10 съвета за почистване на слушалките

Слушалките могат да съберат прах, ушна кал и други примеси, които излагат на риск здравето на ухото. Но как да ги почистите? В тази статия ще ви кажем как.
10 съвета за почистване на слушалките
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 30 октомври, 2023

Да се научите как да дезинфекцирате правилно слушалките е от ключово значение за удължаване на полезния им живот и избягване на възможни ушни инфекции. Тези обекти се използват ежедневно за слушане на музика или за провеждане на разговори през мобилни устройства.

Въпреки това, както при всяко електронно устройство, контактът с вода и почистващи продукти може да ги повреди завинаги. Следователно е необходимо да бъдете много внимателни в процеса на дезинфекция.

В допълнение, това са предмети, които са склонни да натрупват ушна кал поради контакт с ухото. Влажни кърпи, тампони и меки четки са ключът към тяхното почистване. Ето 10 съвета, които можете да приложите.

Защо е важно да прилагаме тези съвети за дезинфекция на слушалките?

Честотата на използване на слушалките, както и директният контакт с ухото, предполага редовната им дезинфекция. Сред различните причини могат да бъдат идентифицирани две основни.

  • От една страна, за да се избегнат инфекции, причинени от мръсотия, прах или остатъци от восък в слуховия апарат. Особено ако се използват на улицата и на обществени места.
  • От друга страна, за удължаване на полезния живот на устройството. Редица производители уверяват, че поддържането на слушалките и кутиите за зареждане чисти – в случай на безжични устройства – благоприятства тяхната работа и продължителност.

Въпреки това трябва да се внимава и по време на процеса, за да се избегне намокрянето им. Тези устройства са склонни да натрупват восък върху външните гумени ленти и върху решетките, особено интраушните модели, т.е. тези, които се поставят вътре в ухото.

Въпреки че восъкът е вещество, което защитава и смазва ушния канал, излишната кал е нехигиенична и, ако се втвърди, може да причини запушвания .

Според проучване в Journal of Pediatrics in Primary Care редица фактори благоприятстват генерирането на восъчни тапи. Сред тях е възрастта, тъй като жлезите, които го произвеждат, атрофират и веществото става по-сухо. Също така, препятствия, които затрудняват изхвърлянето на восък, като слушалките.

Почистване на слушалките
Слушалките събират следи от ушна кал, прах и други замърсители. Оттук и значението на редовното им почистване.

10 съвета за дезинфекция на слушалките

Продължителната употреба на слушалки е свързана с проблеми с хигиената на слуха и инфекции на ушния канал. Ето защо е важно да отделите няколко минути, за да ги почистите. Ето някои препоръки.

1. Вземете предвид вида на слушалките

Почистването на външните корпуси и компоненти не е същото като почистването на вътрешните решетки. За да знаете от какви части е съставен вашите лични слушалки, е важно да знаете вида на устройството, което притежавате.

  • Слушалки за поставяне в ушите. In-ear са тези, които се поставят вътре в ухото. Следователно те имат вътрешни решетки, в които обикновено се натрупват мръсотия и ушна кал. Те са най-деликатните слушалки за дезинфекция, поради тяхната деликатност и близкия контакт с ухото.
  • Наушни слушалки. Известни също като супраурален. Тези слушалки лягат на ухото, без да го покриват напълно, държат се с лента или лента за глава и не влизат в ухото.
  • Надушни слушалки. Circumaural слушалките са като supraaural слушалки, но са по-големи, така че обграждат и покриват ухото напълно. В допълнение, те генерират външно анулиране на звука.
  • Безжични. Има безжични версии от всякакъв вид, но най-разпространени са интраушните, с тази разлика, че нямат кабели, които пречат на използването им. Процесът на почистване е подобен, но кутията за зареждане трябва да бъде включена.

2. Осигурете си подходящите инструменти

За да ги дезинфекцирате правилно и без да повредите вътрешните вериги, трябва да имате налични следните почистващи инструменти. В някои случаи можете да изберете един от тях, тъй като изпълняват сходни функции.

3. Почистете външните части на слушалките

За повърхностните части на устройството е възможно да се използва кърпа, предварително навлажнена в съд със сапун и вода. Важно е кърпата да е влажна, а не мокра, тъй като течността може да повреди слушалките.

За премахване на мръсотия от дупки и сложни пространства може да се използва четка за зъби или друг подобен предмет с мек косъм. Повърхностите са подходящи за дезинфекция с дезинфекциращи кърпички или с кърпи, навлажнени с вода и изопропилов спирт.

4. Внимателно дезинфекцирайте решетките

Слушалките за поставяне в ушите изискват повече грижи. Като първа стъпка трябва да се отстрани защитната пяна или гума. След това избършете слушалката и външната част с кърпа, навлажнена със сапун и вода. Винаги поставяйте слушалките с лице надолу, така че нито частици, нито вода да влизат вътре.

Вътрешните решетки – където обикновено полепва ушна кал – се почистват с памучен тампон или четка за зъби. Препоръчително е да е суха, тъй като тази част е най-чувствителната. Всяка останала влага може да я повреди. Препоръчително е да използвате леки движения, а ако все още има заседнали остатъци, можете да си помогнете с игла за определени места.

5. Не забравяйте кутиите за зареждане

Безжичните копия включват калъф за зареждане на слушалката. Това е обект, който също събира мръсотия, която може да повлияе на веригата за презареждане. Важно е да ги поддържате чисти със суха или леко влажна кърпа. Не мокрете вътрешната част.

6. Дезинфекцирайте подложките на слушалките

Гумите или подложките, които покриват слушалката, са подходящи за накисване. Все пак винаги е препоръчително да проверявате инструкциите на производителя. За да ги почистите, първо ги извадете от слушалката и след това ги потопете в съд със сапун и вода.

По този начин мръсотията ще се накисне и ще бъде много по-лесно да се отстрани с четка с мек косъм. След това ги оставете да изсъхнат върху кърпа и не ги поставяйте обратно, докато не изсъхнат.

7. Никога не потапяйте слушалките

Накрайниците за уши са единственият компонент на слушалките, който можете да потопите. От друга страна, решетките и кабелите винаги трябва да са сухи. Като цяло те не понасят вода, така че е много вероятно да се причинят трайни щети.

8. Чисти уши

Друг аспект, който трябва да вземете предвид, е да дезинфекцирате ушите си, преди да поставите слуховите апарати. Също така е важно да са сухи. В противен случай можете да прехвърлите влага в устройството и да повлияете на функционирането му.

9. Често почистване

Тъй като слушалките се използват постоянно, трябва да ги почиствате често. Въпреки че ежедневното почистване е най-добро, можете да го правите на седмична база. Не позволявайте да минат повече от 15 дни, без да ги дезинфекцирате.

Почистване на кухнята
Важно е редовно да дезинфекцирате слуховите апарати, за да предотвратите натрупването на мръсотия и микроби.

10. Оставете слушалките да изсъхнат

За финал оставете компонентите върху кърпа, за да изсъхнат добре и да не остава влага. След това върнете подложките на мястото им и ги използвайте отново. Никога не ги използвайте, сглобявайте или зареждайте, когато са мокри.

Прилагането на 10-те съвета за дезинфекция на слушалките удължава живота им

Причините за почистване на този аксесоар, който влиза в пряк контакт с ухото, надхвърлят общата хигиена. Това е начин да се погрижите за обекта, чието функциониране може да спре от натрупване на ушна кал или мръсотия.

Като цяло всеки производител предлага специфични методи за почистване, но всички препоръчват избягване на избелващи продукти. С тези 10 съвета за дезинфекция на слушалки е възможно да изпълните задачата ефективно. Приложете ги на практика!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Benito Orejas, J. I., Garrido Redondo, M., Velasco Vicente, J. V., Mata Jorge, M., Bachiller Luque, R., & Ramírez Cano, B.. (2015). Extracción de la cera de los oídos. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e223-e231. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322015000400021
  • Althobaiti, H., Aljuaid, Ms., Alotaibi, Sh., Sarriyah, A., Alsuwat, M., Alfaqih, He., & Almnjwami, R. M. (2022). Ear-related problems among headphone users in the Kingdom of Saudi Arabia. In Saudi Journal of Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery (Vol. 24, Issue 1, p. 27). Medknow. https://doi.org/10.4103/sjoh.sjoh_50_21

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.