Задна кортикална атрофия: диагностика и лечение

Задната кортикална атрофия е невродегенеративно разстройство, което се отразява на човешкото зрение. Днес ще разберете кои симптоми ви подсказват за нейното присъствие и кои са възможните лечения, които имате на разположение.
Задна кортикална атрофия: диагностика и лечение

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Задна кортикална атрофия е невродегенеративно заболяване, което се отразява на човешкото зрение. Хората го губят изцяло или само частично. Загубата на памет е също често срещан симптом. В днешната статия, ще разгледаме това заболяване и ще ви помогнем как да го разпознаете по-рано.

Някои проучвания показват, че това заболяване не се диагностицира толкова рано колкото трябва. Причината се състои в това, че тъй като причинява визуални симптоми, хората често се консултират с офтамолог вместо с невролог.

Заради това, вярваме, че е важно за вас да можете да разпознаете симптомите, които могат да ви предупредят за присъствието на задна кортикална атрофия. Да разгледаме някои симптоми, които не трябва да пренебрегвате.

Задна кортикална атрофия: етапи на болестта

Задна кортикална атрофия: етапи на болестта

Напредването на задната кортикална атрофия започва на очно ниво. То по-късно напредва до загуба на памет и когнитивни функции.

Медицинските проучвания разкриват поредица от фази на задната кортикална атрофия. По най-добрия начин, тези симптоми трябва да се обсъдят с невролог колкото се може по-бързо, за да се започне своевременно лечение.

  • Постепенно и бавно начало на зрителната недостатъчност: Един човек може да вижда сенки или изцяло да губи зрението си. Тази недостатъчност е толкова напредваща и бавна и не се забелязва докато не се влоши.
  • Отсъствие на офтамологична патология: Ако някой човек ходи на офтамолог, този лекар няма да може да разпознае заболяването, водещо до загуба на зрението. Следователно, човекът, страдащ от него, ще продължи да води нормален начин на живот докато не се влошат симптомите.
  • Леки загуби на памет: С влошаването на заболяването, ще има лека загуба на памет, която някои хора биха сметнали за нормално. Обаче с напредъка на болестта, тези смущения в паметта ще се влошават още повече.
  • Начало на деменция: Човек с това заболяване ще показва хипометаболизъм и хипоперфузия, които могат да бъдат проследени благодарение на изследване, което се състои от невровизуално изследване. Имайте предвид, че деменцията възниква когато болестта е сравнително напреднала.

Задна кортикална атрофия: диагностика

Както виждате, симптомите на задна кортикална атрофия са много бавни, но напредват сериозно. Следователно, когато човекът отиде на невролог, може да е твърде късно.

Така че, ако забележите промени във вашето зрение заедно с лека загуба на памет, тогава не се колебайте да се консултирате със специалист.

Първият тест за диагностициране на задна кортикална атрофия е кръвен тест. Лекарите ще могат да разпознаят дефицит на витамини. След това, лекарят ще направи по-подробен офтамологичен преглед.

Но, диагностичните изследванията не свършват до тук. За да се освободите от всякакви съмнения, ще има неврологични изследвания като например ЯМР и томографии. Ако всичко показва, че бихте могли да имате задна кортикална атрофия, тогава има различни начини на лечение, които бихте могли да предпочетете.

Лечение на задна кортикална атрофия

Жена и възрастен мъж играят шах

Играенето на различни игри е добър начин за терапия, тъй като може да помогне за намаляване на напредъка и симптомите на задна кортикална атрофия.

Веднъж щом получите положителна диагноза за задна кортикална атрофия, има два възможни начина на лечение, които можете да следвате. Но, имайте предвид, че нито едно от тях няма да излекува това заболяване. Освен това, става въпрос за дегенеративно заболяване.

  1. Първият начин включва употребата на лекарства за лечение на симптоми, които биха могли да възникнат благодарение на това заболяване. Лекарствата намаляват стреса и лекуват депресията, в случай че има такава.
  2. Един човек може да се подложи на когнитивна терапия, за да се опазят уменията, които не са увредени и да се забави тяхната загуба. Също така, те могат да се подложат на физиотерапия, което ще помогне за подобряване на тези обстоятелства.

Тези два начина на лечение се фокусират върху подобряване на качеството на живот при човека и само лекуват симптоми. Целта тук е да се отложи влошаването на способностите и уменията, освен това се подобрява тревогата и депресията, съпътстващи тази болест.

Когато имате съмнения, консултирайте се с лекар

Искаме да сте наясно със симптомите, свързани със задна кортикална атрофия в тази статия. По този начин, ще можете да разпознаете първите симптоми и да се свържете с вашия лекар колкото се може по-бързо.

Както споменахме преди, една ранна диагноза ще е от голямо значение. Не се притеснявайте: има помощ за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Caixeta, Leonardo Ferreira, Taleb, Alexandre Chater, Ghini, Bruno Galafassi, Soares, Vânia Lúcia Dias, Caixeta, Victor de Melo, & Vargas, Ciro. (2013). Posterior cortical atrophy – a prototypical case of dementia beginning with visual symptoms: case report. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia76(5), 314-316.
  • Carvajal Castrillón, Julián, Aguirre, Daniel Camilo, & Lopera, Francisco. (2010). Perfil clínico y cognitivo de la atrofia cortical posterior y sus diferencias con la enfermedad de Alzheimer esporádica tardía y familiar precoz. Acta Neurológica Colombiana26(2), 75-86. Retrieved March 31, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482010000200004&lng=en&tlng=es.
  • Custodio, N., Alva-Diaz, C., Becerra-Becerra, Y., Montesinos, R., Lira, D., Herrera-Pérez, E., … & Valeriano-Lorenzo, E. (2016). Rendimiento en pruebas cognitivas breves, de adultos mayores con demencia en estadios avanzados, residentes de una comunidad urbana de Lima, Perú. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública33, 662-669.
  • Delgado D, Carolina, & Donoso S, Archibaldo. (2009). Atrofia cortical posterior. Revista médica de Chile, 137(11), 1482-1487. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872009001100012

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.