Женска стерилизация: характеристики и процедура

Женската стерилизация е хирургически окончателен метод за контрацепция. Днес ще поговорим за процедурата и за най-подходящото време, в което да се направи.
Женска стерилизация: характеристики и процедура
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 23 февруари, 2024

Въпросната женска стерилизация е хирургична процедура, която затваря транзита през маточната тръба на жената, така че тя вече да не е фертилна. Това е ефективен метод за контрацепция, тъй като блокира транзита на сперматозоиди през маточните тръби, така че никой от тях не може да оплоди яйцеклетката. Това не влияе по никакъв начин на менструалните цикли,  а просто предпазва сперматозоидите от зоната на яйчниците.

За разлика от други методи, лигирането на тръбите е перманентно решение. Някои методи обаче могат да го обърнат. Те обаче са необичайни и включват нова хирургична процедура. По този начин можем да кажем, че тази операция е перманентен метод за контрацепция за общи цели.

Ефективността на тръбното лигиране е доста висока. Като цяло изчисленията показват, че една от 100 жени може да забременее след първата година след тази операция. Процентът на забременяване е 1,8%, което е много ниско, след десетата година.

Процедура за женска стерилизация

Лекарите трябва да направят предхирургични тестове, преди да препоръчат тази процедура. По този начин те трябва да направят кръвни изследвания и да прегледат сърдечния статус на пациента, за да разберат дали са подходящи за анестезия и да се подложат на процедурата.

Те използват анестезия, която може да бъде местна или обща. Хирургът ще продължи да оперира веднага щом зоната на човека е достатъчно вцепенена. В момента видео лапароскопията е най-често срещаната техника.

В този момент хирургът ще направи малки разрези на корема и ще продължи да поставя своите хирургически инструменти, за да насочва движенията им. Също така, те ще използват малко газ, за ​​да разширят органите и да работят върху фалопиевите тръби с помощта на някои ножици и малки скоби. Те могат или да изгорят, или да каутеризират фалопиевите тръби, за да ги затворят. Те могат също да ги запечатат с кука или да ги затегнат чрез специален пръстен, проектиран специално за тази цел.

Възстановяването е доста бързо след процедурата. Обикновено жената се прибира вкъщи в същия ден, в който е оперирана. Няма нужда да нощувате в болница или клиника.

Женска стерилизация

Прочетете и: Възпаление на вагината: Причини и лечение

Кога да се направи женска стерилизация

Операция за лигиране на тръбите може да се извърши почти по всяко време, стига да няма други здравословни проблеми. Особено важно е в този момент жената да не е бременна. По този начин това зависи главно от решението на жената, която трябва да се подложи на процедурата.

От гледна точка на медицинските специалисти, най-добрите три момента за това са:

1. Интервалът между ражданията

Този период включва всяко време, когато жената не е бременна или след раждането. Може да е пациент с деца или без деца. Лекарят ще назначи операцията за първите дни от менструалния цикълТе го планират по този начин, защото има по-малък кръвен поток в тъканите през първата седмица след менструацията. По този начин за хирурга е по-удобно да направи операцията тогава.

2. По време на Цезарово сечение

Бременна жена, избрала тръбна лигация след раждането, може да назначи Цезарово сечение, което също ще включва тази процедура. Възползвайки се от използването на операционната зала и анестезията, лекарят може да отдели известно време, за да блокира фалопиевите тръби.

3. След раждането

Когато бременна жена реши да направи тръбна лигация по-късно, така че нейното раждане ще бъде през вагиналния канал, тогава тя може да го планира за първите четиридесет и осем часа след раждането на бебето си Основното предимство е, че тя вече е в клиниката или болницата.

Бременна жена

Женската стерилизация: следоперативни грижи

Жената се нуждае от почивка веднага след лигиране на тръбите. Тя не трябва да полага усилия или да прави резки движения.

След завръщането си у дома, жената трябва да запомни указанията на лекаря относно признаците или симптомите, които да наблюдава. Например, тя трябва незабавно да се консултира с лекар, ако има треска или запек  или много силна болка в корема. Също така, тя трябва да се свърже с лекаря си, ако има интензивно неприятно вагинално течение или ако има гной в хирургичната рана.

Жената трябва да се въздържа от полов акт през първата седмица след лигирането на тръбите. Без значение какво, тя трябва да има предвид, че този вид контрацептивни методи не предпазва от полово предавани болести.

Тази процедура не води до драстични промени при жените в дългосрочен план. Митовете за жените, които напълняват или изпитват по-малко удоволствие по време на секс след тази процедура, са точно това: митове. Няма научни изследвания, които могат силно да подкрепят подобни твърдения.

Така че, консултирайте се с лекар, ако обмисляте да си направите женска стерилизация и вярвате, че това е правилният метод за контрацепция за вашата ситуация. Вашият гинеколог може да ви каже повече за това и да отговори на всички въпроси, които може да имате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pecheny, Mario, et al. “Ligadura y vasectomía: obstáculos para su accesibilidad.” AL Kornblit, AC Camarotti y G. Wald (comp.), Salud, Sociedad y Derechos (2012): 315-338.
  • del Río Fortuna, Cynthia. “Elecciones en anticoncepción quirúrgica: una mirada sobre la relación entre la técnica y la persona.” Runa 30.1 (2009): 79-95.
  • Gervaise, A., and H. Fernandez. “Técnicas de esterilización femenina.” EMC-Cirugía General 11.1 (2011): 1-10.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.