Сиропът от бъз: ползи, противопоказания и приготвяне

Сиропът от бъз е натурален продукт, чиито съставки спомагат облекчаването на симптомите на настинка. Какви други ползи крие този сироп? Как се приготвя? Научете повече по темата днес!
Сиропът от бъз: ползи, противопоказания и приготвяне

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 25 август, 2022

Сиропът от бъз се приготвя от плодовете на растението носещо същото име. Черният бъз (Sambucus nigra) е дърво достигащо височина от около четири-пет метра. Листата му са кафеникави, а цветовете – жълтозелени. Плодовете са тъмнолилави, почти черни.

Традиционно за лечебни цели се използват листата, цветовете и плодовете на растението. В частност сиропът от бъз се използва за лечението на заболявания на дихателните пътища. Какви други приложения намира? Как точно се приготвя? Прочетете следващите редове!

Сиропът от бъз – ползи

Експертите все още не са категорични по въпроса за химичния състав на листат, цветовете и плодовете на бъза. Но са открили не малко хранителни вещества (въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини) и съставки като:

 • Алкалоиди
 • Лимонена киселина
 • Флавоноиди
 • Полифеноли
 • Цианогенетични гликозиди

Най-познатото приложение на сиропа от бъз е като помощно средство в лечението на редица симптоми на заболявания на дихателните пътища. Например когато лигавиците отделят повече секрет, при запушен нос, астматични пристъпи, ларингит, кашлица и други.

Редица проучвания се опитват да докажат ефективността на това средство в лечението на редица заболявания. Проучванията показват, че при болни от грип, които ежедневно са приемали продукта, показват признаци на подобрение, без прием на други лекарства.

Други проучвания предполагат, че растението може да се използва като помощно средство в лечението на добре познатата ни настинка. Хората, на които им предстои излагане на по-студен климат и приемат екстракт от бъз са по-малко предразположени към настинки в сравнение с останалите. Продължителността на симптомите, както и интензивността им, значително намалява.

Скорошни проучвания показват, че бъзът притежава антибактериално, противовирусно, противотумурно, антилипидно и дори антидепресантно действие.

Затова експертите считат, че растението и плодовете му притежават силата на помощно средство в лечението на диабет, затлъстяване, различни метаболитни разстройства и дори проблеми на уринарната система.

Приготвяне на сироп от бъз

В традиционната медицина хората използват сиропа от бъз за лечение на симптоми на респираторни заболявания.

Сиропът от бъз – противопоказания при употреба

Както сами виждате, сиропът от бъз е не само ефикасен, но и безопасен за употреба и полезен за лечението на редица заболявания. Но учените все още трябва да проведат по-обширни изследвания, за да докажат това. Освен това трябва да преценят рисковете и възможните странични ефекти.

Затова трябва да бъдете внимателни, когато приемате сироп от бъз и да не превишавате указаните дози. Превишаването на дозите може да има доста неприятен ефект, тъй като например бъзът е силно разхлабващо средство, като и мощен диуретик. Затова никога не трябва да го комбинирате с други лекарства със сходно действие.

Консумацията не неузрели плодове или несварени плодове може да причини гадене, повръщане и дори тежка интоксикация. Кората и семената, както и плодовете, когато са зелени, съдържат вещества познати като лектини, които могат да причинят стомашни проблеми.

Същевременно запомнете, че клончетата, листата, корените и семената са токсични поради съдържанието на гореспоменатия цианогенетичен гликозид. При хората с алергии могат сда се появят обриви или проблеми с дишането след консумацията на продукт съдържащ бъз или просто сред контакт с растението.

Бъзът не се препоръчва за деца и юноши, бременни и кърмещи жени. Въпреки че няма данни показващи, че е опасен за консумация, няма и информация потвърждаваща, че е безопасен. Затова ако сте бременна или кърмите, избягвайте приема на продукти с бъз.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашен сироп при проблеми с храносмилането

Сиропът от бъз – приготвяне

Знаете, че можете да си купите готов сироп от бъз. Но и приготвянето му не е трудно. Заради действието, което споменахме преди малко, трябва да бъдете внимателни докато го правите.

Основната съставка са плодовете на бъза, които могат да бъдат пресни или изсушени – можете да откриете изсушени плодове на пазара или в билковите аптеки. А можете сами да си наберете пресни плодове от бъз, стига да познавате растението и да можете да прецените дали плодовете му са узрели. Трябва да бъдете доста внимателни, тъй като има други растения, които много приличат на бъза, но са токсични.

Домашен сироп от бъз

Въпреки че можете да си купите сироп от бъз в билковите магазини, можете да си го приготвите сами в дома си.

Съставки

 • 2 чаши плодове (ако са сухи) (400 гр)
 • 4 чаши вода (1 литър)
 • 1 чаша мед (250 гр)
 • Корен от джинджифил; може да ползвате и такъв на прах (20 гр).
 • Канела, ванилия или кардамон за овкусяване.
 • По желание можете да прибавите и чаша алкохолна напитка като водка; не правете това, ако сиропът от бъз е предназначен за деца.

Процес на приготвяне

 • Сложете съда с вода на котлона и прибавете плодовете от бъз, джинджифила и канелата (ванилия или кардамон). За предпочитане е да използвате керамичен или стъклен съд.
 • След като сместа заври, намалете котлона и я оставете да къкри 45 минути.
 • Дръпнете съда и го оставете да изстине.
 • Прецедете сместа като използвате тензух или марля.
 • Смесете получената течност с меда и алкохолната напитка, ако искате да използвате такава.
 • Изсипете и съхранявайте продукта в стерилизирана стъклена бутилка на сухо и хладно място.

Приемайте умерено сиропа от бъз

Някои натурални продукти и рецепти намират широко приложение въпреки че няма научни доказателства за действието им. Това не е така в случая със сиропа от бъз, тъй като вече има направени изследвания показващи качествата и действието му.

Този продукт трябва да бъде използван умерено, тъй като превишаването на препоръчителните дози може да има неприятни странични ефекти. Освен това този сироп трябва да бъде използван само като допълнение на лечението и за облекчаване на симптомите на заболяването, тъй като все още този продукт не се счита за лекарство на първа линия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Perkins-Veazie P, Thomas AL, Byers PL, Finn CE. Fruit Composition of Elderberry (Sambucus spp.) Genotypes Grown in Oregon and Missouri, USA. Acta Hortic. 2015;1061:219-224. doi:10.17660/ActaHortic.2015.1061.24
 • Clapé O, Castillo A. Caracterización fármaco-toxicológica de la planta medicinal Sambucus nigra subsp. canadensis. Revista Cubana de Farmacia. 2011; 45(4):586-596.
 • Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. doi: 10.1016/j.ctim.2018.12.004. Epub 2018 Dec 18. PMID: 30670267.
 • Grajales B, Botero M, Ramírez J. Características, manejo, usos y beneficios del saúco (Sambucus nigra L.) con énfasis en su implementación en sistemas silvopastoriles del Trópico Alto. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 2015; 6(1): 155-168.
 • Muñoz O, Montes M, Wilkomirsky T. Plantas medicinales de uso en Chile: química y farmacología. Santiago: Universidad de Chile, 2004.
 • Dellagreca, M., Fiorentino, A., Monaco, P., Previtera, L., & Simonet, A. M. (2000). Cyanogenic Glycosides from Sambucus Nigra. Natural Product Letters, 14(3), 175–182. https://doi.org/10.1080/10575630008041228
 • Ulbricht C, Basch E, Cheung L, Goldberg H, Hammerness P, Isaac R, Khalsa KP, Romm A, Rychlik I, Varghese M, Weissner W, Windsor RC, Wortley J. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014 Mar;11(1):80-120. doi: 10.3109/19390211.2013.859852. Epub 2014 Jan 10. PMID: 24409980.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.