5 трика за пералня, които работят и 5, които не

Прилагането на следните трикове пералня преди, по време и след пране, ще ви помогне да се радвате на чисти и приятно ухаещи дрехи. Но има и предложения ,които е по-добре да избягвате. Научете кои са полезни и кои - не.
5 трика за пералня, които работят и 5, които не

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 09 юни, 2023

Всички знаем, че има широк набор от домашни средства, лесни препоръки и трикове за пералня за успешно пране. Не всички обаче са напълно ефективни. Много предложения са свързани повече с определени свойствата на дадени продукти, но не се отнасят конкретно за почистването на дрехите.

Като цяло стратегиите за пране са насочени към ефективността и спестяването на време. От всички тях кои са подходящи и кои трябва да пропуснете? Ще ви разкажем по-долу.

Кои са най-честите проблеми при използване на пералнята?

Прането изисква щателна грижа за дрехите, за да се удължи живота му и да се запазят характеристиките на тъканите. Следователно, в зависимост от материала, който ще перете, може да имате нужда от неагресивни вещества, смеси за предотвратяване на гънките или идеална техника за сушене.

Както бе споменато от Американския институт за почистване, повечето от въпросите, свързани с прането, са свързани с премахването на петна и лошото почистване. Към тях се присъединяват опасенията относно премахването на остатъците от мъх, както и желанието да не се повредят тъканите.

Точно такива въпроси са обект на много трикове за перални, без да се има предвид, че науката не винаги се вписва в прането.

Няма “магически” формули, които да разтеглят пуловера, но е възможно да откриете качествата на перилния препарат, за да го предпазите от разтягане. Въпреки че оцетната киселина ще премахне петна, тя вероятно няма да убие бактериите върху тъканта, както би могло да ги убие на пода. Ще се задълбочим в тези и други теории.

Обърнете внимание: трикове за пералня, които работят

За да се възползвате от съветите, които вършат работа при пране, разкриваме някои лесни трикове за изпълнение или използването на продукти, които може да имате у дома и са подходящи за пране.

1. Трикове за пералня, които работят – оцет за отстраняване на петна

The Concept Encyclopedia посочва, че оцетът действа като компонент на почистващи препарати и препарати за отстраняване на петна, така че е често използван за хигиената на домакинствата. Всъщност Popular Science предлага загряване на оцет за половин час на слаб огън, за да се дезодорира къщата, тъй като докато кипи, оцетната киселина се изпарява и генерира мъгла, която “събира” миризми.

Особено при дрехи, оцетът е полезен за премахване на петна от протеини, билки и телесни течности, според изследване, докладвано от Chemistry. Аргументът е, че чаша бял оцет влияе върху понижаването на pH и от своя страна насърчава денатурацията на протеина.

Трикът: Добавете чаша бял оцет при последното изплакване на пералнята, особено когато става въпрос за дрехи от фитнеса или такива, в които сте се изпотили прекомерно.
Оцет и трикове за пералня
Оцетът винаги е полезен, когато става въпрос за почистване.

2. Зареждайте по-малко дрехи

Колкото по-малко са дрехите в пералнята, толкова по-добро е самото изпиране. Статия на Consumer Reports обяснява, че пералните с предно зареждане регулират количеството вода според размера на товара.

Тяхната препоръка е да се перат малки количества, защото докато се върти, барабанът почиства дрехите и след това ги оставя във водата; различно от това, което се случва с машините с горно зареждане.

В заключение, ако имате уред с предно зареждане, дрехите ще станат по-чисти, стига да не претоварвате барабана с твърде много неща. И дори ако е с горно зареждане, дрехите се нуждаят от достатъчно пространство, за да се въртят свободно и да станат чисти.

Ако дрехите са лошо изпрани, те придобиват неприятни миризми. Когато минат през сушилнята, излизат набръчкани и влажни.

3. Използвайте пояс, за да предпазите дрехите от намачкване

Опростете гладенето веднага след като закачите дрехите да съхнат. Как? Поставете пояс за басейн в средата и го пъхнете по протежение на въжето, така че въжето да не причини гънки.

4. Трикове за пералня, които работят – поставяйте чорапите в специален калъф

Колко чорапа сте загубили в пералнята? Тази неразгадана мистерия може да бъде предотвратена, като поставите чорапите си в мрежа за пране.

Деликатните ленени калъфи са като торбички; можете също да закачите един до коша за пране и винаги, когато събувате чорапите си, ги слагайте в него. Така те ще бъдат заедно, когато ги перете. Когато прането излезе, поставете торбичката в сушилнята и в крайна сметка ще имате всичките си чифтове.

5. Дезодорирайте със сода за хляб

Содата за хляб се свързва с максимизиране и заместване на белината. ChemicalSafetyFacts.org посочва, че химическите свойства на компонента подобряват ефикасността на сапуна за пране, като повишават нивото на pH във водата, което е идеално за отблъскване на мръсотията върху влакната и прави прането по-свежо.

Списание Obelisco добавя, че содата за хляб е дезодорант, тъй като образува бариера във въздуха, която предотвратява разпространението на лоши миризми, идващи от силни или летливи вещества.

Опитайте предимствата на химикала във фазата на изплакване. Добавете чаша сода за хляб, която омекотява и избелва дрехите.

Трикове за пералня, които не са много полезни

Триковете за перални са преминали в ръководствата в интернет и тъй като не всички от тях са ефективни, споделяме 5, които трябва да бъдат пропуснати.

1. Кафето всъщност не запазва тъмните дрехи

Смята се, че кафето помага за запазване на тъмните дрехи; някои мнения защитават, че добавянето на няколко чаши кафе към изплакването на прането запазва цвета. Но липсват изследвания, които да удостоверяват ефективността на кафето като оцветител, защото ако смесите толкова малко количество от тази напитка с литри и литри вода, тя се разрежда до степен да не боядисва.

2. Трикове за пералня, които не работят – аспиринът наистина не избелва

Според популярната рецепта 5 таблетки аспирин, разтворени в гореща вода, избелват дрехите, накиснати преди обичайното пране. Ако този трик проработи, това всъщност ще се дължи на горещата вода. Тъй като тя има силата да премахне мръсотията, напластена във влакната.

Но експеримент, прегледан от Службата за наука и общество, установи, че нито под формата на паста, да не говорим за накисване във вода, ацетилсалициловата киселина не действа като традиционните избелващи средства. При изследването оцветена тъкан е потопена в гореща вода, съдържаща 5 таблетки аспирин от 325 милиграма. Изследователите нанасят и други 3,25 натрошени таблетки директно върху текстила, като го намокрят малко, за да създадат паста.

След няколко минути почивка резултатите разкриват, че нито един от тестовете не е толкова ефективен, колкото прането на контролните петна с ½ чаша белина.

Аспирин при пране
Въпреки че е широко разпространен мит, предполагаемата ефективност на аспирина при пране не е такава.

3. Оцетът не е чудесен дезинфектант за тъкани

Въпреки че белият оцет е по-малко агресивно избелващо средство от хлора и средство против миризми, няма дезинфекциращи свойства върху дрехите.

Това означава, че както съветват някои уроци, добавянето на ¼ чаша оцет към водата няма да премахне всички микроби, полепнали по текстила. Случва се оцетната киселина, смесена с вода, да загуби необходимата концентрация за дезинфекция на тъканите.

Фондацията на Дейвид Сузуки отбелязва, че няма научни доказателства в подкрепа на оцета като унищожител на бактерии или вируси. Така че няма да бъде от голяма полза за целите на стерилизирането на дрехите.

4. Трикове с пералнята: лимонът всъщност не засилва действието на перилния препарат

Цитрусовите плодове премахват мръсотията и правят дрехите по-меки. Поради тази причина някои марки включват лимон във формулите на перилните препарати и като цяло на почистващите продукти. Въпреки това е същото като с кафето.

Сокът от един лимон би бил недостатъчен, за да се отървете от мръсотията в цялото пране. Ще ви трябват няколко, за да подобрите ефективността на обикновен перилен препарат.

5. Най-добре е да не използвате балсам за отпускане на дрехите

Впръскване на балсам за коса също няма да работи, нито пък използването на топла вода за спасяване на свити дрехи. Емпиричният опит предполага накисване на повредената дреха за около 15 минути в кофа с балсам за коса и вода.

Мотивът е, че както при косата, балсамът ще разплете преплетените влакна по време на пране. И ще върне дрехата в първоначалното й състояние. Но ако дрехите не са изработени от вълна и оплитането или свиването на влакната е силно, балсамите няма да проработят.

И още: трикове за пералня за деликатни дрехи

Дрехите от деликатни тъкани, като коприна във всичките й разновидности, изискват по-внимателно пране. Както и бебешките дрешки и всичко останало, което центрофугирането в уреда може да повреди.

Повече от трик, основното правило е да прочетете етикета. За да разберете какъв тип пране да приложите и подходящите продукти. А ако дрехата е изключително деликатна, най-добре оставете почистването й на професионална пералня.

Ето втори съвет за предотвратяване на разкъсвания и деформация на деликатни дрехи. Затворете всички ципове, закопчейте копчетата и поставете деликатните дрехи в торба за пране. Прилагането на препоръките с доказани положителни резултати опростява прането. Бихте ли ги приложили?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.