Теломерите: какво представляват?

Човешкото стареене е сложен процес, който науката все още се опитва да обясни. Дължината на теломерите е един от неговите признаци тъй като те са зона на повтарящите се нуклеотидни последователности във всеки край на хромозомата.
Теломерите: какво представляват?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Теломерите са област от повтарящи се нуклеотидни последователности във всеки край на хромозомата и една от най-вълнуващите се теми в науката. Вярваме, че те съдържат отговорите за сложните и енигматични процеси като стареене, рак и смърт.

През 30-те години на минали век Херман Джоузеф Мюлър, заедно с Барбара МкКлинток, открили теломерите. Всъщност, с това откритие те спечелили нобеловата награда. След това, през 2009 година, учените Елизабет Х.Блекбърн, Карол В.Грейдър и Джак В.Зостак спечелили друга нобелова награда в областта на физиологията или медицината благодарение на техните проучвания по същата тема.

Някои учени преди са мислели, че клетките могат да се делят безкрайно. Но след това други разбрали, че клетките могат да се делят само определен брой пъти и след това да умрат. Дължината на теломерите определя кога ще умрат клетките.

Какво са теломерите?

Както споменахме отгоре, теломерите са краищата на хромозомите. Думата има гръцки корени, което буквално означава „крайна част“. Това е нещо подобно на пластмасовата част, намираща се в края на вашите връзки за обувки.

Теломерите са предпазните щитове за ДНК на човешките клетки. Следователно, благодарение на тях, хромозомите могат да поддържат стабилна структура до голяма степен. Тази стабилност позволява на много клетки да се делят нормално.

Краищата на хромозомите играят важна роля за много функции. Например, клетките не се залепят една за друга благодарение на тях и това е много важно за самия живот. Освен другите характеристики, теломерите ни позволяват да установим степента на стареене при организма.

Теломерите: мъжки и женски

Теломерите са част от хромозомите.

Теломерите: Разбиране на хромозомите

Клетките постоянно се делят за да регенерират тъканите и органите на нашето тяло. Всяко едно от тези деления намалява теломерите по-малко и постепенно се скъсяват. Има период, в който са толкова малки, че повече не могат да осъществяват функцията си по защита на ДНК.

Те стигат до този период тъй като клеткте са достигнали зряла възраст и са спрели да се делят. Дължината на теломерите се измерва с единица наречена килобаза. Те имат средна дължина от 11 килобази при раждане и достига до около 4 при зряла възраст.

Скъсяването на теломерите и следователно тяхната неспобност за предпазване на ДНК изглежда, че е причината за стареене и появата на болести свързани с възрастта като например:

  • Сърдечно-съдови проблеми
  • Невродегенеративни заболявания
  • Безплодие
  • Диабет
  • Рак

Теломерите: Теломераза и младост

Неизбежно е теломерите да се скъсяват с всяко ново делене на клетката. Обаче, ензим наречен теломераза модерира този процес. Следователно, е способен да регенерира до известна степен дължината на тези хромозомни компоненти.

Клетките на костния мозък са вид пазители на теломеразата. Обаче, производството на този регенериращ ензим се намалява с възрастта и намалява нивото на клетъчно влошаване. На теория, ако производството на теломераза не спира никога, ще бъдем вечно млади.

Има само един проблем. Раковите клетки имат много дълги теломери и произвеждат голямо количество теломераза. Също така, те не стареят и не се делят активно. Заключението е, че ниското производство на теломераза ви състарява, но високото производство увеличава опасността от рак.

И така, в това отношение, един от проблемите на науката е поддържането на генерацията на теломераза без да предизвика рак. Следователно, те провели експерименти с мишки, които довели до окуражаващи резултати. Да не отхвърляме възможността, че ще могат да постигнат целта си да променят теломеразата по всеки начин, който искат в бъдещето.

Молекула на ДНК

Влиянието на навиците

Различни проучвания доказали, че определени навици скъсяват теломерите. Както можете да предположите, най-вредните са:

По подобен начин, те открили, че хроничният стрес скъсява теломерите и че кортозила, хормона на стреса, намалява неговото производство. Данните са храните не са окончателни, но има връзка между по-дългите теломери и консумацията на зеленчуци, плодове, Омега 3 и кафе.

Учените също са наблюдавали, че бебетата хранени само с кърма по време на първите 4-6 седмици от живота имат по-дълги теломери на 4-годипна възраст. По подобен начин, по-ниските теломери са свързани с клинична депресия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hernández Fernández, R. A. (1999). Telómeros y telomerasas. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 18(2), 121-129.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.