Защо се образува мъртвата кост на крака?

27 Февруари, 2019
Един от най-често срещаните симптоми на мъртвата кост са възпалението на стъпалото и болката
 

 “Мъртвата кост” представлява уголемяване на ставата в основата на палеца на крака. Причината за това се крие в изместването на кост или тъкан. В следващите редове сме подготвили любопитна информация за този проблем на крака.

Симптоми на мъртвата кост на крака

Да се идентифицира мъртвата кост е лесна задача, тъй като е видима с просто око. Сред основните симптоми присъстват подуване и силна болка, но понякога са налице и други начини за установяване на състоянието:

 • Образува се твърда издутина в основата на палеца на крака, откъм външната страна на стъпалото.
 • Образуванието започва да се характеризира със зачервяване, подуване и/ или болка.
 • Често се наблюдават мазоли, мехури и други дразнители.
 • Движението на палеца става по-ограничено и болезнено.

Какво причинява появата на мъртвата кост?

Мъртвата кост започва да се образува като отговор на дисбаланс на натиска, който упражнявате върху ставите и сухожилията на стъпалата. Именно този фактор провокира деформацията на стъпалата и дисбаланс на ставата.

Различни проучвания сочат, че появата на мъртвата кост е обусловена от генетични фактори, от начина, по който ходим, от носенето на обувки на висок ток или пък друг тип неудобни обувки. Образуването й може да бъде следствие и от нараняване на крака, нарушение на нервно-мускулно ниво или вродена малформация.

Съвети за предпазване от поява на мъртвата кост

 "Мъртвата кост" представлява уголемяване на ставата в основата на палеца на крака
 

 • Избягвайте носенето на обувки, които пристягат стъпалото ви. Подбирайте такива, които позволяват на крака ви да се движи спокойно.
 • Носенето на високи токчета и обувки с остър връх стимулират образуването на мъртвата кост, тъй като върху стъпалото и самия палец се упражнява голям натиск.
 • Носенето на разделители на пръстите на краката стимулира корекцията в движението на пръстите, дори и ако ги носите само за през нощта.
 • Съветваме ви да се консултирате със специалист, който ще ви препоръча протектор от мек и нежен материал. По този начин ще облекчите болезнените усещания – резултат от мъртвата кост – и ще предпазите стъпалото от допълнителен, прекомерен натиск.
 • Уверете се, че всеки ден приемате оптимално количество витамини А и С, калций и витамин D – всички те допринасят за укрепването на костите.
 • Можете да си купите специални шини – те коригират деформирането на костта и предпазват от влошаване на състоянието, което означава, че намаляват тревогите ви от евентуална потребност от хирургическа намеса.
 • Съветваме ви да поддържате здравословно тегло и да се предпазвате от затлъстяване. Излишните килограми са сред основните фактори за избягване на образуване на мъртвата кост.

Вижте още: 10 съвета за поддържане на стабилно тегло

Как да третираме мъртвата кост?

Съществуват различни начини за облекчаване на това състояние, без да се стига до хирургическа намеса. Преди да изберете най-удачния начин за третирането на мъртвата кост, добре е да установите сериозността на положението и да действате своевременно, за да не се стигне до радикално влошаване. В следващите редове ще ви запознаем с няколко процедури, които са доказали ефективността си. Те намаляват напрежението, което стимулира образуването на мъртвата кост и възпират прогресиращото деформиране на ставата.

 

Подплънки и превръзки

Като първа стъпка от плана трябва да се снабдите с подплънки. Слагайте ги на мъртвата кост. Превръзките ще ви помогнат да коригирате позицията на стъпалото, а съответно и да редуцирате натиска и болката.

Процедури за намаляване на възпалението

Един от най-често срещаните симптоми на мъртвата кост са възпалението на стъпалото и болката. За да ги редуцирате, можете да пристъпите към прилагането на различни ефикасни процедури . Те не изискват солидни вложения и отнемат само няколко минути.

Желателно е да направите следното:

 • Кипнете 3 л. вода и я оставете да се охлажда.
 • Добавете 5 супени лъжици морска сол към водата. След това потопете стъпалата си в нея за 15 минути.
 • Друга опция изисква да използвате лед, който да наложите върху засегнатата зона. Използвайте кубчета лед в торба или в кърпа. Избягвайте директното поставяне на лед върху мъртвата кост.

Прочетете и това: Съвети за красиви и здрави стъпала

Процедура с лавандула

Метод за лечение на мъртвата кост с лавандула.

Този изпитан метод за лечение на мъртвата кост редуцира неприятните ефекти от нея. Идеален е за намаляване на възпалението и предпазва от бъдещи прояви на проблема.

 

Необходими са ви:

 • 200 гр. цветове лавандула
 • ¾ чаша слънчогледово олио

Как да действате:

 • Сложете 100 гр. лавандула в олиото. Препоръчително е съдът да е метален. Нагрявайте сместа на водна баня в продължение на 2 часа.
 • След като минат 2 часа, прехвърлете олиото в друг съд, като използвате цедка за отстраняване на лавандулата. Добавете още 100 гр. лавандулови цветове и отново сложете олиото да се нагрява за 2 часа на водна баня.
 • Прецедете течността. Нанасяйте получената лебечна смес редовно. За целта използвайте няколко капки, които втривайте внимателно в мъртвата кост.