Жлъчна атрезия: симптоми и лечение

Все още не са известни причините за възникването на тази болест. Някои учени твърдят, че бебетата се раждат с нея. Други са на мнение, че се причинява от излагане към отровни или заразни вещества. Продължавайте да четете за да разберете всичко за жлъчната атрезия.
Жлъчна атрезия: симптоми и лечение
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Болестта жлъчна атрезия е хронично и прогресивно чернодробно заболяване, което става видимо малко след раждането.

Черният дроб е орган, който съдържа добре познати пасажи, известни като жлъчни пътища. Функцията на тези структури е да изцеди съставката, която черния дроб произвежда, наречена жлъчка директно в червата и бъбреците. Жлъчката е задължителна за правилното храносмилане и пренася отпадъците от черния дроб към червата и бъбреците, за да може тялото да се отърве от тях.

Тези жлъчни пътища са блокирани при хора, страдащи от жлъчна атрезия, което означава, че жлъчката не може да напуска черния дроб. Освен това, този орган се уврежда, засягайки много важни жизнени функции на тялото.

Жлъчната атрезия е най-често срещаната причина за трансплантации на черния дроб при деца, живеещи в САЩ. Те се случва веднъж на всеки 18,000 раждания. Освен това, е значително по-често срещана при жените отколкото при мъжете. Също така, хората с азиатски или афроамерикански произход страдат от тази болест по-често в сравнение с бебетата от европейски произход.

Причини за жлъчна атрезия

Жлъчна атрезия: човешко тяло и черен дроб

Все още не са известни причините за възникването на тази болест. Някои учени твърдят, че бебетата се раждат с нея, означавайки, че се проявява по време на бременност когато се развива черния дроб.

Другите специалисти са на мнение, че това заболяване се появява след раждането, най-вероятно от излагане към отровни или заразни вещества.

Като цяло, се твърди, че жлъчната атрезия не е свързана с лекарства, които майката е приемала, болести, от които е страдала или каквото и да е правила по време на бременност.

Освен това, в момента не се знае дали има генетичен компонент зад развитието на заболяването. Обаче, не е вероятно заболяването да се случи повече от един път в семейството.

Симптоми на жлъчна атрезия

Въпреки че новородените, които страдат от това заболяване, може да изглеждат нормални при раждане, жълтеница (пожълтяване на кожата и лигавиците) се проявява през втората или третата седмица след раждането.

Бебето може да качва нормално тегло по време на първия месец. След този период, бебето ще свали килограми, ще става по-раздразнително и неговата жълтеница ще се влоши. Също така, ще могат да развият други симптоми като например:

  • Бавен растеж
  • Бледи или в глинен цвят изпражнения
  • Тъмна урина
  • Слабо или почти никакво качаване на килограми
  • Спленомегалия (уголемен далак)

Лечение за жлъчна атрезия

Терапевтичното лечение на жлъчната атрезия е много противоречиво, тъй като 80-85% от хората, които страдат от това заболяване, накрая преминават през трансплантациия. Също, както вече споменахме отгоре, това е необратима болест. Никакви лекарства не могат да отключат жлъчните пътища или да подпомогнат образуването на нови жлъчни пътища.

В днешно време, портоентеростомията на Касай се смята за първия начин на лечение. Обаче както споменахме отгоре, е противоречиво, защото много специалисти оспорват предимствата от тази операция като първия начин на лечеие срещу други, които защитават трансплантацията като пръв избор.

Портоентеростомията на Касай

Тази операция цели разрешаване на изтичане на жлъчката.

Портоентеростомията на Касай е по-ефективна, ако се извърши преди бебето да навърши три месеца. Също така, позволява на бебето да расте нормално и да има сравнително добро здраве за много години. Обаче, е важно да се подчертае, че може да се прояви холестаза, което е натрупване на жлъчка в черния дроб, което може да причини увреждане на черния дроб.

Трансплантация на черен дроб

Както подсказва името, тази операция включва заместване на увреден черен дроб със здрав. Този нов орган може да произлиза от починал донор, част от черен дроб на починал донор, или част от черен дроб на роднина или друг човек, чийто вид тъкан е съвместим с вида тъкан на пациента.

След операцията, здравето на бебето често се подобрява по-често. Обаче, те ще се нуждаят от лекарства, за да се предотврати отхвърлянето от тялото на новия орган. Това отхвърляне е нормален защитен механизъм, който се опитва да предпази тялото от вируси, тумори и други чужди вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.