Викарно насилие: какво представлява и как можете да го избегнете?

Викарното насилие е един от видовете насилие, при което се използват деца за упражняване на тормоз над жени. Научете повече по темата днес.
Викарно насилие: какво представлява и как можете да го избегнете?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 18 юни, 2023

Какво знаете за разглежданото викарно насилие? Има различни начини да навредиш и “накажеш” човек. В категорията на насилието, основано на пола, има вид злоупотреба, известна като второстепенно насилие, което обикновено се извършва от мъж – партньор или бивш партньор – когато не може да получи това, което иска.

С други думи, виктимизаторът се опитва да промени поведението на партньорката си и търси други „фронтове“, за да я атакува. По-специално, обикновено децата или близките на жената страдат от странични щети. Нека да разгледаме по-подробно за какво става въпрос.

Какво е викарно насилие?

Викарното насилие е форма на натиск върху друго лице чрез нападение върху неговите или нейните слаби места. Тази злоупотреба не се упражнява по “директен” начин върху засегнатото лице, а върху хората около него.

Това е може би една от най-болезнените форми на насилие и най-ниският удар, който човек може да нанесе, когато иска да нарани друг човек. Счита се за форма на насилие, основано на пола, тъй като е често срещан мотив в случаите, в които мъж се стреми да нарани и да доминира над жена.

За тази цел той е склонен да използва своите синове или дъщери като инструменти. Въпреки че използването им е най-често, то може да бъде и срещу техните родители, братя и сестри или любим човек.

Понякога има предходни признаци, вариращи от заплахи за нараняване на деца до други подобни заплахи. Например, това може да се случи, когато се върнат в къщата на майката с повредени вещи.

Какво представлява викарното насилие?

Някои от характеристиките, които позволяват разпознаването му, са следните:

  • Целта е да се навреди на жената. Например, когато бащата е с децата си, той няма интерес да споделя качествено време с тях. А се фокусира върху критиките и обидите на майката.
  • Това се основава на патриархално насилие, защото чрез действията си той се стреми да даде послание, за да покаже кой има властта и какво се случва, когато тя не се подчини или не му даде това, което той иска.
  • Синовете и дъщерите са заложници или обекти – те са средството, чрез което той ще причини зло на жената. Той също така ги използва, за да получи информация за майката, като например къде е тя или какво прави.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 5 съвета за развиване на умения за активно слушане

Последствията за децата от въпросното насилие

Без съмнение последствията за децата са сериозни. Екстремните случаи на насилие завършват с убийство, но има и други междинни и не по-малко сериозни последици.

Сред тях откриваме „промиване на мозъци“ за това каква е тяхната майка и как се държи тя, манипулация и ситуация (невинаги изрична) да ги поставят да избират между единия и другия родител.

По този начин се създава инструментализация на тези деца, които са лишени от всякакви права и те са въвлечени в токсичен конфликтен контекст, който наистина трябва да бъде разрешен между възрастните.

Така усещането за сигурност и защита, което трябва да дава престоят при родителя, се превръща в мъчение и постоянен дискомфорт. В резултат на това физическото и психическото здраве на децата започва да страда.

Адвокат Перал Лопес ни приканва да направим второстепенното насилие още по-сложно, като го схващаме като тройно насилие. В този смисъл не само че децата се използват за причиняване на вреда. Но и че самите те са протагонисти и субекти на вредата.

Те го изпитват в собствената си плът и също са свидетели на малтретирането на майка си.

Насилие над деца

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 сигнала да разпознаете малтретираните жени

Викарно насилие: За какво да внимавате и какво да правите

Въпросното викарно насилие е една от многото форми на насилие, преживяно от жена във враждебна и агресивна връзка. Върхът на айсберга, който в случая е физическото насилие и дори самоубийството, е само едно от видимите лица на това сложно явление.

Една жена, която е жертва на насилие, основано на пола, трябва да бъде подкрепена и придружена по системен начин и чрез множество участници и институции.

Когато децата й се превръщат в „инструменти“ на баща насилник, многобройните аларми и мерки, които трябва да гарантират правата, се провалят.

И така, кои са знаците, които трябва да привлекат вниманието ни?

Например, когато баща, който никога не се е грижил за децата си, внезапно настоява да изисква да ги вижда, това е нещо, за което трябва да внимавате.

Разбира се, тук ще се твърди, че той има право, но е много важно да не изпускаме от поглед факта, че говорим за уникален контекст и случай, към който той никога преди не е проявявал интерес. В този случай трябва да се вземат предвид рисковете и опасностите.

В този смисъл решаващ „знак“, който трябва да се вземе предвид, са желанията и интуицията на децата. Какво чувстват, в какво състояние си тръгват и в какво състояние се връщат от дома на родителя. Децата имат права и е изключително важно да избират и да им позволяват да имат мнение.

Нека не чакаме още един случай или да минат години, докато се вземат някакви мерки. Като общество имаме колективен дълг да се ангажираме с изкореняването на насилието във всичките му форми.

Промяната е сбор от индивидуални желания и действия. Следователно може би нашата песъчинка започва с това, че не се смеем на шегите, които обективизират жените или не приемаме партньорите, които изискват да четат съобщенията, които получаваме на мобилните си телефони. Ключът е да започнем отнякъде, защото ще са необходими усилията на всички нас, за да сложим край на насилието срещу жените.

Може да ви заинтересува ...
Характеристики на родителите оказващи емоционално насилие
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Характеристики на родителите оказващи емоционално насилие

Родителите оказващи емоционално насилие се ангажират с поведение, което причинява вреда. Научете повече по темата още днес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pacheco E, Bártolo A, Pereira A, Duarte JC, Silva CF. The role of fear in the relationship between vicarious violence at work and work ability in nurses: A cross-sectional study. Nurs Health Sci. 2022 Mar;24(1):132-139. doi: 10.1111/nhs.12904. Epub 2022 Jan 3. PMID: 34783132.
  • Bárbara; LÓPEZ-ANGULO, Yaranay. Violencia vicaria en el contexto de la violencia de género: un estudio descriptivo en Iberoamérica. CienciAmérica, [S.l.], v. 11, n. 1, p. 11-42, ene. 2022. ISSN 1390-9592. Disponible en: <http://cienciamerica.uti.edu.ec/openjournal/index.php/uti/article/view/381>. Fecha de acceso: 19 abr. 2022 doi: http://dx.doi.org/10.33210/ca.v11i1.381.
  • López, M. D. C. P. (2020). Responsabilidad pública en materia de violencia de género (Especial referencia a las hijas e hijos de madres maltratadas). FEMERIS: Revista Multidisciplinar de Estudios de Género5(2), 166-182.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.