Викарно насилие: какво представлява и как можете да го избегнете?

Викарното насилие е един от видовете насилие, при което се използват деца за упражняване на тормоз над жени. Научете повече по темата днес.
Викарно насилие: какво представлява и как можете да го избегнете?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 18 юни, 2023

Какво знаете за разглежданото викарно насилие? Има различни начини да навредиш и “накажеш” човек. В категорията на насилието, основано на пола, има вид злоупотреба, известна като второстепенно насилие, което обикновено се извършва от мъж – партньор или бивш партньор – когато не може да получи това, което иска.

С други думи, виктимизаторът се опитва да промени поведението на партньорката си и търси други „фронтове“, за да я атакува. По-специално, обикновено децата или близките на жената страдат от странични щети. Нека да разгледаме по-подробно за какво става въпрос.

Какво е викарно насилие?

Викарното насилие е форма на натиск върху друго лице чрез нападение върху неговите или нейните слаби места. Тази злоупотреба не се упражнява по “директен” начин върху засегнатото лице, а върху хората около него.

Това е може би една от най-болезнените форми на насилие и най-ниският удар, който човек може да нанесе, когато иска да нарани друг човек. Счита се за форма на насилие, основано на пола, тъй като е често срещан мотив в случаите, в които мъж се стреми да нарани и да доминира над жена.

За тази цел той е склонен да използва своите синове или дъщери като инструменти. Въпреки че използването им е най-често, то може да бъде и срещу техните родители, братя и сестри или любим човек.

Понякога има предходни признаци, вариращи от заплахи за нараняване на деца до други подобни заплахи. Например, това може да се случи, когато се върнат в къщата на майката с повредени вещи.

Какво представлява викарното насилие?
Викарното насилие е форма на насилие, основано на пола. Обръщането на внимание на неговите признаци е изключително важно, за да се избегнат фатални изходи.

Някои от характеристиките, които позволяват разпознаването му, са следните:

  • Целта е да се навреди на жената. Например, когато бащата е с децата си, той няма интерес да споделя качествено време с тях. А се фокусира върху критиките и обидите на майката.
  • Това се основава на патриархално насилие, защото чрез действията си той се стреми да даде послание, за да покаже кой има властта и какво се случва, когато тя не се подчини или не му даде това, което той иска.
  • Синовете и дъщерите са заложници или обекти – те са средството, чрез което той ще причини зло на жената. Той също така ги използва, за да получи информация за майката, като например къде е тя или какво прави.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 5 съвета за развиване на умения за активно слушане

Последствията за децата от въпросното насилие

Без съмнение последствията за децата са сериозни. Екстремните случаи на насилие завършват с убийство, но има и други междинни и не по-малко сериозни последици.

Сред тях откриваме „промиване на мозъци“ за това каква е тяхната майка и как се държи тя, манипулация и ситуация (невинаги изрична) да ги поставят да избират между единия и другия родител.

По този начин се създава инструментализация на тези деца, които са лишени от всякакви права и те са въвлечени в токсичен конфликтен контекст, който наистина трябва да бъде разрешен между възрастните.

Така усещането за сигурност и защита, което трябва да дава престоят при родителя, се превръща в мъчение и постоянен дискомфорт. В резултат на това физическото и психическото здраве на децата започва да страда.

Адвокат Перал Лопес ни приканва да направим второстепенното насилие още по-сложно, като го схващаме като тройно насилие. В този смисъл не само че децата се използват за причиняване на вреда. Но и че самите те са протагонисти и субекти на вредата.

Те го изпитват в собствената си плът и също са свидетели на малтретирането на майка си.

Насилие над деца
При второстепенното насилие децата често са инструментализирани да манипулират или насилват майка си.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 сигнала да разпознаете малтретираните жени

Викарно насилие: За какво да внимавате и какво да правите

Въпросното викарно насилие е една от многото форми на насилие, преживяно от жена във враждебна и агресивна връзка. Върхът на айсберга, който в случая е физическото насилие и дори самоубийството, е само едно от видимите лица на това сложно явление.

Една жена, която е жертва на насилие, основано на пола, трябва да бъде подкрепена и придружена по системен начин и чрез множество участници и институции.

Когато децата й се превръщат в „инструменти“ на баща насилник, многобройните аларми и мерки, които трябва да гарантират правата, се провалят.

И така, кои са знаците, които трябва да привлекат вниманието ни?

Например, когато баща, който никога не се е грижил за децата си, внезапно настоява да изисква да ги вижда, това е нещо, за което трябва да внимавате.

Разбира се, тук ще се твърди, че той има право, но е много важно да не изпускаме от поглед факта, че говорим за уникален контекст и случай, към който той никога преди не е проявявал интерес. В този случай трябва да се вземат предвид рисковете и опасностите.

В този смисъл решаващ „знак“, който трябва да се вземе предвид, са желанията и интуицията на децата. Какво чувстват, в какво състояние си тръгват и в какво състояние се връщат от дома на родителя. Децата имат права и е изключително важно да избират и да им позволяват да имат мнение.

Нека не чакаме още един случай или да минат години, докато се вземат някакви мерки. Като общество имаме колективен дълг да се ангажираме с изкореняването на насилието във всичките му форми.

Промяната е сбор от индивидуални желания и действия. Следователно може би нашата песъчинка започва с това, че не се смеем на шегите, които обективизират жените или не приемаме партньорите, които изискват да четат съобщенията, които получаваме на мобилните си телефони. Ключът е да започнем отнякъде, защото ще са необходими усилията на всички нас, за да сложим край на насилието срещу жените.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pacheco E, Bártolo A, Pereira A, Duarte JC, Silva CF. The role of fear in the relationship between vicarious violence at work and work ability in nurses: A cross-sectional study. Nurs Health Sci. 2022 Mar;24(1):132-139. doi: 10.1111/nhs.12904. Epub 2022 Jan 3. PMID: 34783132.
  • Bárbara; LÓPEZ-ANGULO, Yaranay. Violencia vicaria en el contexto de la violencia de género: un estudio descriptivo en Iberoamérica. CienciAmérica, [S.l.], v. 11, n. 1, p. 11-42, ene. 2022. ISSN 1390-9592. Disponible en: <http://cienciamerica.uti.edu.ec/openjournal/index.php/uti/article/view/381>. Fecha de acceso: 19 abr. 2022 doi: http://dx.doi.org/10.33210/ca.v11i1.381.
  • López, M. D. C. P. (2020). Responsabilidad pública en materia de violencia de género (Especial referencia a las hijas e hijos de madres maltratadas). FEMERIS: Revista Multidisciplinar de Estudios de Género5(2), 166-182.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.