Видове епилепсия: всичко, което трябва да знаете

Епилепсията е заболяване засягащо милиони хора по света. Познаването на видовете на това заболяване ще ви помогне да се справите с него по най-ефективния начин.
Видове епилепсия: всичко, което трябва да знаете

Последна актуализация: 13 януари, 2021

Епилепсията е заболяване причинено от нарушения баланс в електрическата дейност на невроните в някои части на мозъка. Нещо, което не всеки човек знае е, че има различни видове епилепсия.

Според Комисията по класификацията и терминологията на Международната лига против епилепсия болестта се характеризира с появата на повтарящи се припадъци с невробиологичен, когнитивен и психологичен ефект.

Освен че е едно от най-старите заболявания в историята, голяма част от развитието й е непознато. Поради тази причина различни проучвания подчертават важността и значението на тази патология. В резултат на това научните среди счетоха за важно да класифицират видовете и моделите на проявление на епилепсията, за да може да се научим да се справяме с нея по-ефикасно.

Епидемиологията на епилепсията

Има три важни аспекта по отношение на това заболяване. На първо място трябва да знаем какви са причините за него и как се лекува. На второ място е жизнено важно да знаем какво е разпределението на болестта в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) изнесе статистически данни за епилепсията на световно равнище. Нека да ги разгледаме:

 • Счита се, че около 50 милиона души по света са диагностицирани с епилепсия.
 • В зависимост от възрастта на пациентите и географското местоположение на проучването, болестта засяга между 4-10 човека на 1000 души. Важно е да отбележим, че тези стойности са двойни в по-бедните страни.
 • Около 80% от пациентите с епилепсия живеят в страни с развиваща се икономика.
 • 70% от болните с епилепсия биха могли да живеят без пристъпи, ако болестта би била лекувана правилно. За съжаление в някои региони на света, три четвърти от пациентите не получават никакво лечение през челия си живот.
 • Затова вероятността болните с епилепсия да починат е три пъти по-висока в сравнение със здравите хора.

Можем смело да заявим, че тази информация е доста тревожна и неприятна. Епилепсията може да бъде лекувана с лекарства, но много хора нямат необходимите средства да си ги набавят и да облекчат заболяването си. Поради всички тези причини е важно да знаете как да различите епилепсията, както и какви са ефектите от заболяването.

Видове епилепсия

Според Andalusian Epilepsy Society  и Международната лига против епилепсия (ILAE), има две основни разновидности на тази патология. Първата се характеризира с по-общия си характер, а втората има по-фокусирано действие.

Генерализирани кризи

В следващите редове ще обобщим различните видове генерализирана епилепсия:

 • Генерализиран тонично-клоничен пристъп. Внезапната загуба на съзнание е основната й характеристика. Обикновено води до обща скованост на тялото (тонична фаза) и след това да ритмични движения (клонична фаза). По време на тези пристъпи могат да се наблюдават и други симптоми като прехапване на езика, изпускане на урина и травми при падане на земята. Това е най-явната и най-сериозна форма на болестта.
 • Абсанс: Характеризира се със загуба на съзнание с неподвижност и втренчен поглед за няколко секунди. Лесно се преминава и понася, но може да настъпи няколко пъти дневно.
 • Миоклонична епилепсия: базира се на внезапен спазъм в цялото тяло или в част от тялото (особено в горните крайници). Води до падане на болния.
 • Атонична епилепсия: загуба на мускулен тонус, падане и моментна загуба на съзнание.

С изключение на тонично-клоничния вариант, останалите генерализирани пристъпи са моментални с бързи възстановявания. Голяма част от опасността се крие в дейността, извършвана от болния, по време на самия пристъп.

Видове епилепсия - всичко по темата

Епилептични пристъпи с фокално начало

Тези разновидности на заболяването зависят от това в коя част на мозъка се появява невронния електрически дисбаланс. Има различни видове в зависимост от проявата им.

 • Без нарушаване на съзнанието (прости частични припадъци). Част от тялото започва да трепери за няколко секунди или минути. Пристъпите могат да се характеризират с интензивно изтръпване, странни мисли или появата на светлинки в погледа.
 • Със засягане на съзнанието (комплексни частични припадъци). Тази разновидност наподобява предходната. Но в този случай има загуба на съзнание. Разликата от генерализираните пристъпи се крие в това, че болният не ляга на земята, тъй като в тези случаи няма загуба на мускулен тонус. Въпреки това болните се чувстват отдалечени от реалността.
 • Билатерални пристъпи. Появяват се, когато фокусирано епилептично събитие надхвърли фокусната точка и обхване цялата повърхност на мозъка.

Причини и лечение

Причините за епилепсията са различни. Много проучвания събират научния прогрес от последните десетилетия по отношение разбирането на механизмите на действие и причините, стоящи в основата на това заболяване. Световната здравна организация споделя списък с най-честите причини. Нека да видим кои са те.

 • Увреждане на мозъка от пренатални травми или по време на самото раждане
 • Вродени малформации на неврологично или генетично ниво
 • Травми на главата
 • Инсулт или нарушаване (на кръвообращението), ограничаващи доставката на необходимото количество кислород на мозъка
 • Мозъчни инфекции като цистицеркоза (инвазия на ларвите на свинската тения Taenia solium, които образуват кисти между невроните)
 • Мозъчни тумори

Според Handbook of Epilepsy Treatment, основното лечение при всички пациенти се базира на използването на антиепилептимчни лекарства (AEDs). Тези лекарства спомагат елиминирането на появата на пристъпи с минимален брой странични ефекти.

Тези лекарства са евтини, цената на някои от тях не надхвърля и $5 за година. Въпреки това много хора в развиващите се страни не могат да си ги позволят. Приемът им е лесен, без сериозни усложнения, което със сигурност улеснява достъпа до тях.

Видове епилепсия - симптоми и лечение

Видове епилепсия: какво трябва да запомните

Епилепсията се свързва с повишаване на електрическата активност в целия или в определена част от мозъка. Както можете да видите има различни видове на заболяване в зависимост от природата им, в допълнение с други класификации базирани върху ефекта, който пациентите с епилепсия изпитват по време на кризите си.

По някакъв начин достъпа до достъпно лечение оказва влияние върху хода на заболяването. За съжаление значителен процент от населението не може да си позволи закупуването на необходимите лекарства. Накратко – изключително важно е обществото да бъде започнато с различните видове епилепсия, за да може да се подобри качеството на живот на тези пациенти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Banerjee, P. N., Filippi, D., & Hauser, W. A. (2009). The descriptive epidemiology of epilepsy—a review. Epilepsy research85(1), 31-45.
 • Epilepsia, Organización mundial de la salud (OMS). Recogido a 16 de julio en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy
 • Commission on Classification and Terminology of the International League Against Epilepsy. Proposal for revised clinical and electroencephalographic classification of epileptic seizures. Epilepsia 22:489-501, 1981. Recogido a 16 de julio en https://web.archive.org/web/20090218004720/http://ilae-epilepsy.org/ctf/over_frame.html
 • Tipos de epilepsia, ApIce. Recogido a 16 de julio en https://www.apiceepilepsia.org/que-es-la-epilepsia/diferentes-tipos-de-crisis-epilepticas/
 • Engel Jr, J. (2006). ILAE classification of epilepsy syndromes. Epilepsy research70, 5-10.
 • Moshé, S. L., Perucca, E., Ryvlin, P., & Tomson, T. (2015). Epilepsy: new advances. The Lancet385(9971), 884-898.
 • Shorvon, S. (2010). Handbook of epilepsy treatment. John Wiley & Sons.
 • Carrera-García, Laura. “Ausencias sintomáticas, la etiología menos conocida de las crisis de ausencia.” Revista de Neurología 65.6 (2017): 263-267.
 • LUCCI, RODRÍGUEZ, Matías Alet, and Sebastián F. Ameriso. “Epilepsia asociada al accidente cerebrovascular.” MEDICINA (Buenos Aires) 78.2 (2018).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.