В борбата с целулита с помощта на чиста вода

Привикването към къпането с ту студена, ту топла вода не само ще допринесе за предпазването от появата на целулит и борба с него, но и води до редица други здравословни ползи.
В борбата с целулита с помощта на чиста вода

Последна актуализация: 20 януари, 2019

В наши дни можете да откриете изобилие от продукти срещу целулит, но за да са истински ефикасни, те трябва да бъдат съчетани с балансирана диета и редовни физически натоварвания. Посвещаваме днешната статия на един ключов фактор, който подсилва ефекта от борбата с целулита: малко вода и няколко минути от деня ви.

Редуване на температури

Ако притежавате волята да сменяте температурата на водата от студена към топла – и обратно – по време на душ, категорично разполагате с уникален начин за ускоряване на борбата с целулита. Тази терапия е позната като “шотландски душ” и се използва от много години при спа процедури и в центрове за хидротерапия.

Горещата вода разширява кръвоносните съдове и стимулира отпускането на мускулите и ставите.

От друга страна, студената вода кара кръвоносните съдове да се свиват, редуцира възпаленията и предпазва тъканите от отпускане.

Промяната в температурата на водата, с която се къпете, носи още редица здравословни ползи. Важно е да знаете, че тя:

 • Подобрява кръвообращението
 • Стяга кожата
 • Подобрява външния вид на кожата
 • Ускорява метаболизма

Привикването към къпането с ту студена, ту топла вода не само ще допринесе за предпазването от появата на целулит и борба с него, но и води до редица други здравословни ползи. Първо се засилват съпротивителните сили на организма. По този начин той може да се адаптира по-лесно към резки промени в климата и да настройва по-бързо нервната система спрямо околната среда.

Вода в борбата съсъ целулита

Как да прилагате контрастния душ?

Първите няколко пъти могат да бъдат шокиращи. Затова препоръчваме да започнете не със студена, а с хладка вода. Повтаряйте тази процедура известно време. Ще забележите, че тялото започва да се адаптира и става все по-лесно да понижавате температурата на водата. Накрая дори ще усетите, че студената вода действа освежаващо и тонизиращо.

Практиката показва, че можете да прилагате контрастния душ и върху конкретни зони от тялото, които са засегнати от целулита.

Независимо какво решите – да обливате цялото тяло или само част от него, препоръчваме температурата в помещението да бъде стайна – т.е., нито твърде студено, нито твърде горещо.

Процедурата представлява:

 • 1 минута гореща вода, последвана от 1 минута студена вода
 • 2 минути гореща вода, последвани от 2 минути студена вода
 • 1 минута гореща вода, последвана от 1 минута студена вода
 • 2 минути гореща вода, последвани от 2 минути студена вода
 • 3 минути гореща вода, последвани от 3 минути студена вода

За успеха и максималния резултат е препоръчително винаги да завършвате душа със студена вода. Стартирайте процедурата от долната част на тялото нагоре и от външната част към вътрешната.

Упражнения в борбата с целулита

Лосион, стимулиращ борбата с целулита

След прилагане на терапията с констрастен душ се подсушете с мека хавлиена кърпа. Самият процес на търкане стимулира възвръщането на телесната температура към нормална и отваря порите на кожата.

Именно сега е най-подходящият момент да нанесете антицелулитен крем, тъй като съставките му могат да бъдат абсорбирани максимално добре.

Ако не използвате специален крем, изберете растително масло според вкуса си (бадем, кокос, зехтин или сусам) в комбинация с няколко капки етерично масло от бреза.

Сега е моментът и да направите масаж с кръгови движения. Желателно е той да трае 5 минути. Оказвайте по-силен натиск върху зоните, засегнати от целулита. Можете да правите масаж, използвайки семката на авокадо.

Накрая оставете кожата да абсорбира маслото и се облечете.

Няколко финални думи

Препоръчваме да прилагате контрастния душ веднъж на ден в продължение на 2 седмици. Така резултатите ще са най-бързи. След това можете да разредите честотата, например до 2-3 пъти седмично.

Тази терапия не само ще стимулира процеса на елиминиране на целулита, но и ще подобри външния вид на цялото тяло.

Резултатите от усилията в борбата с целулита зависят от адекватната доза физическо натоварване. Препоръчваме да тренирате 2 пъти седмично и да спазвате балансирана диета, в която отсъстват вредни храни (захар, сол, хидрогенирани мазнини и масла, преработено брашно и алкохол).

Някои хора са предразположени генетично към появата на целулит. В масовия случай обаче той е резултат по-скоро от практикуването на вредни навици, отколкото от наследствен фактор. Това означава, че с адекватна диета и редовно физическо натоварване справянето с целулита е напълно възможно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Myrer, J. W., Draper, D. O., & Durrant, E. (1994). Contrast therapy and intramuscular temperature in the human leg. Journal of Athletic Training.

 • Rawlings, A. V. (2006). Cellulite and its treatment. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2006.00318.x


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.