Зачервяване на устни: модерната техника, която уплътнява и очертава устните

Зачервяването на устните е най-малко инвазивният метод за придаване на обем на устата. Научете какво включва тази процедура в тази статия.
Зачервяване на устни: модерната техника, която уплътнява и очертава устните

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 25 август, 2022

Удебеляването на устните и намаляването на необходимостта от използване на грим върху тях е възможно със зачервяване на устни. Това е козметична алтернатива за очертаване и оцветяване на устата, без да се прибягва до тежки инвазивни процедури.

Известно е още като “руж за устни” и стана популярно заради естествения си ефект и дълготрайни резултати. По-конкретно, тази техника използва органични пигменти и съвременни инструменти, които избягват интензивната болка.

Въпреки че някои категоризират метода като вид татуиране, това всъщност е форма на полуперманентен грим, който трябва да се прилага от акредитиран професионалист. Искате ли да научите повече за това? Ако е така, продължете да четете!

Какви са предимствата на зачервяването на устните?

Зачервяването на устните е козметична процедура, която подобрява естествения тон на устните, подобрява формата им и предлага илюзията за обем. Прави това, като създава слоеве от цвят, без да е инвазивно като поставянето на инжекции. Освен това не използва синтетични вещества, нито прониква дълбоко в дермата.

Приложението му е актуално и работи с цветове, които с течение на времето не избледняват или потъмняват. Част от функциите му са да изравнява и подпомага асиметрията на устата. Всъщност има и други интересни предимства като:

  • Издържа по-дълго от другите козметични процедури за устата.
  • Не променя анатомията на устните, а само добавя цвят и създава илюзията за дебелина.
  • Освен това намалява нуждата от използване на червило.
Зачервяване на устни
Зачервяването на устните подобрява цвета на устните с естествен завършек. Освен това намалява нуждата от използване на червило.

Харесвате ли тази статия? Смятаме, че ще се насладите и на: Шест съвета как да защитите устните си от слънцето

Как се извършва зачервяване на устни

Да преобразите външния вид на устните със зачервяване е лесно. Просто трябва да отделите поне два часа от рутината си, през което време художникът провежда първата сесия от поредица от отделни етапи.

1. Модел

Първото нещо, което трябва да направите, е да решите какъв ще бъде моделът. Естетикът и клиентът обсъждат формата на устните и целта на процедурата. По време на този разговор е важно да имате предвид тена на кожата, косата и обичайния стил на грим, така че резултатът да е в тон и да няма хиперпигментация.

2. Маркиране на устните

Тази стъпка включва маркиране на областта, която ще бъде оцветена. С бял молив специалистът маркира контура и определя зоната.

3. Зачервяване на устни – анестезия

Обхватът на болка при този вид лечение е малък; обикновено се прилага анестетичен крем, за всеки случай. След това пациентът трябва да изчака 20 минути със затворена уста, докато настъпи изтръпването. След като ефектът е постигнат, естетикът отстранява лосиона и преминава към уреда.

4. Очертаване и запълване

Машината за рисуване се състои от малка механизирана игла, която очертава горната и долната устна. В този момент устата се почиства отново и се прилага анестезия още веднъж. След това започва процедурата по зачервяване на слоеве.

В идеалния случай едната устна трябва да бъде завършена първо, преди да преминете към другата. На този етап е възможно да бъдат сменяни игли и багрила. Правят се общо три слоя с избрания цвят.

Ретушите се правят след два месеца, когато устните са добре зараснали.

Смятаме, че може да искате да прочетете и тази статия: Направете овлажняващ балсам за устни, за да защитите устните си

Възстановяване след зачервяване на устни

Въпреки че не е козметична хирургия, строго погледнато, зачервяването на устните включва фаза на възстановяване и известна степен на грижа. Веднага след като сесията приключи, ще забележите леки петна и подуване на устните, които ще продължат до една седмица. През това време има вероятност да се образуват струпеи; не ги премахвайте.

Ако чоплите струпеите, рискувате да загубите пигментация или да си направите белези. Вместо това ги оставете да паднат сами. Също така, трябва да избягвате да спите по корем, тъй като може да нараните струпеите и да почувствате болка.

Не се излагайте на слънце през следващите две седмици, тъй като подуването може да се разпространи допълнително. Всъщност това може да доведе до алергични реакции и дори до херпес.

Посетете лекар, ако забележите симптоми на инфекция като треска, гной или силна болка.

Колко дълго трае зачервяването на устните?

Зачервяването на устните може да продължи между две и три години. Това обаче зависи от начина на живот на човека.

Например, пушенето ускорява избледняването, тъй като токсините в цигарите дегенерират кожата и атакуват устните. Избледняването се ускорява и от честата употреба на ексфолианти в рутината за грижа за кожата. Правилното нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с професионалист, за да знаете какви продукти да използвате с грижа за кожата и новите си устни.

Козметични процедури
Грижата и навиците са от ключово значение за запазването на резултатите от процедурата по зачервяване на устни възможно най-дълго.

Възможните рискове от зачервяване на устните

Мастилото за зачервяване на устни е органично, но винаги е добра идея специалистът първо да направи тест, за да предотврати алергични реакции. По същия начин трябва да се уверите, че инструментите, използвани в естетичния център, отговарят на мерките за стерилизация.

Има някои професионалисти, които предлагат да вземете аналгетик преди процедурата, в очакване на дискомфорт. Въпреки това, само професионалист трябва да разреши това и трябва също така да се уверите, че сте го информирали за всички други лекарства или терапевтични средства, които приемате.

Най-големият дискомфорт се появява в рамките на 48 часа след процедурата. След това дискомфортът, възпалението и регенерацията могат да бъдат облекчени с помощта на подходящ балсам за устни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.