Вагиналните газове: защо се появяват?

Вагиналните газове са нещо, което често причинява неудобство по време на полов акт. Ще обясним защо се появяват и как да ги избегнем.
Вагиналните газове: защо се появяват?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 29 май, 2023

Вагиналните газове са известни също като queefing, вендузи или вагинален метеоризъм. По-голямата част от жените са ги изпитали някога в живота си. Както при метеоризма, изхвърлен през ануса, тези газове често са източник на дискомфорт или смущение.

Вагиналните газове се причиняват от изхвърлянето на въздух, натрупан във влагалището. Въздухът, когато излиза, предизвиква характерен шум, много подобен на този, който се получава при газове в червата; въпреки че няма миризма.

Истината е, че това е физиологична ситуация, която обикновено не е симптом на някакъв здравословен проблем. Въпреки това, в някои случаи това може да бъде свързано с определени медицински състояния, като например фистули.

Затова в тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете по темата, включително как можете да избегнете вагиналните газове и кога да се консултирате с лекар.

Какво представляват вагиналните газове?

Интересни сексуални пози
Някои сексуални пози могат да благоприятстват появата на вагинални газове.

Вагиналните газове, както посочихме във въведението, представляват изхвърляне на въздух, натрупан във влагалището. Те предизвикват характерен шум, подобен на чревни газове. Въпреки това, вагиналните газове обикновено са без мирис, тъй като не произлизат от бактериално действие, какъвто е случаят с чревните газове.

Може да се появят при всяка жена, независимо от възрастта. Въпреки това се предполага, че по-младите жени са склонни да развиват проблема по-често от по-възрастните дами. Изчислено е, че една от осем жени се е сблъскала с проблема.

Истината е, че те са по-чести по време на полов акт, но това не винаги е така. Физическата активност, определени движения или мастурбацията също могат да бъдат отключващи фактори.

Вагиналните газове могат да предизвикат усещане, подобно на гъделичкане. Тъй като често се свързват с полов акт, повечето жени се чувстват неудобно, когато ги изпитат.

Проучване, публикувано в ISNR Obstetrics and Gynecology, обяснява, че случаите на вагинални газове са по-чести при жени, които са имали вагинални раждания. Проблемът може да се повлияе и от индекса на телесна маса.

Защо се появяват вагиналните газове?

Въпреки че е вярно, че при повечето жени това е нещо доброкачествено и временно, в някои случаи може да е симптом на съпътстваща патология. В следващите раздели обясняваме кои са основните причини за вагинални газове.

Сексуална активност

Сексът е една от ситуациите, които най-често насърчават появата на газове или вагинален метеоризъм, според експерти от клиниката в Кливланд. Особено когато има вагинално проникване. Въпреки това, може да се случи и по време на орален секс или дори мастурбация.

Когато пенисът влиза и излиза от влагалището, въздухът може да се задържи във влагалището. Промените в позата по време на полов акт също спомагат появата им. Когато пенисът излезе или вагиналните мускули се стягат след оргазъм, въздухът се стреми да излезе от влагалището, произвеждайки характерния звук на вагинални газове.

Позициите, които най-често се свързват с вагинални газове, са кучешки стил ” и когато жената поставя краката си върху раменете на мъжа. От друга страна, други като “мисионерската поза” или когато жената седи върху мъжа, са склонни да намалят проблема

Вагиналните газове и дисфункцията на тазовото дъно

Тазовото дъно се отнася до набор от мускули и връзки, които са разположени в долната част на коремната кухина. Те позволяват на тазовите органи, като матката или вагината, да се задържат в правилното им положение.

Когато тазовото дъно се влоши, обичайно е да се появят различни заболявания и състояния, включително вагинални газове. При намален тонус (хипотония) мускулите губят способността си да се свиват и въздухът се натрупва повече във влагалището.

Много фактори влияят върху дисфункцията на тазовото дъно. Стареенето и вагиналното раждане са две от най-честите. Затова се препоръчва всички жени да правят упражнения през целия си живот. По този начин могат да се избегнат последствията от отслабването на мускулите, включително вагиналните газове.

Вагинална фистула

Вагиналните фистули са една от тревожните причини за вагинални газове. Вагиналната фистула е анормален път, който свързва влагалището с друг орган, например ректума или пикочния мехур. Името му варира в зависимост от това кои органи са включени.

Фистулите причиняват появата на други вещества във влагалището в допълнение към вагиналните газове. Най-честата е везико-вагиналната фистула, която свързва пикочния мехур с влагалището. Както обясняват специалистите по акушерство и гинекология, тази патология обикновено е свързана с гинекологични хирургични наранявания и сложни раждания.

Уретеровагиналната фистула свързва уретерите с този орган. Това позволява на урината да достигне до вагината. Ректовагиналът, от друга страна, позволява на газ или фекален материал да преминат в ректовагината.

Последното също е свързано с раждането, въпреки че може да се развие от възпалителни заболявания на червата. Например болест на Крон или улцерозен колит.

Вагиналните газове – може ли да означават нещо лошо?

Както видяхме, през повечето време метеоризмът или вагиналните газове са доброкачествени. Въпреки това, както изяснихме в последния раздел, те могат да бъдат симптом на сериозно заболяване, например фистула. Поради тази причина е важно да сте наясно с определени предупредителни знаци, които могат да помогнат за идентифицирането на тази патология.

Препоръчително е да се консултирате с лекар, ако вагиналните газове имат неприятна или лоша миризма. Също така е важно да се наблюдава дали те са придружени от изхвърляне на изпражнения, гной или необичайна течност.

Жените, които често страдат от вагинални или уринарни инфекции, освен газове, трябва да се консултират и с лекар, за да видят дали има фистула. Същото важи, ако в допълнение към вагиналните газове се появи болка във влагалищната област, по време на полов акт или по всяко време.

Други предупредителни признаци са възпаление на вулвата или вагината, кървене, което не е свързано с менструация, или изтичане на урина. Ако се появят вагинални газове след гинекологична операция, раждане или определени лечения като лъчева терапия, е необходимо да посетите лекар.

Могат ли да се избегнат вагиналните газове?

Упражнения на Кегел
Упражненията на Кегел могат да помогнат за поддържане на добро здраве на тазовото дъно.

Вагиналните газове не винаги могат да бъдат предотвратени. Важно е да посетите лекар само ако се появи някой от тревожните симптоми, като тези, споменати по-горе, или ако тази ситуация предизвиква силно безпокойство.

Освен превенцията, важно е да се научите да управлявате усещанията, които придружават тези вагинални газове. Жените често се чувстват неудобно или смутени, но това не трябва да е така. Това е физиологично, нормално и често срещано.

Когато се появят, най-добре е да говорите за това с партньора си, тъй като това често е свързано с определени позиции в половия акт. Всъщност някои пози могат да помогнат да изчезнат или да не се появят.

Следователно комуникацията е от съществено значение. Трябва да се опитате да създадете увереност и комфорт. От друга страна, препоръчително е да не се опитвате да задържате газовете, а да намерите начин да ги освободите.

Съвети за избягване на вагинални газове

Въпреки това, ако ги намирате за много неудобни или смущаващи, има няколко неща, които можете да направите, за да избегнете вагиналните газове или поне да намалите появата им.

Проучване, публикувано също в International Urogynecology Journal, обяснява, че някои жени са забелязали намаляване на вагиналните газове, използвайки песар. Това е устройство, което се поставя във влагалището за лечение на пролапс на тазовите органи.

От друга страна, са упражнения на Кегел; това са дейности, насочени към укрепване на мускулите на тазовото дъно. Те се състоят в свиване на тези мускули няколко пъти на ден. Част от тях са подобни на опит за спиране на акта на уриниране.

Препоръчват се за всички жени, независимо от възрастта и състоянието. Не е необходимо да сте раждали, за да ги изпълнявате. Те могат да помогнат за намаляване на честотата на множество патологии, като пролапс и незадържане на урина, и дори да помогнат за справяне със ситуацията, когато има вагинални газове.

И накрая, важно е да запомните, че в секса има позиции, които благоприятстват възможността за тази ситуация, както беше споменато. Така че, ако искате да знаете как можете да избегнете появата на вагинални газове, може би отговорът се крие в промяната на позата, която заемате, когато правите секс. Например, не правете кучешката поза или тази на четири крака.

Кога да отидете на лекар

Вярно е, че в някои случаи вагиналните газове могат да бъдат свързани с патология. Освен това обаче е важно да се разбере, че те са физиологични и нормални. Трябва да се опитаме да избегнем тази ситуация да причини неудобство или дискомфорт.

Във всеки случай, ако има съмнения или дискомфорт, винаги е важно да се консултирате със специалист, за да изключите някакво заболяване. По отношение на този вагинален метеоризъм най-важното е да се насърчи комуникацията и доверието, за да не се превърнат в проблем в сексуалния живот на жените.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cleveland Clinic. (n.d). “Vaginal Gas” [Gases vaginales]. Revisado el 27 Dic 2022. Disponible en: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24185-vaginal-gas
  • Huizen, J. (2017, Sep 18). “What’s to know about vaginal gas?” [¿Qué hay que saber sobre los gases vaginales?]. Medical News Today. Revisado el 27 de Dic 2022. Disponible en: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319558
  • Krissi, H., Medina, C., & Stanton, S. L. (2003). Vaginal wind – a new pelvic symptom [Viento vaginal – un nuevo síntoma pélvico]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction14(6), 399–402. https://doi.org/10.1007/s00192-003-1086-8
  • Neels, H., Pacquée, S., Shek, K. L., Gillor, M., Caudwell-Hall, J., & Dietz, H. P. (2020). Is vaginal flatus related to pelvic floor functional anatomy? [¿Las flatulencias vaginales están relacionadas a la anatomía funcional del suelo pélvico?]. International urogynecology journal31(12), 2551–2555. https://doi.org/10.1007/s00192-020-04371-9
  • Rogers, R. G., & Jeppson, P. C. (2016). Current Diagnosis and Management of Pelvic Fistulae in Women [Diagnóstico y Manejo Actual de Fístulas Pélvicas en
    la Mujer]. Obstetrics and gynecology128(3), 635–650. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000001519
  • Slieker-ten Hove, M. C., Pool-Goudzwaard, A. L., Eijkemans, M. J., Steegers-Theunissen, R. P., Burger, C. W., & Vierhout, M. E. (2009). Vaginal noise: prevalence, bother and risk factors in a general female population aged 45-85 years [Ruido vaginal: prevalencia, molestia y factores de riesgo en la población general femenina entre los 45-85 años]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction20(8), 905–911. https://doi.org/10.1007/s00192-009-0875-0
  • Veisi, F., Rezavand, N., Zangeneh, M., Malekkhosravi, S., & Rezaei, M. (2012). Vaginal flatus and the associated risk factors in Iranian women: a main research article [Flatulencias vaginales y los factores de riesgo asociados en mujeres iraníes: un artículo de investigación]. ISRN obstetrics and gynecology2012, 802648. https://doi.org/10.5402/2012/802648

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.