Защо кървят брадавиците - всичко по темата

Брадавиците си имат свои собствени корени и нерви. Представляват заразни лезии, тъй като са причинени от един от подвидовете на човешкия папиломен вирус. Знаете ли защо кървят брадавиците?
Защо кървят брадавиците - всичко по темата

Последна актуализация: 18 декември, 2020

Брадавиците са кожни лезии причинени от човешкия папиломен вирус. Често са асимптомни и обикновено причиняват единствено естетически проблеми. Но понякога брадавиците кървят и предизвикват появата на болка.

Въпреки че това се случва рядко, специалистите препоръчват търсенето на терапия за ускоряване на процеса на възстановяване. Тъй като засягат няколко пласта на кожата, отстраняването им може да бъде трудно. Освен това са заразни и могат да се разпространят по различни части на тялото.

Симптоми на брадавиците

Леко загрубелите подутини са основният симптом на брадавиците. Като изключим това, те не причиняват никакъв дискомфорт. Само в определени случаи клиничните им прояви включват следното:

 • Сърбеж
 • Стягане или усещане за натиск
 • Болка, особено при тези разположени по ходилата
 • Кървене
  Защо кървят брадавиците?

Брадавиците са малки, загрубели подутини, които се виждат с просто око.

Прочетете и: 6 мощни домашни средства срещу брадавиците

Причини за брадавиците

Човешкият папиломен вирус (HPV), имащ над 100 различни вида, е причината за появата на брадавици. Всеки серотип определя разположението на лезиите по тялото; ръцете, лицето, врата, ходилата, гениталиите. В много случаи те отминават от само себе си, без да е необходимо лечение.

Вирусът навлиза в кожата през раничките. След като това стане, той води до бърз клетъчен растеж. Най-външният слой на кожата загрубява и се втвърдява, водейки до появата на подутини.

Американската академия по дерматология потвърждава, че брадавиците се разпространяват при контакт с наранено място или при използването на едни и същи лични вещи като хавлии или самобръсначки.

Защо кървят брадавиците

Брадавиците си имат свое собствено кръвоснабдяване. Затова кървят обилно, ако се опитате да ги премахнете с неподходящи процедури. Те съдържат дермални папили преплетени със съдови бримки.

С помощта на дерматоскоп медицинските специалисти могат да видят извитите капиляри образуващи червена пунктирана линия, характерна за лезиите. Брадавиците имат и специални нервни окончания, затова усещате болка, когато се опитвате да ги премахнете и при по-силен допир.

Видове брадавици

Брадавиците са различни видове. Често се класифицират според частта на тялото, в която се появяват. Характеристиките и симптомите им могат да варират. Кои са най-често срещаните видове?

Плантарни брадавици

Тези брадавици често се бъркат с мазоли. Те са по-големи от повечето брадавици, тъй като ходилата трябва да издържат тежестта на цялото тяло.  Те не растат екзофитно, а навътре, когато вървите или стоите прави. Освен това терапията им е най-сложна, поради местоположението им.

Вулгарни брадавици

Обикновено се намират върху лицето, долната страна на ръцете и върху бузите. Представляват твърди, груби израстъци, които се белят при докосване. Според проучване в  The Journal of The Egyptian Public Health Association, този вид брадавици се среща най-често при децата, наблюдават се при 49% от тях.

Плоски брадавици

Тези брадавици представляват малки подутини. Не са пигментирани. Имат същия цвят като този на кожата около тях. Появяват се по лицето, най-вече по челото, бузите, ръцете и подмишниците.

Генитални брадавици

Някои щамове на човешкия папиломен вирус  (HPV) причиняват брадавици в интимната област – вагината, пениса и ануса. В действителност този вирус е най-често срещаната болест предавана по полов път (STD).

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 етерични масла против брадавици

Рискови фактори

Някои хора са по-предразположени към брадавиците. Тъй като те се причиняват от вируси, добре е човек да може да направи оценка на имунната си система, за да се увери, че тя не е компрометирана. Рисковите фактори са следните:

 • Хората работещи със сурово месо, например в месарските магазини или в кланиците.
 • Децата или тийнейджърите използващи обществени бани след спортуване или плувни басейни.
 • Хората, които имат близки с брадавици.
 • Страдащите от имунодефицити. Хората с трансплантирани органи и заболявания като СПИН.
 • Хората с атопични заболявания.
  Какво да правите когато кървят брадавиците.

Брадавиците кървят при нараняване или неподходяща манипулация. Важно е да бъдат третирани от професионалист дерматолог.

Варианти за третиране на брадавиците

Ако брадавиците кървят, трябва да вземете необходимите мерки възможно най-бързо, за да избегнете усложненията. Дори и да кървят, някои хора предпочитат да ги отстранят, тъй като ги намират за неприятни. Ето част от процедурите, които могат да ви помогнат:

 • Криохирургия. Употребата на течен азот и твърд въглероден двуокис (наречен сух лед) за замразяване на тъканите. Въпреки че процедурата е съпроводена с лека болка, тя е една от най-ефикасните за отстраняването на брадавици. Извършва се веднъж седмично от дерматолог в продължение на няколко седмици.
 • Локално лечение. Специални, на основата на киселини, формули бавно изгарящи брадавиците. Трябва да използвате продукта всеки ден, като той може да причини леко кожно раздразнение.
 • Електрокоагулация. Често оставя белези.
 • Оперативно отстраняване. Не е много популярно поради ниската си ефективност и риска от разпространение на вируса. При този метод се наблюдава голям процент на повторна поява.
 • Лазер. Въпреки че е ефективна, процедурата е леко болезнена и може да остави белези.

Как да действате, ако брадавиците кървят

Когато брадавиците кървят е най-добре да посетите дерматолог, който да ви назначи подходящо лечение. Опитите да се справите сами у дома могат да предизвикат усложнения и увреждане на кожата. Накратко, ако брадавиците не бъдат отстранени навреме, трудно ще се справите с този силно заразен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
 • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
 • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.