Възможни ползи и противопоказания на блатния тъжник

Блатният тъжник е растение, ценено заради приложението си във фармакологични съединения. За какво се използва? В тази статия ще ви обясним всичко.
Възможни ползи и противопоказания на блатния тъжник

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво знаете за блатния тъжник? Ливадната сладка, блатен тъжник, ливадник е тревист храст от семейство Розоцветни. Научното му име е Filipendula ulmaria и се характеризира с високите си гроздове от красиви бели диви цветя. Обитава влажните райони на Европа, но също така расте в Азия и Северна Америка.

Въпреки че някои го култивират за декоративни цели, растението съдържа активни съединения като салицилати и танини, заради които намира медицинско приложение. Всъщност, както се посочва в проучване, споделено в Planta Medica, на растението се приписват противовъзпалителни, антиревматични и диуретични свойства. Научете повече за употребата му.

Какво представлява блатният тъжник?

Ливадната сладка, блатен тъжник (Filipendula ulmaria) може да се похвали с ефектни гроздове от цветове, които се извисяват над другите билки. Също така е известен като брестолистно отвратниче. Последното е така, защото неговият прашец се използва при производството на ферментирала алкохолна напитка на основата на мед и вода.

Това е многогодишен вид, който обикновено расте в гори, блатисти райони, ливади и влажни зони в Централна и Северна Европа, както и в Азия и Северна Америка. Според историческите записи, това е растение, почитано от друидите и използвано за правене на „любовни заклинания“.

Също така се е смятало за „вълшебно цвете“ и затова е било използвано на сватби. Някои вярващи твърдят, че присъствието му допринася за мир, любов и хармония. Във всеки случай употребата му става широко разпространена заради лечебните му свойства.

По-конкретно и както ства ясно от публикация в Southern Cross University, той съдържа вещества, които могат да действат фармакологично, като спиреин, метил салицилат, салицилова киселина, салицин и салицилалдехид. Освен това е източник на танини и летливи масла, които заедно му придават следните качества:

 • Противовъзпалително и аналгетично действие
 • Стягащо действие
 • Антиацидно и антиулцерогенно действие
 • Лек антисептик за урината
 • Храносмилателно облекчение

Още полезна информация за лечебните растения: Сиропът от бъз: ползи, противопоказания и приготвяне

Блатния тъжник и аспирина

Един от компонентите на блатния тъжник – салициловата киселина – е изолиран за първи път през 1838 г. Впоследствие, през 1890 г., за първи път се използва за направата на аспирин.

Всъщност името на това лекарство идва от термина спирея, използван в древни времена за обозначаване на растението, тъй като цветовете му растат в спираловидна форма.

Аспирина и блатния тъжник
Ацетилсалициловата киселина в аспирина е открита в блатния тъжник и е кръстена на формата  на цветовете на растението.

Съединения в блатния тъжник

Основните съединения в блатния тъжник са танините и салицилатите. На тях се дължи голяма част от неговите лечебни свойства.

Според списание Molecules, хранителният профил на това растение включва следното:

 • Танини (елагитанини, известни като ругозини )
 • флавоноиди (кемпферол и кверцетин)
 • Органични киселини (като лимонена, ябълчена и салицилова киселини)
 • Аминокиселини
 • Минерали (като магнезий, калций, цинк, селен)

Потенциални ползи на блатния тъжник

Благодарение на фармакологичния си състав, блатният тъжник се използва в традиционната медицина като естествен лек срещу различни заболявания. Към днешна дата обаче доказателствата за неговата ефикасност са ограничени. Ето защо трябва да се използва с повишено внимание и само като добавка.

Естествено противовъзпалително средство

Едно от основните приложения на билката е свързано с контрола на възпалителните процеси. Както обяснява проучване, докладвано във Phytotherapy Research, това до голяма степен се дължи на съдържанието на полифеноли. След като бъдат усвоени, изглежда, че намаляват възпалителните кръвни маркери.

Междувременно проучване върху животни, докладвано в Journal of Ethnopharmacology, разкрива, че цветовете на F. ulmaria имат потенциал като естествено лекарство за заболявания с възпалителен компонент. Техните съединения могат да бъдат полезни за намаляване на реакциите на болка.

Това от своя страна обяснява употребата му при състояния като артрит, ревматизъм и подагра. Засега са необходими повече доказателства, за да се оцени точно ролята на това растение при подобни заболявания.

Кожни заболявания

Някои използват това растение като локално средство за намаляване на възпалението на кожата или акне. Въпреки това, към днешна дата няма изследвания, които да подкрепят тези идеи. Независимо от това, привържениците им предполагат, че съдържанието на салицилова киселина и танин е полезно срещу тези дерматологични състояния.

В тази връзка проучване, споделено в Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, отбелязва, че салициловата киселина насърчава десквамацията и ексфолирането. По този начин може да намали акнето, увреждането от слънцето и петната.

Междувременно танините имат стягащо действие, което допринася за прочистването на порите, запушени от излишното омазняване. Поради това някои продукти против акне са формулирани с екстракти, извлечени от блатния тъжник. Необходими са обаче още изследвания.

Храносмилателна система

От древни времена Filipendula ulmaria се използва като добавка за борба с храносмилателните разстройства. По-специално, изглежда, че инхибира растежа на бактерии като E. coli и E. faecalis, свързани с проблеми като хранително отравяне.

В допълнение към горното се казва, че има антиацидни качества, които намаляват лошото храносмилане и риска от язви. Във връзка с това трябва да се отбележи, че билката се счита за естествено лечебно средство против язви. Защо? Тъй като танините й спомагат образуването на защитен слой в стомаха, който инхибира действието на киселините. Изследвания в Journal of Ethnopharmacology потвърждават тези гастропротективни свойства.

Успокоително

Една от традиционните употреби на блатния тъжник е като естествен транквилант при нервност. Консумацията на инфузия от растението може да намали усещането за възли в стомаха, както и тревожност.

Диуретик

Има малко препратки към диуретичните свойства на това растение. Въпреки това, в традиционната медицина, то се използва като средство за увеличаване на диурезата и намаляване на задържането на течности.

Други възможни употреби на блатния тъжник

Поради съдържанието си на метил салицилат, се смята, че билката има ветрогонни качества, които помагат за намаляване на газовете и подуването на корема. Тези свойства могат да бъдат подобрени чрез смесване на растението със семена от анасон или кимион.

Стягащото му действие се използва и като естествено средство за лечение на диария. Както неговите танини, така и основни минерали помагат за възстановяването на нормалните функции на храносмилателната система в това състояние.

По същия начин се смята, че помага за следното:

 • Облекчаване на главоболие и мигрена
 • Проблеми с кръвообращението
 • Намаляване на умората
 • Облекчаване на менструална болка
 • Лечение на синини и мускулни болки (локално)
 • Облекчаване на синдрома на карпалния тунел (по локален път)
 • Намаляване на температурата
 • Инфекции на пикочните пътища

Странични ефекти и противопоказания на блатния тъжник

Поради ограничените доказателства за качествата на блатния тъжник, нивото му на безопасност и ефикасност е неизвестно. Засега се смята, че умерената и случайна консумация на чая и други добавки е безопасна за повечето здрави възрастни.

Въпреки това, преди да консумирате какъвто и да е продукт, съдържащ растението, препоръчително е да се консултирате с лекар. Не трябва да се изключват възможни взаимодействия с лекарства или усложнения поради съществуващи състояния. Следователно професионалната оценка е от съществено значение.

Ясно е, че едновременната му употреба с аспирин трябва да се избягва, тъй като съдържа салицилова киселина, която е активното съединение на това лекарство. В излишък може да доведе до гадене, повръщане, стомашна болка и възбудено дишане, наред с други симптоми.

Растението е противопоказано при следните групи хора:

 • Деца
 • Бременни и кърмещи жени
 • Пациенти с хеморагични заболявания
 • Хора с анамнеза за алергия към аспирин
 • Пациенти с предварително диагностицирани хронични заболявания
 • Хора, на които е насрочена операция през следващите няколко дни
Жена с артрит.
Има спекулации за употребата на растението при остеоартрит и други ревматични патологии, като се има предвид съдържанието на салицилова киселина.

Дозировка и приложение

В момента блатният тъжник се предлага под формата на насипен чай или пакетчета чай. Обикновено се препоръчва да се консумират 4 грама от изсушено растение на чаша вода (250 ml). Може да се приготви и като компрес за локално приложение.

Приготвяне на чая

Изсипете една супена лъжица сушени цветове и листа (4 грама) в чаша гореща вода. Покрийте напитката и я оставете да се запари 5 до 8 минути. Прецедете и консумирайте. Можете да използвате и пакетче чай.

Забележка: избягвайте довеждането на растението до кипене, тъй като може да загуби съдържанието си на салицилова киселина.

Приготвяне на лапата

Добавете около 30 грама (малко над унция) от цветовете на растението в литър (2 пинти) гореща вода. Покрийте запарката и я оставете да престои докато се охлади. След това накиснете компресите в течността и ги наложете върху болезненото място за 8 до 10 минути.

Какво да помним за блатния тъжник

Подобно на други растения, използвани в традиционната медицина, блатният тъжник няма достатъчно научни изследвания. Поради това и въпреки че му се приписват определени ползи, трябва да се използва с повишено внимание.

По никакъв начин не може да замени лекарства или лечение, предписани от лекар. Всъщност, преди да го използвате като добавка, най-добре е да се консултирате с професионалист.

Засега се смята, че има антиоксидантен, противовъзпалителен, антимикробен и аналгетичен потенциал. Необходими са обаче още изследвания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bijttebier S, Van der Auwera A, Voorspoels S, Noten B, Hermans N, Pieters L, Apers S. A First Step in the Quest for the Active Constituents in Filipendula ulmaria (Meadowsweet): Comprehensive Phytochemical Identification by Liquid Chromatography Coupled to Quadrupole-Orbitrap Mass Spectrometry. Planta Med. 2016 Apr;82(6):559-72. doi: 10.1055/s-0042-101943. Epub 2016 Feb 4. PMID: 26845709.
 • Moe, D., Oeggl, K. Palynological evidence of mead: a prehistoric drink dating back to the 3rd millennium B.C. . Veget Hist Archaeobot 23, 515–526 (2014). https://doi.org/10.1007/s00334-013-0419-x
 • Turner, S. (2008). Filipendula ulmaria. Southern Cross University. Available in https://www.scu.edu.au/analytical-research-laboratory—arl/medicinal-plant-garden/medicinal-plant-monographs/filipendula-ulmaria/#:~:text=Major%20Active%20Constituents&text=Spiraein%2C%20methyl%20salicylate%2C%20salicylic%20acid,salicylaldehyde%20(1%2C%2014).
 • Olennikov DN, Kashchenko NI, Chirikova NK. Meadowsweet Teas as New Functional Beverages: Comparative Analysis of Nutrients, Phytochemicals and Biological Effects of Four Filipendula Species. Molecules. 2016;22(1):16. Published 2016 Dec 26. doi:10.3390/molecules22010016
 • Katanić J, Boroja T, Mihailović V, Nikles S, Pan SP, Rosić G, Selaković D, Joksimović J, Mitrović S, Bauer R. In vitro and in vivo assessment of meadowsweet (Filipendula ulmaria) as anti-inflammatory agent. J Ethnopharmacol. 2016 Dec 4;193:627-636. doi: 10.1016/j.jep.2016.10.015. Epub 2016 Oct 6. PMID: 27721054.
 • Drummond EM, Harbourne N, Marete E, Martyn D, Jacquier J, O’Riordan D, Gibney ER. Inhibition of proinflammatory biomarkers in THP1 macrophages by polyphenols derived from chamomile, meadowsweet and willow bark. Phytother Res. 2013 Apr;27(4):588-94. doi: 10.1002/ptr.4753. Epub 2012 Jun 18. PMID: 22711544.
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
 • Katanić J, Boroja T, Stanković N, Mihailović V, Mladenović M, Kreft S, Vrvić MM. Bioactivity, stability and phenolic characterization of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. Food Funct. 2015 Apr;6(4):1164-75. doi: 10.1039/c4fo01208a. PMID: 25695410.
 • Samardžić S, Arsenijević J, Božić D, Milenković M, Tešević V, Maksimović Z. Antioxidant, anti-inflammatory and gastroprotective activity of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. and Filipendula vulgaris Moench. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 1;213:132-137. doi: 10.1016/j.jep.2017.11.013. Epub 2017 Nov 11. PMID: 29132911.
 • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 4133, Methyl salicylate. Retrieved March 14, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Methyl-salicylate.
 • Runde TJ, Nappe TM. Salicylates Toxicity. [Updated 2021 Jul 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499879/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.