Правилната диета за хората с рак

Правилната диета за хората с рак трябва да съдържа много плодове и зеленчуци, които да повишат приема на антиоксиданти. В следващите редове ще ви разкажем какво казват научните проучвания по темата.
Правилната диета за хората с рак
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Ракът е комплексно заболяване, което зависи от генетичните фактори и тези на околната среда. Диетата може да повлияе върху риска от развитие на тази патология при пациенти, на които се налага лечение с химиотерапия. Когато трябва да се определели правилната диета за хората с рак, трябва да се имат предвид редица насоки. Например изключително важно е пациентите да ограничат приема на храни и вещества спомагащи растежа на туморите.

Същевременно е важно да се увеличи приема на продукти с антиоксидантни и противовъзпалителни качества. Тези вещества ще оптимизират максимално ефекта от химиотерапията и ще понижат страничното действие на това лечение.

Спрете консумацията на преработени храни

Консумацията на преработени храни богати на добавки, прости захари и трансмазнини е свързана с повишен риск от развитието на рак. Статия в British Medical Journal обяснява тази връзка.

Тези вещества увеличават броя на мутациите на клетъчно ниво. Освен това служат като източници на енергия за туморите, спомагайки растежа им. Поради тези причини, ограничаването на консумацията на преработени храни при хората с рак е от голямо значение.

Докато ограничаването на приема на преработени храни при един здрав човек има превантивно значение, при онкологично болните пациенти то може да увеличи продължителността на живота им. Това се дължи на повишаването на шансовете на тези пациенти да реагират добре на назначената им терапия.

Диетата е изключително важна за хората с рак.

Преработените храни не са най-добрата опция за онкологично болните пациенти, тъй като не спомагат назначеното лечение.

Прочетете и: Симптомите на рака на яйчниците

Правилната диета за хората с рак трябва да включва антиоксидантни храни

Антиоксидантите са вещества борещи се с образуването на свободни радикали. Те се борят с оксидативния стрес и намаляват риска от мутации на ДНК, водещи до канцерогенни процеси. Редовната им консумация спомага предпазването от развитие на този вид патологии.

При хората с това заболяване е изключително важно да се увеличи приема на тези продукти с надеждата да се спре развитието на тумора. Някои фитохранителни вещества, като ликопенът в доматите, може да спомогне забавянето но развитието на туморите. Статия публикувана в списанието Nutrition and Cancer потвърждава този факт.

За да увеличат приема на антиоксиданти, пациентите трябва да включат по-голямо количество плодове и зеленчуци в диетата си. Освен това трябва да заложат на зеленчуците с червен цвят, както и на тези от семейство кръстоцветни.

Екзотичните плодове са богати на витамини и фитохранителни вещества. Затова могат да помогнат в борбата срещу продуктите на клетъчната оксидация. Разнообразието е ключът, когато говорим за правилната диета за хората с рак.

Хранителни добавки към диетата на хората с рак

Има определени вещества, които под формата на добавки, могат да помогнат на хората с рак. Едно от тях е мелатонин, хормонът отговарящ за регулирането на циркадния ритъм на съня, притежаващ мощно антиоксидантно действие.

Ефектът от тази добавка е описан в научната литература. Например в статия публикувана в списанието Oncotarget.

Тези ползи са открити при приема на дози по-големи от тези използвани на клинично ниво. В проучванията по отношение на мелатонина и превенцията или лечението на рака са използвани дози над 10 милиграма дневно.

Освен това този хормон успява да намали страничното действие на назначеното фармакологично лечение. Той се грижи за съня, намалява нивото на стрес и подобрява маркерите свързани с метаболитното здраве.

Приемът на антиоксиданти при хората с рак е много важен.

Когато говорим за правилната диета при хората с рак е важно в нея да присъства голямо разнообразие от плодове и зеленчуци съдържащи антиоксиданти.

Оптимизирането на храненето е важно при пациентите с рак

Ракът е злокачествено заболяване директно свързано с определени фактори на околната среда. Затова пациентите трябва да оптимизират начина си на хранене, за да предотвратят развитието на болестта, както и да спомогнат назначеното им лечение.

Правилният прием на хранителни вещества може да спре развитието на туморите и да оптимизира ефекта на фармакологичното лечение. За целта е важно да се разбере значението на консумацията на плодове и зеленчуци. Те съдържат витамини и фитохранителни вещества с мощно антиоксидантно действие.

Освен това ограничаването на консумацията на всички храни водещи до възпаление и притежаващи способността на насърчават появата на злокачествени образувания е от първостепенно значение. Като преработените храни.  Този вид храни съдържат вещества с негативно в средносрочен и дългосрочен план действие върху здравето  и са свързани с развитието на комплексни заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fiolet T., Srour B., Sellem L., Kesse Guyot E., et al., Consumption of ultra processed foods and cancer risk: results from NutriNet- Santé prospective cohort. BMJ, 2018.
  • Athreya K., Xavier MF., Antioxidants in the treatment of cancer. Nutr Cancer, 2017. 69 (8): 1099-1104.
  • Li Y., Li S., Zhou Y., Meng X., et al., Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget, 2017. 8 (24): 39896-39921.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.