Тироксин: какво представлява и свързаните с него заболявания

Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля в клетъчния метаболизъм и производството на енергия. Един от тези хормони е тироксинът, който има специфични качества, които му позволяват да изпълнява своята функция.
Тироксин: какво представлява и свързаните с него заболявания
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 01 май, 2022

Хормонът тироксин е един от най-важните за човешкото тяло. Хормоните са поредица от вещества, които се синтезират в жлезите и чиято основна функция е да поддържат хомеостазата или баланса на нашия организъм. За съжаление, различни заболявания са свързани с тези вещества.

Повечето от заболяванията са резултат от грешка в процесите на синтез или освобождаване. Това следователно променя концентрацията им в кръвния поток и те вече не изпълняват правилно своята функция.

Какво е тироксин?

Известен също като тетрайодтиронин или Т4, тироксинът е хормон, произведен от йод, който се синтезира и освобождава от жлеза, разположена в предната част на шията. Той има особена химическа структура, съставена от кондензиране на аминокиселината тирозин и добавяне на 2 атома йод.

Количеството Т4, произведено в тази жлеза, е много по-голямо от другите синтезирани хормони, но не е много активен биологично. Множество изследвания установяват, че тироксинът се държи като периферен прохормон, т.е. трябва да се трансформира в активната си форма чрез ензимно действие.

Хипоталамусът и хипофизната жлеза регулират секрецията на тетрайодтиронин. И двете структури синтезират вещества, способни да стимулират или инхибират освобождаването на Т4, в зависимост от нуждите на организма.

Коя жлеза е отговорна за производството му?

Щитовидната жлеза е отговорна за производството и освобождаването на тироксин в кръвта. Намира се в задната част на шията, точно под ларинкса и пред трахеята. Анатомията на щитовидната жлеза прилича на щит. Състои се от два лоба, разположени от двете страни на трахеята, съединени от централна област, наречена провлак.

При нормални условия тази жлеза тежи около 20 грама (малко под една унция) и обикновено не се усеща. Основната й функция е производството на различни хормони, сред които най-важни са Т4 или тироксин и Т3 или трийодтиронин.

Специализирани структури в щитовидната жлеза, наречени фоликули, са отговорни за синтезирането на хормони на щитовидната жлеза. В центъра на тези фоликули е колоидно вещество, което съдържа всичко необходимо за производството на хормони. Като такъв, колоидът съдържа ензими, йод, тирозин и специален протеин: тиреоглобулин.

Какво е тироксин? Лекар, демонстриращ модел на щитовидна жлеза и хормонална проба.
Щитовидната жлеза има два лоба и централна зона, която ги свързва, наречена провлак.

Каква е функцията на този хормон?

Основната функция на хормоните на щитовидната жлеза е свързана с метаболизма и растежа на човешкото тяло. Въпреки това, тироксинът е по-малко биологично активен и има по-дълъг полуживот от трийодтиронина. Тези характеристики правят Т4 идеалното вещество за поддържане на постоянен резерв.

Най-общо казано, трийодтиронинът е активната форма на хормоните на щитовидната жлеза, докато тироксинът функционира като плазмен резерв. Когато тялото има ниски нива на Т3, различни ензими в периферни тъкани извличат йоден атом от тироксина, превръщайки го в неговата активна форма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García-García C. Fisiología tiroidea. Med Int Méx. 2016 September;32(5):569-575.
  • Esteva E. Trastornos tiroideos: tratamiento. Offarm. 2010; 29(6): 61-67.
  • Gómez-Meléndez GA, RuizBetanzas R, Sánchez Pedraza V, Segovia-Palomo A y col. Hipotiroidismo. Med Int Mex 2010;26(5):462-471.
  • Ibáñez Toda L, Marcos Salas MV. Actualización en patología tiroidea. En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2017: 161-74.
  • Louzada RA, Carvalho DP. Similarities and Differences in the Peripheral Actions of Thyroid Hormones and Their Metabolites. Front Endocrinol (Lausanne). 2018;9:394.
  • Köhrle J. Thyroid Hormones and Derivatives: Endogenous Thyroid Hormones and Their Targets. Methods Mol Biol. 2018;1801:85-104.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.