Видове руж и техните характеристики

Обичате ли грима? Вероятно знаете, че ружът е задължителен в рутината ви. Ще ви разкажем за всички видове руж в тази статия.
Видове руж и техните характеристики

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато става въпрос за грим, има един продукт, който не може да се конкурира с останалите поради своята гъвкавост и важност. Ако нямаме под ръка пълен комплект гримове, ружът може да ни избави от неприятности, защото има ефекта да промени изражението на лицето, като го прави да изглежда по-жизнено. Имайки това предвид, ето различните видове руж, които съществуват, техните характеристики и как да ги използвате.

Ружът може да придаде обем или контур на лицето. Също така, в случай на спешност, може да се използва като сенки за очи и дори да придаде цвят на устните.

От друга страна, той ви позволява да създадете свеж вид, като си придавате вид на добро здраве. Всъщност името му идва от израза “да се изчервявам”, което може да е резултат от много емоции.

До 20-те години на миналия век ружовете остават част от ежедневния грим. Първоначално те са били в розови тонове, които наподобяват естествените цветове на кожата. По-късно, около 50-те години на миналия век, се появяват и земните тонове.

Най-често срещаните видове руж

Техниката за нанасяне на руж във всички случаи се състои в поставянето му върху бузите с нежни кръгови движения. Точното място на поставяне зависи от ефекта, който искате да постигнете и вида на лицето, което имате. Обикновено обаче следва линията на скулите или естествените извивки  които се образуват по лицето при усмивка.

На пазара има разнообразие от ружове за всички типове кожа и в различни форми: прах, стик, крем, течност и мастило. Важното е да намерите правилния за всеки тен, както и да прочетете инструкциите и препоръките за отлични резултати.

В тази статия ще ви разкажем за различните видове и нюанси руж и техните характеристики.

1. Руж на прах

Това е най-популярният вид руж и един от най-трайните върху кожата. Обикновено се предлага като пресована пудра; съществува обаче и под формата на насипна пудра. Всъщност това е универсален и основен продукт, който винаги работи добре и няма големи усложнения при приложението му.

Може да бъде закупен и с матово или сатенено покритие. В тази връзка трябва да се отбележи, че първият нюанс се препоръчва за зряла кожа, докато по-младата кожа трябва да избере сатенения завършек. Матовият ефект също може да е по-подходящ за ежедневен грим, защото е по-естествен и не толкова крещящ.

За нанасяне на руж или прахообразен руж се препоръчва да изберете мека и плътна четка със среден до голям размер.

След като потопите четката в пудрата, можете да я поставите върху скулата си и да я плъзнете до линията на косата, точно на нивото на ухото. По този начин ще подчертаете чертите си, като същевременно ще осигурите контур и симетрия. Освен това, ако имате по-издължено и слабо лице, можете да се усмихнете и да нанесете ружа с кръгове върху естествените извивки, които се образуват под скулата.

Когато се гримираме, ако нямаме специфични продукти за контуриране, комбинацията от ружове от светли до тъмни тонове може да бъде много полезна за внасяне на симетрия на лицето. Поради тази причина препоръчваме бежови, розови и земни цветове в комплекта ви гримове.

видове руж
Пълният комплект грим не може без ружове. Те са основни елементи, които трябва да имате в различни нюанси.

2. Видове руж: Кремообразен руж

Това е руж, който действа и като червило и оставя деликатен и естествен ефект. Не се препоръчва обаче за мазна кожа или за време, когато е много горещо, защото може да се разтече. Въпреки това, той може да бъде запечатан с пудра, за да му придаде повече издръжливост.

Предлага се в различни опаковки и цветове. За да нанесете този тип руж, се препоръчва да използвате гъба, тъй като често стават петна по лицето, когато го нанасяме с пръсти.

Може да се нанася със специализирана четка за кремообразни продукти. Въпреки това изисква внимание и практика за постигане на желания ефект на смесване.

3. Течен руж

Видовете течни ружове са подобни на кремообразните ружове, придаващи вид на естествена и овлажнена кожа. Като цяло те не са добре познат вид руж, тъй като се срещат по-често в професионалния грим. В тази връзка имат силата да придадат свежест на лицето, при това с добра трайност.

Ако използвате този тип руж, резултатите могат да бъдат невероятни. Благодарение на течната си текстура, този продукт нанася се много лесно; можете да го нанасяте с гъба, четка или дори с пръсти.

Тъй като е течен, той е склонен към оцветяване. От друга страна, препоръчва се за употреба върху суха кожа, тъй като освен овлажняващи съставки може да съдържа емолиенти на водна основа. Също така е полезно да използвате фиксиращ спрей.

4. Видове руж: Руж мастило

Ако искате да имате естествен вид, това е ружът, който можете да изберете, защото е структуриран с пигментация в много лека течна основа, оставяйки на лицето здрав и свеж ефект. Този тип руж обаче не трябва да се нанася върху прахообразна основа, тъй като може да създаде бучки.

Понякога може да сме уморени, да сме имали тежка нощ или просто да сме бледи с матова, безцветна кожа. Ружът мастило е добра идея в тези случаи. Обикновено е лек и постига ефекта да изглеждате сякаш не сте гримирани. Може да се нанася с пръсти или гъба.

5. Видове руж: Руж под формата на перли

Този вид руж е много подобен на пудрата. Всъщност представлява малки перли, направени от пресован прах.

Разликата е, че се предлагат в различни цветове и ефекти, така че при смесването им се получават много интересни нюанси. Те имат предимството, че не създават толкова силен цвят и придават по-естествен завършек.

Различни гримове
Ружът под формата на перли е друг вариант. Всъщност това е прах, превърнат в тези малки перли.

Как да изберем правилния цвят руж

След като знаете какви видове руж съществуват и техните характеристики, трябва да знаете как да изберете правилния цвят за вашия тип кожа и лице. Ръководство за професионален грим посочва, че цветовете са групирани в три основни категории:

  1. Златни
  2. Розови
  3. Бежови цветове

Розовите тонове са за много бели типове кожа, които не изглеждат добре с бежово. Последните, от друга страна, са идеални за средно кафява кожа. В този смисъл това е най-универсалната цветова група. И накрая, златните нюанси са идеални за тъмна и черна кожа, защото придават блясък.

Във всеки случай ружът е основен продукт за създаване на перфектен грим и придаване на хармония на лицето. Следователно трябва да се чувствате комфортно с цвета. Това е въпрос на опитване и избор.

Чувствайте се свободни да експериментирате с голямото разнообразие от текстури и цветове.

Извлечете максимума от многото видове руж

Ружът е прекрасен и незаменим продукт във всеки комплект за грим. Може да се намери в много презентации и цветове. Освен това може да се използва за различни цели, в случай че сте на път или с малко място в чантата си.

Възползвайте се максимално от него, за да го имате винаги под ръка и да можете да го използвате, когато имате нужда от него. Не забравяйте да изберете няколко нюанса.

Освен това трябва да знаете, че ружът е един от продуктите, които могат да бъдат открити и като екологични продукти, създадени с естествени пигменти. Като последна препоръка, преди да нанесете грим, не забравяйте се грижите редовно за лицето си с подходящи почистващи и овлажняващи продукти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ribes, S., Corral, R., & Úbeda, L. (s/f). ESTRATEGIAS Y CONOCIMIENTOS TÉCNICOS PARA EL DOMINIO DE LA PROFESIÓN DE MAQUILLADOR PROFESIONAL: El estudio del color, análisis del rostro para el tratamiento de sus imperfecciones, técnicas de maquillaje, los cosméticos y sus procedimientos de aplicación. Videocinco Editorial.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.