Възпаление на панкреаса: симптомите, които трябва да разпознавате

Сред тях са тежка болка в корема, гадене или повръщане след хранене и ежедневно главоболие, прииняващо сухота в устата
Възпаление на панкреаса: симптомите, които трябва да разпознавате

Последна актуализация: 22 октомври, 2018

Възпаление на панкреаса – панкреатит – е доста често срещано заболяване в наши дни. Лекарите казват, че то засяга повече жените, отколкото мъжете.

Ето защо в днешната статия искаме да ви дадем важна информация за панкреатита, която да имате предвид в полза на вашето здраве.

1. От какво се причинява панкреатит?

възпалението на панкреаса може да доведе до панкреатит, затова и консултацията със специалист е задължителна

Както вероятно вече знаете, панкреасът е органът, разположен точно зад стомаха. Той има една много специална и важна функция: произвежда ензими и химически вещества, които улесняват храносмилането, и участва в синтеза на инсулин.

Със сигурност е вярно, че има хора, които успяват да водят сравнително нормален живот без панкреас, но те трябва да се подлагат на непрекъснато лечение за справяне с липсата на естествен хормон и производството на ензими, което насърчава основните функции на организма.

Затова е най-добре никога да не достигате такова положение. Вашият панкреас има нужда от необходимите грижи всеки ден. Но какво може да причини настъпването на панкреатит?

 • Камъни в жлъчката. Това е класическа причина за панкреатит, която винаги трябва да имате предвид.
 • Лоши хранителни навици и водене на нездравословен начин на живот.
 • Слаба имунна система.
 • Метаболитни проблеми.
 • Високи нива на триглицериди в кръвта.
 • Продължителна употреба на някои лекарства.
 • Предишно увреждане на панкреаса.
 • Различни видове заболявания като синдром на Рей или болестта на Кавазаки (въпреки че не са много чести).

2. Симптоми за възпаление на панкреаса, които трябва да знаете

Болка, за която трябва да внимавате

Болката може да се появи внезапно или постепенно, но ще стигне до момент, в който вашите ежедневни дейности ще се ограничат и към този дискомфорт ще се насложат и други симптоми:

 • Тежка болка в корема, която прилича на парене, концентрирана върху лявата страна под ребрата. Това е централната част, но болката обикновено преминава през целия корем като горещ диск.
 • Болката е по-остра след хранене или по време на храносмилането.
 • Болката може да достигне дори до гърба и раменете. Когато това стане, често е придружена от гадене.
 • Болката е по-силна, ако лежите по гръб. Защо? Стомахът притиска възпаления панкреас.

Според доцент Олег Чолаков, хирург в Пирогов, насочващите симптоми за проблеми с панкреаса са болка в корема, пожълтяване, и загуба на тегло. Диарията също е белег, че жлезата не произвежда ензимите, необходими за храносмилането. Пак според него, обаче, симптомите се появяват твърде късно, затова не чакайте – при съмнение, веднага се консултирайте със специалист.

Гадене и повръщане

Това обикновено се случва след хранене. Възниква, когато панкреасът започва да синтезира ензимите при смилането на храната, но е блокиран от възпалението.

Понякога по време на ранните етапи на панкреатит хората объркват симптомите с обикновени храносмилателни проблеми.

Но когато дискомфортът не преминава, време е да подходите сериозно и да се консултирате с вашия лекар.

главоболие, гадене, повръщане - признаци за проблеми с панкреаса

Ежедневно главоболие

Не забравяйте, че когато панкреасът е възпален, цялата ви имунна система отслабва. Ако забележите следните симптоми, не ги игнорирйате:

 • Главоболие, което може да не е много силно, но е постоянно и всеки ден. То може да причини сухота в устата и виене на свят.
 • Умората също е много честа. Състоянията, които причиняват възпаление на панкреаса, засягат цялото тяло: храносмилането е по-трудно, не се приемат достатъчно витамини и хранителни вещества, а имунната система е отслабена. Вие сте изложени на висок риск от инфекция или заболяване.
при възпаление на панкреаса обикновено получаваме и силно главоболие

3. Как най-добре да се грижите за панкреаса?

при проблеми с панкреаса консумирайте пресни сокове колкото се може по-често

Ежедневното полагане на по-добри грижи за цялото тяло може да помогне да избегнете панкреатит или други проблеми с панкреаса. В допълнение, така ще започнете да се грижите по-добре за цялостното си здраве и да имате по-високо качество на живот. Така че обърнете внимание на следните предложения:

 • Кажете “да” на някои натурални сокове. Няма нищо по-добро, което бихте могли да добавите към ежедневната си диета. Можете да приготвите отлични сокове от папая, алое, артишок, манго, зеле, моркови и дори червено цвекло, така че защо не ги опитате?
 • Кажете “да” на по-прецизно хранене. Никога не е добра идея да се консумират големи количества храна наведнъж. Разделете вашите ястия на 5 малки порции на ден. Опитайте се да не ядете прекалено много червено месо или преработени храни и не забравяйте, че зеленчуци като зеле и броколи са страхотни за предотвратяване на възпаление на панкреаса.
 • Кажете “не” на рафинираната захар и брашно – основните врагове на панкреаса – и не само. Разбира се, те подслаждат храната и правят ястията по-вкусни, но с течение на времето предизвикват сериозни проблеми. Просто не си струва да ги ползвате.
 • Кажете “не” на цигарите. Ако все още използвате тютюневи изделия, сега е моментът да предприемете тази важна за цялостното ви благосъстояние стъпка и да ги спрете. Това, което ще спечелите, освен по-добро здраве като цяло, е предотвратяване на някои сериозни заболявания и по-здрав панкреас. Така че кажете “сбогом” на цигарите още днес!
 • Кажете “да” на повече фибри. Храните, богати на фибри, са идеалният начин да започнете деня си.
 • Кажете “да” на следене на теглото си. Затлъстяването не прави услуги на никого. Това не означава да имате перфектна фигура без един излишен грам мазнини – просто се опитайте да поддържате здравословно, балансирано тегло и избягвайте рисковете, свързани със затлъстяването. Тези малки ежедневни усилия в името на здравето ви си струват.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.