Защо се образува мъртвата кост на крака?

Един от най-често срещаните симптоми на мъртвата кост са възпалението на стъпалото и болката
Защо се образува мъртвата кост на крака?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

 “Мъртвата кост” представлява уголемяване на ставата в основата на палеца на крака. Причината за това се крие в изместването на кост или тъкан. В следващите редове сме подготвили любопитна информация за този проблем на крака.

Симптоми на мъртвата кост на крака

Да се идентифицира мъртвата кост е лесна задача, тъй като е видима с просто око. Сред основните симптоми присъстват подуване и силна болка, но понякога са налице и други начини за установяване на състоянието:

 • Образува се твърда издутина в основата на палеца на крака, откъм външната страна на стъпалото.
 • Образуванието започва да се характеризира със зачервяване, подуване и/ или болка.
 • Често се наблюдават мазоли, мехури и други дразнители.
 • Движението на палеца става по-ограничено и болезнено.

Какво причинява появата на мъртвата кост?

Мъртвата кост започва да се образува като отговор на дисбаланс на натиска, който упражнявате върху ставите и сухожилията на стъпалата. Именно този фактор провокира деформацията на стъпалата и дисбаланс на ставата.

Различни проучвания сочат, че появата на мъртвата кост е обусловена от генетични фактори, от начина, по който ходим, от носенето на обувки на висок ток или пък друг тип неудобни обувки. Образуването й може да бъде следствие и от нараняване на крака, нарушение на нервно-мускулно ниво или вродена малформация.

Съвети за предпазване от поява на мъртвата кост

 "Мъртвата кост" представлява уголемяване на ставата в основата на палеца на крака
 • Избягвайте носенето на обувки, които пристягат стъпалото ви. Подбирайте такива, които позволяват на крака ви да се движи спокойно.
 • Носенето на високи токчета и обувки с остър връх стимулират образуването на мъртвата кост, тъй като върху стъпалото и самия палец се упражнява голям натиск.
 • Носенето на разделители на пръстите на краката стимулира корекцията в движението на пръстите, дори и ако ги носите само за през нощта.
 • Съветваме ви да се консултирате със специалист, който ще ви препоръча протектор от мек и нежен материал. По този начин ще облекчите болезнените усещания – резултат от мъртвата кост – и ще предпазите стъпалото от допълнителен, прекомерен натиск.
 • Уверете се, че всеки ден приемате оптимално количество витамини А и С, калций и витамин D – всички те допринасят за укрепването на костите.
 • Можете да си купите специални шини – те коригират деформирането на костта и предпазват от влошаване на състоянието, което означава, че намаляват тревогите ви от евентуална потребност от хирургическа намеса.
 • Съветваме ви да поддържате здравословно тегло и да се предпазвате от затлъстяване. Излишните килограми са сред основните фактори за избягване на образуване на мъртвата кост.

Как да третираме мъртвата кост?

Съществуват различни начини за облекчаване на това състояние, без да се стига до хирургическа намеса. Преди да изберете най-удачния начин за третирането на мъртвата кост, добре е да установите сериозността на положението и да действате своевременно, за да не се стигне до радикално влошаване. В следващите редове ще ви запознаем с няколко процедури, които са доказали ефективността си. Те намаляват напрежението, което стимулира образуването на мъртвата кост и възпират прогресиращото деформиране на ставата.

Подплънки и превръзки

Като първа стъпка от плана трябва да се снабдите с подплънки. Слагайте ги на мъртвата кост. Превръзките ще ви помогнат да коригирате позицията на стъпалото, а съответно и да редуцирате натиска и болката.

Процедури за намаляване на възпалението

Един от най-често срещаните симптоми на мъртвата кост са възпалението на стъпалото и болката. За да ги редуцирате, можете да пристъпите към прилагането на различни ефикасни процедури . Те не изискват солидни вложения и отнемат само няколко минути.

Желателно е да направите следното:

 • Кипнете 3 л. вода и я оставете да се охлажда.
 • Добавете 5 супени лъжици морска сол към водата. След това потопете стъпалата си в нея за 15 минути.
 • Друга опция изисква да използвате лед, който да наложите върху засегнатата зона. Използвайте кубчета лед в торба или в кърпа. Избягвайте директното поставяне на лед върху мъртвата кост.

Процедура с лавандула

Метод за лечение на мъртвата кост с лавандула.

Този изпитан метод за лечение на мъртвата кост редуцира неприятните ефекти от нея. Идеален е за намаляване на възпалението и предпазва от бъдещи прояви на проблема.

Необходими са ви:

 • 200 гр. цветове лавандула
 • ¾ чаша слънчогледово олио

Как да действате:

 • Сложете 100 гр. лавандула в олиото. Препоръчително е съдът да е метален. Нагрявайте сместа на водна баня в продължение на 2 часа.
 • След като минат 2 часа, прехвърлете олиото в друг съд, като използвате цедка за отстраняване на лавандулата. Добавете още 100 гр. лавандулови цветове и отново сложете олиото да се нагрява за 2 часа на водна баня.
 • Прецедете течността. Нанасяйте получената лебечна смес редовно. За целта използвайте няколко капки, които втривайте внимателно в мъртвата кост.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.