няма нищо по-хубаво от естественото!
Не пропускайте и: Как газираните напитки въздействат върху здравето?
12. Най-калоричните храни: Масло
И накрая, маслото трябва да се консумира умерено поради високото му съдържание на наситени мастни киселини (44,97 g на всеки 83 g общи липиди, присъстващи в 100 g). Почти всички лекари и диетолози настояват за ограничаване на консумацията на тази мазна храна.
Най-малко калоричните храни
И накрая, от противоположната страна на спектъра са храните, които обикновено се препоръчват от диетолозите, които трябва да бъдат в основата на нашата редовна диета.
Сред тях откриваме:
- Бяла или синя риба: тук включваме ципура, мерлуза, треска и др. Те са много полезни поради съдържанието си на омега-3 и фосфор.
- Постно месо като пуешко или пилешко (винаги след отстраняване на мазнината). Освен това тези меса са много засищащи и съдържат много протеини.
- Миди и ракообразни: Те включват миди, скариди, стриди, калмари, раци и др. Те съдържат малко мазнини като рибите и са богати на йод и цинк, имат висококачествени протеини и много малко въглехидрати.
- Зеленчуци: Тук ще споменем спанак, моркови, лук, домати и др. Съдържанието на минерали и витамини в зеленчуците е отлично, а количеството мазнини е почти нулево.
- Бобови растения: леща, нахут, соя, боб и др. ни доставят цинк, фосфор, желязо, магнезий и много витамини. Те също съдържат протеини.
- Плодове: Всички, за които се сетите, са с ниско съдържание на мазнини, с изключение на банани, грозде, кокос и дюля, защото имат много захар. Осигуряват ни и вода и антиоксиданти.
В заключение, няма добри и лоши храни, а храни, които трябва да се консумират по-рядко и в умерени количества. Ако имате съмнения относно диетата си, консултирайте се с диетолог.
Изображенията са предоставени с любезното съдействие на Harsha KR, Stu_ Spivack, Grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo, Christopher.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Heart Association. Trans Fats. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat
- Đorđević, Đ. & Buchtová, H. (2020). Nutritional profile of nigiri sushi meal and the usage of
citrate synthase activity as freshness parameter. Iranian Journal of Fisheries Sciences. 19(6) pp 2954-2969. DOI: 10.22092/ijfs.2020.122924 - Fundación Española de Nutrición. Patatas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/patata.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Mantequilla. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/mantequilla.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
- Gardener, H., Moon, Y. P., Rundek, T., Elkind, M. S. V., & Sacco, R. L. (2018). Diet Soda and Sugar-Sweetened Soda Consumption in Relation to Incident Diabetes in the Northern Manhattan Study. Current developments in nutrition, 2(5), nzy008. https://doi.org/10.1093/cdn/nzy008
- Gonzalez-Palacios, S., Navarrete-Muñoz, E.-M., García-de-la-Hera, M., Torres-Collado, L., Santa-Marina, L., Amiano, P., Lopez-Espinosa, M.-J., et al. (2019). Sugar-Containing Beverages Consumption and Obesity in Children Aged 4–5 Years in Spain: the INMA Study. Nutrients, 11(8), 1772. MDPI AG. http://dx.doi.org/10.3390/nu1108177
- Leitner, D. R., Frühbeck, G., Yumuk, V., Schindler, K., Micic, D., Woodward, E., & Toplak, H. (2017). Obesity and Type 2 Diabetes: Two Diseases with a Need for Combined Treatment Strategies – EASO Can Lead the Way. Obesity facts, 10(5), 483–492. https://doi.org/10.1159/000480525
- Reyes-Sepeda, J.,García-Jimenez, E., Gutiérrez-Sereno, J., Galeana-Hernánde, M., Gutierres-Saucedo, M. (2016). Prevalencia de obesidad infantil relacionada con hábitos alimenticios y actividad física. Rev Sanid Milit Mex. 70(1). pp 87-94. Disponible en https://docplayer.es/79732370-Prevalencia-de-obesidad-infantil-relacionada-con-habitos-alimenticios-y-actividad-fisica.html
- Osio, O. (1992). Metabolismos del Colesterol. Acta médica Colombiana. 17(3). pp 142-146.
- Rohrmann, S., & Linseisen, J. (2016). Processed meat: The real villain? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3), 233-241. doi:10.1017/S0029665115004255
- Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one, 10(2), e0117959. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0117959
- Shin S. M. (2017). Association of Meat Intake with Overweight and Obesity among School-aged Children and Adolescents. Journal of obesity & metabolic syndrome, 26(3), 217–226. https://doi.org/10.7570/jomes.2017.26.3.217
- WebMD. Too Much Fried Food May Shorten Your Life. https://www.webmd.com/women/news/20190123/too-much-fried-food-may-shorten-your-life